Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Cílený lov polaků
- Toto téma obsahuje celkem 41 odpovědí. Do diskuze (22 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Jan Kalanin a poslední změna proběhla před 12 roky a 9 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#27406 10.12.2011 v 13:01#27412 10.12.2011 v 15:15
Já nejraději poláky chytám na malé pilkříky.Na gumové nástrahy takový úspěch nemám ,asi nemám proto ten správný cit.U mne je to tak 80 procent pro pilkříky.Jak je výše uvedené nejlepší místa kopce a zlomy.Není nad to se ukotvit na 10 metrech na nějakém kopci před přílivem.Hlavně na lodi absolutní klid.Jedno bouchnutí a načas jste bez záběru.Ti větší poláci 80+ do konce přílivu už zabrat nemusí.To je má zkušenost.
#27414 10.12.2011 v 17:03..můj znáný Walter z Německa, ortodoxní vláčkař, jeho polak 102cm, 11kg ( osobně jsem ho podebíral a měřil), jeho rekord je polak 107cm a 13,5kg, ale nemohu najít fotku..chytá jak na jigy, gumy, tak i na Drawkoviče,ale místo rybky riper…
#27423 11.12.2011 v 12:21V strednom norsku v lokalite Flatanger – Lauvsnes chytam vo fjorde polaky na Jelly Worms.Priemerná velkosť ulovkov je do 70cm.
#27424 11.12.2011 v 12:24Ak sa podarí ísť von z fjordu na otvorené more, tak okolo podmorských kopcov sa mi najviac osvedčili na polaky velkosti 1m+ nástrahy Roybaits :
#27425 11.12.2011 v 12:29Lauvsnes/Zanzibar in- stredné norsko, nástraha Royberjig 250g(farba: Keller)
#27426 11.12.2011 v 13:57rastoSE napsal:
V strednom norsku v lokalite Flatanger – Lauvsnes chytam vo fjorde polaky na Jelly Worms.Priemerná velkosť ulovkov je do 70cm.
A způsob vedení této nástrahy ? Mám pro příští rok pár kousků úhoříků, tak jestli se vede stejně jako guma, nebo je rozdíl?
#27427 11.12.2011 v 15:07MifakM napsal:
rastoSE napsal:
V strednom norsku v lokalite Flatanger – Lauvsnes chytam vo fjorde polaky na Jelly Worms.Priemerná velkosť ulovkov je do 70cm.
A způsob vedení této nástrahy ? Mám pro příští rok pár kousků úhoříků, tak jestli se vede stejně jako guma, nebo je rozdíl?
Mne sa osvedčilo ťahať plynulo rovnakým tempom okolo ostrovčekov nad chaluhamy. Hlavičky používame 20,30,45g.
#27432 11.12.2011 v 17:40K tomu hluku z lodi: taky jsem byl přesvědčen,že to pollakům vadí, ale můj největší se chytil doslova v brázdě od motoru lodi, co mne vysadila na skále. Jen tak pro rozcvičku jsem tam gumu hodil, nechal spadnout ke dnu, chvilku přitahuji, a bác… Spíš mám dojem, že se vyplaší pokud nějaký spadne z háčku: pak je po záběrech. Ale už se povedlo z jednoho místa (na břehu) vydolovat i víc než deset těchto krasavců za sebou. Pilkříky ano, když je větší hloubka,ale radši mám gumy,v chaluhách se tolik nezachytávají.
#27438 11.12.2011 v 21:12Praktikuji obdobný systém lovu jak popsali MifakM a Honza Dufek. Tj. mírně rychlejšÍ navíjení v hloubkách do 20 m v okolí mořských vrcholů a členitého dna, ovšem pokrytého chaluhami. Při přílivu se dařilo více. Je zajímavé, že záběry přicházejí vždy téměř ve stejnou dobu např. pro 3 čluny a pak jako když utne. Snad projíždělo hejno. Také se mi stalo, že jim spuštěný motor nevadil. Převážnou většinu jsme ulovili na gumy ( zelená, medová a jiné s tmavým hřbetem) a zpravidla s červenou hlavou. Největší úspěch slavili ti co měli tzv. uhoříky a háďátka ( jako to kdo nazve), které spouštěli na kraj srázu do 20 m a pak to padalo hlouběji. Opravdu pak vozili krásné polaky od Dolmoy a Froya – místo přesně neznám. Ovšem teplota vody musela být nejméně cca 11 st. Celsia. V druhé řadě lze v úspěšnosti považovat pilkříky 40g zlatočervené barvy – ponechat padnout na dno-okolo 30m, vytáhnout 2- 4 m a pracovat nahoru dolů. Vždy je třeba si však uvědomovat, že je to nespoutaná příroda, jako u nás kapři (zejména pak candáti) nejdou a nejdou a pak to např. 14 dní jde. Jsou to mé postřehy a vše může být jinak v jiné lokalitě. V jednom se snad shodnem, že je to krásná ryba, která umí po záběru rozezpívat naviják a to je důležité.
