Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu chytání ze břehu, minimální možné vybavení + jak na to

• Toto téma obsahuje celkem 10 odpovědí. Do diskuze (6 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel dusivka a poslední změna proběhla před 14 roky a 2 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)
  • Autor
    dusivka
    Člen
    (7 odpovědí)

Chystám se v srpnu na cestu do norska po pobřeží až nahoru na lofoty a chtěl bych si vyzkoušet zachytat v moři. Zkušenosti žádné nemám – vybavení jen to co používám tady za humny 🙂 Ze zpusobu ma cenu asi jen wobler nebo triptka. Ma to vubec cenu sebou vozit? Nemate nejake tipy pro lov ze brehu? Je nejake omezeni kde se nesmi ze brehu chytat (mimo sladkovodni vody)?

Diky

milos
    Účastník
    (228 odpovědí)

Jak to máš vymyšlené? To jedeš na nějaké cílové místo a cestou bys akorát chtěl něco chytit, nebo jedeš na poznávačku s tím, že sem tam někde zakotvíš a po pár dnech zas pokračuješ? Máš plán cesty?

Karavela
    Účastník
    (59 odpovědí)

Copak nachytat ze břehu / z mostu není problém, ale co pak s tím? Kde vykydat, kde zpracovat úlovek? Některý veřejný záchodky jsou rovnou vybavený upozorněním, že čištění a zpracování ryb na nich není žádoucí

milos
    Účastník
    (228 odpovědí)

Pravda. A navíc záchodky u vody  moc nejsou, takže si bude muset poradit jinak a na nějaký mražení a vožení úlovku domů může zapomenout. Nicméně zábava to je a ryby může pouštět a vzít si jen co ihned spotřebují a pak si chytit další čerstvou 🙂

milos
    Účastník
    (228 odpovědí)

O rybářském vybavení to až tak není. Od našeho pobřežního chytání se to hodně liší.  Jakmile si ze silnice najdu pěkné místo na vláčení, tak v nejbližším okolí patrně hned tak nezaparkuju, nebo neslezu ze silnice k vodě. Čili je to hodně o chození. Hledám místo – nejakou skálu na pobřeží jež ční nad chaluhami. Navíc musí být bezpečná, abys nespadl do vody a ještě nesmí být vysoká, abych vytáhl úlovek z vody – hodí se dlouhý podběrák nebo gaf. Ideálně si vylezu na nějaký velký šutr tak 1m nad hladinou. V chaluhách se vždycky něco skrývá. Rotačky jsem asi ani nezkoušel. Dobrý jsou plandavky – hliníkové (se stříbrnou a zlatou povrchovou úpravou), aby nepropadaly moc rychle. Jigy s twisterem, nebo ripperem. V pohodě vystačím s ripperem černý hřbet a perleťové bříško a pak oranžové kopyto od relaxu a černý twister. Všecko 5-10cm. Zátěže 15-30g.  Několik pilkříčků 5-10g se taky hodí na rychlé nachytání rybiček na chytání na položenou na maso. Na tohle si zase vždycky najdu písčitou pláž. Taky se dá naloupat při odlivu mušle, rozbít je kamenem a nastražit na háček. Nejlíp jsem si zachytal vždycky ze skal v proudech. Jakmile budete přejíždět moře přes nějaký most nebo trajektem … to jsou super místa. A na úlovek nejlepší. Chce to si počkat, až se voda pohrne do fjordu a pak vláčím pilkříky 25-100g. Podle síly proudu. Tady se dá dobře využít i přívěsů – tresčí peří do 4cm v červené barvě (nebo v podstatě kokoliv jiného – mě funguje tohle dobře, tak ani nezkouším jiné) a sleďové nebo makrelové mušky. Ale přívěsy dávám leda, když to bez nich nefunguje. Jinak ti stačí vláčák na štiku, nebo kaprák + naviják s kovovou cívkou. Vlasec používám 0,30 – 0,40. Na tenčí by bylo víc záběrů, ale při vytahování ven z vody se přetrhne. Pokud dosáhneš gafem, tak to smysl má. Určitě se zastav na pár dní na Saltstraumenu před Bodem.

jindra
    Člen
    (66 odpovědí)

Stačí ti klasický vláčák, nějaké pikříky tak do 60 g, případně těžší plandy, pár hlaviček a gum. Je to opravdu spíš o výběru místa – viz poznámky Miloše – vyber flek, kde se dostaneš k vodě, budeš mít šanci rybu dostat ven, kde se voda “hýbe” a hlavně kde je nějaká hrana nebo sráz, aby před tebou nebylo dlouhé mělké pole, zarostlé kytkama – to bys furt jen trhal. Dá se i na těžko “na maso”, ale počítej s tím, že občas uvázneš – to ale při vláčce ze břehu taky – ryby bývají pod pobřežní hranou, tak musíš trochu do rizika. Větší polak nebo keler ti to stejně pod tu hranu napálí, tak to chce trochu cviku a štěstí.

dusivka
    Člen
    (7 odpovědí)

Plán zatím nemáme ale chceme se vyhnout spodku norska jet rovnou do střední části a pak po pobřeží až nahoru na lofoty a zpět pak přes švédsko, máme na to tři týdny. Chci si to opravdu jen zkusit a případně udělat fotečku s ulovkem ve  fjordu 😀

Prostě vezmu výbavu co mám doma a když náhodou bude příležitost a pár hodin času tak to zkusím, když se zadaří tak super, když ne tak jsem si to aspoň zkusil.

