K Vánocům jsem se již vyjádřil, tak ještě jeden típek, co se zbytkem usmažených řízků z kapra. Dělám to již velmi mnoho let a všichni, kdo okusili, to dnes dělají také :-D
Ze zbylých usmažených řízků, zpravidla těch směrem k ocasu, kde je více kostí, dělám pečenáče, které se naloží 25.12. a na Silvestra jsou již k plnému použití (malé kosti se rozpustí a větší změknou, takže i přes zvýšenou konzumaci alkoholu nehrozí zapíchnutá kost :-D
Usmažené kapří řízky ze Štědrého dne naskládám do sklenice (velikost dle množství řízků) a prokládám je vrstvami sibule s kořenovou zeleninou na kolečka. Mezitím svařím nálev (množství lze upravit dle velikosti sklenice a vlastní chutě)z následujících ingrediencí :
•1 a 3/4 l vody
•1/4 l bílého vína
•1/4 l octa
•10-12 lžiček cukru
•6 lžiček soli
•8 ks nové koření
•5 ks hřebíček
•3 bobkové listy
•1 lžička hořčičného semene
•6 ks pepře
Když nálev vychladne, zaliju řízky až po okraj sklenice a nechám do Silvestra proležet. Pak už to chce jen těch pár dnů vydržet a popřát si dobrou chuť :-D :-D
P.S.: Možno vložit i feferenku (dle chuti)