Hasvik, NO
temperature icon -7°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon -1°C
sněžení
Oslo, NO
temperature icon -7°C
polojasno
Bergen, NO
temperature icon 2°C
zataženo
Malé, MV
temperature icon 28°C
polojasno

Chleba pečený v pekárně

Jelikož se mi množí SZ na vyskoušený chleba pečený v pekárně v NO, dávám zde pro všechny recept:

Klasický bílý chléb Norsko

• dobrá Norská voda z kohoutku – 420ml

• 500 g hladká mouka

• 100 g hrubá mouka

• 100 g celozrnná chlebová pšeničná

• balíček sušeného droždí – 7g

• sůl – 2 čajové lžičky

• cukr – 2 čajové lžičky

• 2 čajové lžičky - drcený kmín, sušený česnek,olej

• pečeme na základní program č.2 (1 hod.52 min.) - máme pekárnu ETA Siesta

- první nalét vodu z kohoutku,pak mouku namíchanou z domova , kvasnice a po lžičkách vše ostatní, zapnou pekárnu a čekat

• nedoporučuji zapnou a jet na ryby – upečený chleba zůstane dlouho v horké pekárně a má tlustou a tvrdou kůrku a není tak vláčný, pečeme když jsme v chatě, máme rozděleno jeden dělá to a druhý ono…. Nejlépe jak pekárna zapípá, že má upečeno, vyklopit, dát na dřevěnou podložku – desku, ne na nic umělohmotného - chleba zvlhne – přikrýt utěrkou a nechat vychladnout

• když jdeme rožnit ryby místo vody použijeme pivo – jedinečné k masu – nejlépe tmavé, není podmínkou

Ať chutná

Odpovědět

2 Petr

díky to vyzkoušíme

Petře dík za recept, my doma pečem jen ty hotové pytlíkové chleby a kolikrát v nich to droždí funguje všelijak. Vyzkouším.

Pre koľko ľudí vyjde jeden chlieb?

stipko doma ho pečieme skoro bežne .je to chleba okolo 750g.čo je pre taku vypravu ako ideme 12 ludi malo a trva to zhruba 2 hodiny

Nás je vždy tak 8 - 10 a tiež si myslím, že je to málo. To chce 2 pekárne a tie zase zaberajú dosť miesta.

To skor tie rozpekacie bagety sa mi pozdávajú viac.

Souhlasím s tím, že domácí pekárna peče dobré chleby. S těmi kvasnicemi je to pravda - musí se přidat čerstvé. Chléb vydrží déle měkký než koupený. Ingredience přidáváme různé a to do kupovaných směsí. Takže získáváme různé chutě. Když je nálada namíchá se vlastní směs. Do Norska ji však neberu. Jen pár chlebů na cestu a dva dny pobytu.

Pro 6-ti clenou vypravu to odhaduji na 2 chleby, coz se da restit tak, ze jeden cleba se da pect pred odjezdem na vodu a druhy hned po prijezdu z vody (nez se vyfiletuje je chleba hotovy). Nektere pekarny zvladnou i 1,5 kg chleba na jednu varku, takze ty dve by mohli byt tak pro 10 chlapu.

Ale pohodlnejsi pro nas se mi zda dovezt si rozpekaci bagety ci toustovy chleb a pripadne cerstvy chleb koupit v mistnim obchudku. I ten z obchodu vydrzi 3 dny takze se muze koupit i do zasoby. Z tvrdsiho chleba pak se daji udelat topinky a pokud se koupi cerstvy losos, neni nad to si je dat s tatarakem z lososa :-)

Samosebou cerstve upeceny chleb je nadevse... o tom neni pochyb!

Pekárna dobrá volba.Kupujeme v baleních(1Kg)v Německu,máme to hned vedle a do Norska fakt dobrý.S českým pytlíkovým mám špatné zkušenosti,je nechutný,pokaždé se upeče jinak atd.