#27442 12.12.2011 v 10:00to rastoSE
Kedy chodíte do Lauvsnesu? My chodíme v druhej polovici mája a na polaky sme nemali šťastie.
#27443 12.12.2011 v 12:11mima napsal:
to rastoSE
Kedy chodíte do Lauvsnesu? My chodíme v druhej polovici mája a na polaky sme nemali šťastie.
Ahoj mima,
Do lauvsnesu chodím už 10 rokov a zaten čas sa mi najviac osvedčilo obdobie od polovice juna až max.prvý týždeň julový. Posledné tri roky v tomto období začína fjord ožívať prichádzajú húfy kellerov a za nimi velké ryby.Ak to podmienky dovolujú okamžite vyrážame na otvorené more do oblasti ,,Revilen”. Okolo tohoto podm.kopca každý rok ťaháme Polakov a obecky cez meter.Je tam silný drift ale rybačka parádna.Prvý krát som tu pred dvoma rokmi vyskúšal RoyberJigy a od vtedy ich preferujem, tu a na Soroyi no.1( pre mňa).Historka je v mojej partii dobre známa : Vzorka Royber jig 250g farba Keller rozbalil som ju, prvé spustenie dolu, podmorský kopec Revilen sa pomaly zvažuje z hlbky 22m -60- 150m,tukol som dno hned som povytiahol asi 2m a okamžite rana do palice , Polak 1,08m. Uznanie na lodi druhé spustenie nástrahy, hlbka cca 50m to isté rana do palice Polak 1,10m.To už kamaráti v lodi spúštali Royber jigy rovnako ako ja a vysledok traja Polaci 1m a po polhodine obecka 13kg.Za dve hodiny sme mali dosť.Zaujímavé, že sa to pravidelne každý rok opakuje s tým, že najskôr berú Polaci asi hodinu a potom idú obecky a občas halibut.Skúšali sme tu aj malé pilkríky a gumičky ale Polaci len do 60cm.Inak v tomto období krúžia okolo tejto podm. hory tisíce malých kelerov a preto je Royberjig taký úspešný.
Rasto
#27472 13.12.2011 v 16:20http://www.youtube.com/watch?v=czuy0GIpP-A&feature=related Royber jig vypadá opravdu pěkně,i cena je revoluční.Nemohu si pomoci,ale ti krásní mimořádní polaci,nebylo to selektivností(velikostí)nástrahy?Nebo ty gumičky byly stejně velké?
Ještě k tažení nástrahy na polaky – určitě se rychlost mění dle roční doby a aktivity ryb,také u překážek,nad chaluhami podvědomě raději zrychlíme.Já tahám v základě pomalu,spoustu ryb jsem chytil na propadu,při měnění rychlosti,směru.Chytal jsem tak ještě před vydáním knih Rainera Korna,který píše o lovu polaků – Nástrahy se vedou velmi pomalým navíjením….Skutečně kráááásně pomalu….Rozhodující je souhra rychlosti navíjení a chování nástrahy….Polak nezaútočí na nástrahu divoce,nýbrž plave stejným tempem za ní a nasaje jí…(mně občas záběr divoký připadal).
Samozřejmě,vše může být leckdy jinak a hlavně aby braly(ryby).
Ještě jedna rada R.K. – Jen nástraha ve vodě chytá!
#27790 26.12.2011 v 16:15Naki napsal: Loni na Bakkanu žádná sláva,ale roky předtím jsem jezdil na Viknu a tam to bylo na polaky super. Jezdili jsme hlavně kolem skal na hloubkách kolem 10m a nástrahu jsme házeli až na skálu. Jak dopadla do vody,tak co nejrychleji navíjet. Jako nástrahu jsme používali hlavičky kolem 30g a 10cm ripery zlaté barvy, co měl Michal v eshopu,než jsem je vykoupil. A nebo jsme chytali,jak píše Mifak, po půlnoci u mělčinových tyčí. Jednou se mi podařilo na 6 náhozů chytnout 6 polacků 70+. Fakt nádhera,když to slupne a začne jízda. A jejich maso je snad nejlepší z treskovitých ryb.
…naše nová barva “Zlatulka”, průhledná zlatá se žlutozlatými flitry, uvidíme jak jim bude chutnat, na podvečerní polakování..testneš mi je příští rok Naki?
#27808 26.12.2011 v 22:09Honzo děkuji za důvěru a testnu to s radostí. Zlatá byla pro nás vždy top barva. Dám vědět i klukům,co jsme jezdili na Viknu,určitě si něco s radostí objednají.
Ahoj Naki
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Cílený lov polaků