Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Cílený lov polaků
- Toto téma obsahuje celkem 41 odpovědí. Do diskuze (22 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Jan Kalanin a poslední změna proběhla před 12 roky a 9 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#27811 26.12.2011 v 22:44
2 Honza…
Já tě za… to jsi je nemohl mít už na sraz v Prušánkách ? 🙂
#27897 1.1.2012 v 1:37Co se týče polaků, tak se jim snažím věnovat v nepříznivém počasí – pokud se nedá vyjet na moře, nebo v podvečerních hodinách. Samozřejmě, že se mi několikrát poštěstilo polaka chytit i na moři, ale tam jsem se jim zatím nikdy nevěnoval. Pro mě je balzám na duši je pokoušet ze břehu na ultralehké nářadí. Jako nástrahu jsem používal twistery a rypery o délce do 12 cm většinou v průhledné nebo světle modré barvě s červenou hlavičkou a pomalým stahováním pletenky. V poslední době jsem vyzkoušel asi 10 různých woblerů od Rapaly – ani šupina. Jediné co opravdu doporučím jsou popy od Rapaly. Na ty šli úžasně makrely – doufám že to nazývám správně – jde o tu plovoucí potvoru, která při popotahování udělá skok do vody a krásně šplouchne, potom ho nechám chvilku na hladině a pak zase akce. To je vskutku zážitek. Prudký útok na plovoucího Woblera z hlubiny rychlím torpédem, nástraha cca 0,5 – 1m nad hladinu a potom na ultralehkém nářadí rychlá makrela namá chybu. Ale co se mi kromě twisterů, nebo ryperů osvědčilo, jsou velké rotačky od Mepsu – barva lopatky modrá se stříbrnými tečkami. Nahodit, počkat až třypka dopadne na dno (cca 1 cigareta) a potom opravdu pomalu přitahovat. Pokud přijde záběr, je to obrovská rána do prutu a potom krásná zábava.
2rastoSE – ježíšek mi nadělil úplně stejný model RoyBaitsu jako máš na výše uvedené na fotce. Popiš prosím techniku lovu s touto nástrahou. Díky
2Honza Dufek – koukal jsem na tvůj e-shop a moc se mi líbí gumáci a hlavičky. Jelikož si ale vše co kupuji nejdříve raději osahám, chtěl bych se zeptat, zda na adrese uvedené na webu máš i kamennou prodejnu, nebo jestli osobní nákup se s tebou musí domluvit dopředu. Díky. PS – do srpna je čas
#29513 6.2.2012 v 10:40Chlapi čau.
Po delším bádání jsem našel rubriku o polacích a jejich lovení.Jen mne zaráží , že nikdo tady nezmiňuje i způsob mne nejvíce příjemný a sice, hlavičky 10,12,14gramů velikost háčku 2/0, 3/0 a velikost gumy Relax super banjo 2,5 nebo kopyto 2,5-3.
Chytáme je okolí chaluh v hloubkách cca 10-20 metrů a je pravda že ryby do 90cm pod 70cm na maso nebereme pouštíme.Nejvíce a nejlépe zatím vyzkoušené vedení je velmi pomalé tažení nad chaluhy. Věnuji se jim již několik let a zatím žádné větší úspěch né , že by tohle bylo špatné na 40g prut , ale je jich spousta ztracených po vjetí do chaluh.Již s panem RastoSE jsem spustil debatu a chytání na volném moři nic méně výsledek je takový že ti velcí z volného moře již prý nemají rádi malé nástrahy a druhá věc je ta , že na volné moře není tolik příležitostí k lovu díky né vždy nejlepšímu počasí.
Máte někdo obdobné zkušenosti jako já?
Díky Jarda.
#29525 6.2.2012 v 12:21Pro mě je Polak jako Bolen, to znamená rychlé vedení nástrahy. Guma cca.10cm barva, do hněda.Když najdu plotnu v blízkoti hloubek od 2 do 10metrů, tak je vyhráno.
#29526 6.2.2012 v 12:55Velmi rychlé přískoky, přičemž záběr přišel v 90% vždy, když nástraha volně padala mezi chaluhy. Vrcholy podmořských kopců do 15m. Po prvních dnech bych přísahal na bílou barvu nástrahy, ale jakmile došly poslední zbytky jakékoliv bílé gumy, tak jsme zjistili, že berou na všechno, co je vedené podobným stylem. Toť moje skromné zkušenosti z Harbaku.