Pokud máte možnost,zkuste zakoupit u sousedů(samozřejmě mají více druhů-celozrné,tmavé,světlé...)

Zkuste:Lidl,Netto,Aldi cca 0,39 euro

Ale samozřejmě čerstvý norský též dobrý-věc chuti

Dnes jsem upekl chleba na zkoušku před norskem podle tohodle receptu a je to super.moc nám chutná.na loppě si pěkně pošmáknem.

# 2,5 hrnku hladké mouky

#

# 1hrnek chlebové mouky

#

# 2 lžičky soli

#

# 1 lžička sušených kvasnic

#

# 1 lžička octa

#

# 1 lžička kmínu

#

# TOTO NASUCHO PROMÍCHAT!

#

# 1,5 hrnku vody

#

# Zamíchat a přikryté nechat 12-18 hod kynout při běžné pokojové teplotě.

#

# Pečeme ve sklokeramické míse s víkem, nebo v hrnci s pokličkou.

#

# Mísu i s víkem dáme nahřát do 200st rozehřáté trouby na 30 min.

#

# Potom těsto vyklopíme do horké mísy a pečeme při 240st 45 minut. Pak sundáme

# víko a pečeme ještě 10 min(na kůrčičku).Teplotu snižujeme na 230st.

#

# Vyndáme z trouby a po 5minutách vyklopíme chleba z mísy na mřížku.

#

#

[citace]Radyn napsal:

Dnes jsem upekl chleba na zkoušku před norskem podle tohodle receptu a je to super.moc nám chutná.na loppě si pěkně pošmáknem.

# 2,5 hrnku hladké mouky

#

# 1hrnek chlebové mouky

#

# 2 lžičky soli

#

# 1 lžička sušených kvasnic

#

# 1 lžička octa

#

# 1 lžička kmínu

#

# TOTO NASUCHO PROMÍCHAT!

#

# 1,5 hrnku vody

#

# Zamíchat a přikryté nechat 12-18 hod kynout při běžné pokojové teplotě.

#

# Pečeme ve sklokeramické míse s víkem, nebo v hrnci s pokličkou.

#

# Mísu i s víkem dáme nahřát do 200st rozehřáté trouby na 30 min.

#

# Potom těsto vyklopíme do horké mísy a pečeme při 240st 45 minut. Pak sundáme

# víko a pečeme ještě 10 min(na kůrčičku).Teplotu snižujeme na 230st.

#

# Vyndáme z trouby a po 5minutách vyklopíme chleba z mísy na mřížku.

#

#[/citace]

Ahoj,ale dej si pozor v Norsku na vodu,voda je tam tvrdši a poměr vody u nás a v Norsku nejde dohromady..

Potom ti vznikne toto...

Jo,jo, a potom ve 4 ráno ten strašnej hlásič požáru ve všech boudách.

Šroubes ďík za upozornění.vezmu si radši balenou z domova.ten vítvor na fotce vypadá hrůzostrašně:-P

2 sroubek

Tohle se nam stava i doma. Podle mne to neni az tak vodou, jako bych to spise videl na kvasnice.

[citace]MifakM napsal:

2 sroubek

Tohle se nam stava i doma. Podle mne to neni az tak vodou, jako bych to spise videl na kvasnice.[/citace]

Není to kvasnicema,tento chleba byl přímo koupen v obchodě u nás,když sme dali naši vodu,tak bez problému,když sme dali vodu z Norska tak to dopadlo takto,vyzkoušeno mockrát...je to vodou..;-);-)

to Naki:ale to se stalo u sousedů a néé u nás...taky to bylo vodou...špatný poměr... :-)

• Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/mpF1SY-QVm8?si=bZ0Sm2P3hgTU58p_" title="YouTube video...
Sim napsal: Dnes vyrazil nás delegát...
Když už jsme u této výroby...
Chtěl bych poděkovat Tomovi Nakládalovi za...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší stabilní...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!