Hasvik, NO
temperature icon -4°C
oblačno
Trondheim, NO
temperature icon -1°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon -7°C
polojasno
Bergen, NO
temperature icon -2°C
jasno
Malé, MV
temperature icon 31°C
polojasno

Cestovat po moři,či necestovat po třetím náhozu

Zažil už někdo stálé cestování po moři a nebo po fjordu,když po třetím náhozu ryba nezabrala?

Jak ste kluci reagovali,když dostanete do lodi takového kamaráda,který nevydrží chvilku na místě a chce pouze jenom cestovat a sleduje echolot,kolik právě ukazuje ryb?

Já to zažil a už NIKDY!!!!

Jedeme tam a jedeme tam a tam sme ještě nebyli...

Odpovědět

Tak to bych chodil domov bez rýb :-D:-D:-D

Ak mám čistiť sám pre seba, to radšej púšťam.

Minulí rok som u nás z Bělky zobral len 6 pstruhov, pretože sa mi nechcelo čistiť.

Ak je to pre všetkých, tak to je iná.

Za tie roky sme už filetovanie vyladili, takže všetkým to vyhovuje.

Neviem však, čo by sa dialo, keby niekto chcel úpravu rýb výrazne inak, ako je zažité.

Ale verím, že všetko je na dohode.

Do Norska jazdíme ako partia. Delíme sa rovným dielom o auto, náklady na cestu, jedlo, benzín, lode a tým aj o ryby a prácu okolo nich.

Stipko se zmiňuje mj. o proviantu. Při prvních zájezdech jsme všicni vozili všechno, co se týká potravin. Jakmile se vytvořila parta (u nás 6-8 osob) provedeme rozdělení co kdo vezme. Eliminujeme tím to, že se na konci zájezdu hromadu proviantu doslova vyhazovalo. Máme 2 kuchaře, kteří sestaví jídelníček a udělají rozpis co kdo vezme a nikdo neprotestuje. Již se nám to po několik let osvědčuje. Jinak se mi líbí, že zde uváděné příspěvky jsou věcné a směřují ke spokojenosti skupin norků, kteří si vytvořili partu, mající svá zažitá pravidla a specifika. Již dnes začínám přemýšlet čím ty ryby letos překvapím a asi o to jde.

To Kim:

jj, tak nejak to funguje.

Jedálny lístok je zostavený už doma.

Vyvesíme ho v kuchyni a každý deň "je na čo sa tešiť". :-D8-O

Tento rok máme sebou řezníka a myslivca ....

A to si vždy vravím, že tam niečo zhodím :-P

Oproti slovenskej partii sme slabčáci, pretože tí sebou berú v podstate celé prasa a majú tam gurmánske hody.

Kto pozná Jožka Kukučku, vie o čom píšem :-P:-P:-P

Stipko.Jsem také myslivec, ale do vaření se nepletu. Jsem v kuchyni t užitečný tím, že oloupu a nakrájím zeleninu. Samozřejmě zvěřinu vezu a jak jim chutná např. svíčková a pod., kterou já nevařím. Já s sebou beru tzv. multivitamín. Je to vyškvařený uzený a normální bůček z domácího prasete s velkými škvarky zalitými v sádle - všechno je lait. Jak to příjde po návratu z lodi k duhu.

:-D:-D:-D

Máme podobné chute.

Škvarky samozrejme nesmú chýbať.

Do kuchyne sa tiež nepletiem.

Naplánujem celé Norsko, ale varenie nechávam šikovnejším.

2 Stipko My si vždycky na chatě děláme rybí škvarky 8-O. Kam se na to hrabe prase :-D:-D:-D

Souhlas s kikibut. Když chlapi dělají rybí škvarky - nestačí je pro nás jedlíky škvařit. Já je neumím, jen přispěji nějakou rybou.