#29531 6.2.2012 v 15:15Mám podobné zkušenosti. Polak vesměs čeká na hraně za mělčinou na to co mu voda přinese. Že by stáli metroví pacholci v zástupu u chaluch to asi ne, ale 102cm už se kolegovi povedl na 40g plkříka, když honil kelírka na nástahu 🙂
Co mají nejraději se nedá říct. Chytám na červy ZOOM, kopyta relax, twistery i sreamry.Že lehčí hlavičky (zátěže) to je danné i tou hloubkou a trhavý pohyb taky funguje.
#29534 6.2.2012 v 16:29Na Finnoy sme s kamaratom objavili nahodne jedno miesto s velmi clenitym dnom.Ziadne chaluhy,hlbky sa striedali od 40 do 8Om.Chytali sme len na privlac s pilkrami 60-80 gr zltooranzovej farby. Tato kombinacia farieb sa mne osobne najviac osvedcila. Chytam na nu uz niekolko rokov vsetky druhy tresiek.
#29537 6.2.2012 v 19:07Termíny výjezdů za polaky se blíží a proto je dobře, že se toto téma otevřelo. Několikrát se nám stalo, že jsme na hloubce na volném moři(vyhnu se lovení u chaluch) kolem 15 -25 m dostali záběry polaků např.na třech lodích najednou v rozmezí nejvýše 10 min. A pak již nic. Je pravděpodobné, že zrovna pojíždělo hejno. Asi nebudu sám. Souhlasím s rychlejším navíjením – v praxi se mi to potvrzuje, už jsem to někdy zmiňoval. Barvy gum zelenožlutá, červenobílá a červená s černým hřebetem. Pikříky 40 g zlatové až do červena, ale ne červené.
#29545 6.2.2012 v 20:31Škoda že nejsou dál jak za Senjou :-(:-(:-(:-(:-(
Ryby to jsou nádherné 😎
#29646 8.2.2012 v 13:56Ahoj, z vlastných skúseností dávam za pravdu rybárom, ktorí tvrdia, že dôležitejšie ako farba je správne vedenie (pohyb) nástrahy. Farbu samozrejme ako správni rybári ,,povinne” meníme jednoduchým kľúčom – za svetla tmavšie prírodné, za šera výrazné bledé až fluo odtiene. Poznám však rybárov, ktorí nemenia, neriešia 8-),chytajú až do ,,urvatia ” nástrahy a chytia tiež…:-P
#29650 8.2.2012 v 14:51Do polaků jsme se v okolí Aure (Aukan)trefovali pravidelně hodinu před vrcholem přílivu a braní skončilo jako když utne přesně při vrcholu přílivu.Lovili jsme je kolem mělčinových tyčí na hlobkách od 30m do 2m na 40 – 60g pilkříky stříbrné barvy, nebo žl.oranžové rypery s 30g červenými hlavičkami. Nechli jsme je chvíli vyklesat, někdy až na dno a pak rychle stahovat. Záběry byly razantní. Jezdili jsme na ně i přes plavební dráhu k ostrovům Smoly. Termín přelom květen červen.
#29661 8.2.2012 v 20:00Jezdí do okolí Aure parta “profesorů” vláčení, a ti nachytají polaky i když ryby zaboha neberou: ovšem je to o spoustě ježdění okolo ostrůvků, o přílivu – potvrzuji zkušenost Rk – a o velkém kufru návnad, než se najde ta pravá barva… Když je ryb hodně, vemou snad vše. Ale co když se jim nechce – to se někdy hledá správná barva dlouho. Polak je tulák, chytal jsem je na konci fjordu ze břehu sto km od moře, ale jsou i místa kde jich je naskládaných jako ve spižírně, a jdou jeden za druhým. Jen to místo najít…spíš mě brali líp ve špatném počasí. Zažil jsem den kdy moře bylo zcela klidné, a na hladině občas kola jak na rybníku.To vyjížděli ryby z hloubek jako šipky ke hladině sbírat krevetky, a na naše návnady absolutně kašlaly: než jsem navázal piditwistra a pleskal s ním jen tak o hladinu jak s mouchou… Jo, polak – toť velká radost pro vláčkaře v Norsku !!!
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Cílený lov polaků