Díky moc za reakce

dusivka
    Člen
    (7 odpovědí)

Ještě bych měl jeden laický dotaz – z ryb co můžu reálně vytáhnout z moře (nemyslím sladkou vodu) – je něco co je chráněné (s mírou)? a něco co se nedá pozřít nebo je přímo nebezpečné? 😀

Díky

Drahoslav Chocholouš
    Účastník
    (258 odpovědí)

To dusivka

Co vím, tak v Norsku jsou všechny ryby jedlé /žádná není jedovatá/, žralok ostroun nic moc k jídlu a rejnok by se měl pouštět, protože je jich málo.

dalibor
    Účastník
    (298 odpovědí)

V Norsku žije jedovatá ropušnice , občas se chytne.

Tady je info ropušnice

V Norsku žije asi jiný druh a má daleko víc jedovaté ostny než

okouník.

dusivka
    Člen
    (7 odpovědí)

Tak jsme po dovolene, musim rict ze to bylo fajn i kdyz jsem diky rybarske manii prisel o mobil a utrpel par lehkych urazu :-))

Jelikoz jsem od svych 17 nechytal tak jsem musel nakoupit vsechnu vybavu mimo prut a navijak pred odjezdem. Nakonec se mne to stejnak podarilo zapomenout doma a zustala mne tak jen jedna tripta, 2 gumove sticky a takova divna rybka z plastu s pliskem vepredu co suprove plave jako ziva ale je moc lehka a to bylo vse :-)), diky bohu vsak rybarske vybaveni maji uplne vsuche (benzinky, interspar a tak jsem vybavu doplnil prave ve sparu kovovejma rybkama-triptkama 40g.

Zkousel jsem chytat na otevrenem mori ze skal ale tam bylo zatracene moc vazek diky tomu ze tam bylo pomerne melko a spousta chaluh. Ve fjordech to bylo o 100 lepsi – nejlepsi vysledky slavila prave stribrna trpitka 12cm 30g a pak ty kovove rybicky ze sparu 40g s tema se dalo nahodit slusne daleko a pekne rychle se propadaly ke dnu. Nejvic zaberu jsem zaznamenal pobliz brehu jak se zacne nekde v hlubine zvedat teren nahoru. Darilo se mne tahat tresky, makrely a dalsich nekolik druhu – ty nepoznam. Nebyly to zadne trofejni kusy ale pro zabavu to stacilo a nekolik vetsich tresek jsme meli k jidlu.

Jelikoz jsem chytal vzdy tak 30-40min, aby se pritelkyne moc nenudila tak to bylo vzdy hodne ve spechu – rychle k vode a rychle od vody, to se mne stalo “osudnym” a nekolikrat sem sebou prasknul na vlhke skale, jednou mne podjel mech, a jednou pri behu k vode s prutem v ruce sem si vrazil trojhacek do palce snad az ke kosti :-))), taky se mne pri snaze uvolnit zaseklou triptku za chaluhu kousicek od brehu podarilo spadnout do more tak rychle ze sem ani nevedel jak, jen se nademnou zavrela hladina, pak sem zkousel vylezt a zas to podjelo a znovu pod hladinu. No nastesti to byl klidnej fjord a ne zadnej zurivej veletoc na otevrenem mori (tam sem taky cosi uvolnoval ale dikybohu se mne nasteti nic nestalo), no ale odnesl to mobil.

Jak jsem psal fjordy dobry, moc sem se tesil na ty viry soforsen nebo jak se to jmenuje – doporucuju si to v klidu obhlidnout z mostu – vybrat misto a ne jak ja se hnat nejkratsi moznou cestou k vode, ale mel sem celkem pekne misto nikdo tam nebyl, viry se delaly primo pred nama a slusne sem si zatahal.

Pak sem se tesil na lofoty ze tam chytnu nejakou mega rybu ale ouvej – lofoty = norske sejsely – bile piscite plaze a vsude zatracene melko – takze tam vubec nic, tam by to chtelo asi na dyl a nahodit pekne na plazi na tezko a pekne veget. Na to sem nemel cas.

Postupne sem ztratil veskere vybaveni takze sem dokoupil jeste dve stribrne trpytky a z nouze zkousel i ti sticky a tu zelenou plastovou potvoru – ani jeden zaber. Cestou zpatky sem si rikal ze si zachytam jeste ve svedskem mori ale tam je taky melko – zatracene melko, takze nic. V ceste domu stalo jeste jedno svedske jezero s volnym rybolovem, krasne hluboka voda ale asi zrovna nebyl den – bylo to spis na koupani nez na ryby a tak ani zaber.

Takze doporuceni pro laiky jako ja – staci obyc prut (muj kaprak, akce 30-80, vlasec 32 t-rex, a jako uspesne se osvedcili stribrne trpiytky (cerny, oranzovy nebo cerveny hrbet). Lov ve fjordech tam kde do vody prudce padaji kopce – tam se da cekat hluboka voda. A hlavne nespechat, davat bacha kam slapete a pocitat s tim ze skala kde bota drzi jak zidovska vira je za vlhka kluzka jak namazana.

Mejte se a diky za rady.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 11 příspěvků - 1. až 11. (celkem z 11)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu chytání ze břehu, minimální možné vybavení + jak na to

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(180)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...