Hasvik, NO
temperature icon 9°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon 13°C
zataženo
Oslo, NO
temperature icon 19°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 14°C
polojasno
Malé, MV
temperature icon 30°C
oblačno

Chleba pečený v pekárně

Jelikož se mi množí SZ na vyskoušený chleba pečený v pekárně v NO, dávám zde pro všechny recept:

Klasický bílý chléb Norsko

• dobrá Norská voda z kohoutku – 420ml

• 500 g hladká mouka

• 100 g hrubá mouka

• 100 g celozrnná chlebová pšeničná

• balíček sušeného droždí – 7g

• sůl – 2 čajové lžičky

• cukr – 2 čajové lžičky

• 2 čajové lžičky - drcený kmín, sušený česnek,olej

• pečeme na základní program č.2 (1 hod.52 min.) - máme pekárnu ETA Siesta

- první nalét vodu z kohoutku,pak mouku namíchanou z domova , kvasnice a po lžičkách vše ostatní, zapnou pekárnu a čekat

• nedoporučuji zapnou a jet na ryby – upečený chleba zůstane dlouho v horké pekárně a má tlustou a tvrdou kůrku a není tak vláčný, pečeme když jsme v chatě, máme rozděleno jeden dělá to a druhý ono…. Nejlépe jak pekárna zapípá, že má upečeno, vyklopit, dát na dřevěnou podložku – desku, ne na nic umělohmotného - chleba zvlhne – přikrýt utěrkou a nechat vychladnout

• když jdeme rožnit ryby místo vody použijeme pivo – jedinečné k masu – nejlépe tmavé, není podmínkou

Ať chutná

Odpovědět

Vážení kolegové, dovolím si vstoupit do vaší diskuze se svou domněnkou, co asi mohlo způsobit zmiňovaný nezdar při pečení. Podle mého to nebylo způsobeno tvrdostí norské vody, protože při svých návštěvách norských lokalit jsem se setkal převážně s vodou měkkou (oproti vodě u nás). Ale

při přípravě těsta mohlo dojít k nechtěné záměně hrníčků s tekutinami, které byly v tu chvíli na stole. A takovou slivovičku pohledem od vody

někdy nelze na letmý pohled rozeznat. Člověk to pozná, když to ochutná - a nevypije tu vodu, ale chudák těsto se tomu neubrání a neštěstí je hotové. Přeji mnoho dalších úspěšných pekařských a rybářských úspěchů.

[citace]M.Laurin napsal:

Vážení kolegové, dovolím si vstoupit do vaší diskuze se svou domněnkou, co asi mohlo způsobit zmiňovaný nezdar při pečení. Podle mého to nebylo způsobeno tvrdostí norské vody, protože při svých návštěvách norských lokalit jsem se setkal převážně s vodou měkkou (oproti vodě u nás). Ale

při přípravě těsta mohlo dojít k nechtěné záměně hrníčků s tekutinami, které byly v tu chvíli na stole. A takovou slivovičku pohledem od vody

někdy nelze na letmý pohled rozeznat. Člověk to pozná, když to ochutná - a nevypije tu vodu, ale chudák těsto se tomu neubrání a neštěstí je hotové. Přeji mnoho dalších úspěšných pekařských a rybářských úspěchů.[/citace]

:-D:-D

Nene slivovicí to nebylo... :-D,ale sto lidí sto názorů...

Já si bohužel nepamatuju ten poměr o jaký sme to museli snížit a nebo dát víc vody...:-?:-? sakra práce...

To Petr - kdyz nemam celozrnnou chlebovou mouku, co se tam da dat misto ni?

My to děláme tak, že nakoupíme 12 bochníků dobrého chleba a hned po příjezdu do kempu je šoupneme do mrazáku. Pak si jeden dva večer vyndáme na příští den, je to pohodlné a nemusíme se bát, jestli nebudeme mít zítra co jíst kvůli vodě nebo kvasnicím. 8-)

PS: s ohledem na to, že Eťácká domácí pekárna peče "prcky", tak bychom museli péct "imrvére".

My je vozíme zmražené už z domu. Jediný problém je, když ho zapomeneme včer vytáhnout z mražáku, druhý den nemáme co jíst.

Chleba absolutně neřešíme. Nakoupíme dopékací bagety a máme čerstvé pečivo každý den. Za 10 min je pečivo voňavoučké a křupavoučké.

[citace]MifakM napsal:

Chleba absolutně neřešíme. Nakoupíme dopékací bagety a máme čerstvé pečivo každý den. Za 10 min je pečivo voňavoučké a křupavoučké.

[/citace]

Jo Jo, připojuji se. Dříve jsme také řešili chleba, ale nyní kupujeme dopékací bagety a máme klid. Pokud zatoužíme po chlebu, tak si ho v Norsku koupíme. 8-)

To zdeneko.

Chleba ( před zmražením rozkrájený na 1/4 ) je dobré rozmrazit v mikrovlnce cca 20 minut na 60% výkonu v mikrotenovém sáčku,potom vyndat a nechat oschnout a vypotit.Není potom takový zasušený jako když se nechá jenom pouze rozmrazit.

Máme ověřeno, že 2 bagety (ty menší balené po 6 ks) pro průměrného jedlíka je tak akorát. Takže pro 6 osob vždy rozděláme 2 balení. Velký jedlík sní tak 3 max 4.

Jen je třeba si již při nákupu dát pozor na datum spotřeby, nebo na poškození obalu. Už se mi jednou stalo, že v jednom balení byly bagety uvnitř zplesnivělé. Proto při nákupu pořádně kontroluji.

Výhoda je, že jsou rychle hotové a po upečení krásně křupavoučké. :-P:-P

Také jsme s sebou jednou vezli pekárnu a chleby byl opravdu výborný.Také jsme vozili zmrazené kaiserky z Makra a ty pak dopékali v troubě.Teď s sebou vezeme jen pár chlebů do začátku a pak si kupujme čerstvý.Dá se koupit za 5-6 Nkr.

[citace]mara45 napsal:

Také jsme s sebou jednou vezli pekárnu a chleby byl opravdu výborný.Také jsme vozili zmrazené kaiserky z Makra a ty pak dopékali v troubě.Teď s sebou vezeme jen pár chlebů do začátku a pak si kupujme čerstvý.Dá se koupit za 5-6 Nkr.[/citace]

Já chci jen podotknout, že bagetky, které vozíme s sebou nejsou mražené, ale pouze ve vakuovém obalu. Tudíž se daleko lépe skladují.

Došky

Zkusili jste už zmrazený bochník namočit do vody a dát ho do rozpálené trouby? Ne teplovzdušné !!! Za chvíli máte chleba voňavý a s křupavou kůrkou jako z venkovské pekárny a ty už bohužel neexistují.

to Dosky:jo je pravda,že nezmrazené bagetky,se lépe skladují ale m ožná zaberou víc místa v krabici.Také jsme je vozívali.V Makru maji krabici zmrazených housek,nebo kaiserek za dobrou cenu a v polystyrence vydrží cestu docela dobře.Pak je jen stačí dát na chvíli do trouby a jsou jak od pekaře.

[citace]MifakM napsal:

Chleba absolutně neřešíme. Nakoupíme dopékací bagety a máme čerstvé pečivo každý den. Za 10 min je pečivo voňavoučké a křupavoučké.

[/citace]

jj.:-P

souhlasím, dopékací bagety ......jsou príma.....

8-)

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.