[citace]kim napsal:

Souhlas s kikibut. Když chlapi dělají rybí škvarky - nestačí je pro nás jedlíky škvařit. Já je neumím, jen přispěji nějakou rybou.[/citace]

To je jídlo pro gastronomické lopaty ! Maso z ryb je dobrý vzít z břicha,nakrájet na kousky ,obalit v mouce se sladkou paprikou a píct dozlatova 8-) Pak jen v misce posolit a dobrou chuť. V květnu jsem se toho nasmažil dost :-D . Ale ještě lepší jsou smažený líčka nejlépe z koček ( kousací svaly) , ale je piplačka to vyřezávat.

Nedá mi neprispieť do tejto diskusie.Neviem si predstaviť, že by niekto v partii robil niečo len pre seba.Základom Nórska a nielen Nórska je partia.Nešiel by som s niekým, koho dobre nepoznám.Naša partia je zocelená mnohými rybárskymi a poľovníckymi výpravami.Za tie roky nevznikol väčší problém.

to Kim - poprosím na súkromnú správu recept na Váš multivitamín,doteraz zastávam názor,že najlepšia masť so škvarkami je z lanštiaka.

Mima

[citace]kim napsal:

Stipko.Jsem také myslivec, ale do vaření se nepletu. Jsem v kuchyni t užitečný tím, že oloupu a nakrájím zeleninu. Samozřejmě zvěřinu vezu a jak jim chutná např. svíčková a pod., kterou já nevařím. Já s sebou beru tzv. multivitamín. Je to vyškvařený uzený a normální bůček z domácího prasete s velkými škvarky zalitými v sádle - všechno je lait. Jak to příjde po návratu z lodi k duhu.[/citace]

Ten tvůj vitamín je čím dál víc populární ;-)

[citace]kim napsal:

Ano Stepe s tím lze souhlasit. Ale když na lodi vůbec nic nedělá t.j.nerozplétá, negafuje a pod. Kdyby se alespoň snažil a např. řídil loď ale ani to ne. To by namíchlo i mrtvého. Beru to, že si někdo třeba na hodinu odpočine. I já nevydržím celou dobu na moři jen lovit. Ale když je takový nemakačenko o generaci mladší a my dva starší hákujeme tak nevím. V kempu nic nedělal - např. vaření, mytí nádobí a pod. Vím, že partě, když mám přes limit stejně ryby rozdávám, ale v tomto případě jsem opravdu nemohl. [/citace]

Úplně to vidím před sebou.Taky jsme měli takového člověka.To bylo poprvé a naposled, to se divil že jede domů bez ryby.Co se týká jídelníčku taky ho připravujeme doma.Vždy tam zahrnujeme i čerstvé ryby.Někdy to bývá sranda když zrovna nejdou.máte vidět jak se snaží aby byl gábl.V tom se pozná dobrá parta.

[citace]stipko napsal:

Prikláňam sa k názoru, že časté "popojíždění" je viac na škodu ako k úžitku.

Prikláňam sa k názoru, že časté "popojíždění" je viac na škodu ako k úžitku.

Samozrejme je veľmi dôležitá príprava s mapou a znalosť vody.

Nájsť a označiť waypointy jak na podmorských horách, zrázoch, tak aj na plytčinách, aby sme boli pripravený na rôzne eventuality.

Najhoršie je, keď druhý deň ryba na včerajšom mieste "nieje". To je potom prúser, pretože nálada na lodi okamžite padne. Tam nastane tendencia k lietaniu po vode.

Zastávam názor, že je lepšie určiť časový interval, po ktorý sa bude prechytávať flek, aj keď ryba neberie.

A dlhý drift. Už veľakrát sa stalo, že ryby z ničoho prestali brať. Keď sme ďalej driftovali na miestach, kde by sa inak nenahodilo, tak zábery začali znovu.

Ale najhoršie je mať na lodi otrávených ľudí, ktorý po troch ponoreniach vyhlásia "RYBA TU NIEJE" (V NORSKU )

To by ma šľak trafil.

[/citace]

Souhlasím, ze je to hlavně o informacích, které by měl poskytnout domácí, nebo ještě lépe prodejce zájezdu. Koupit zájezd a až v Norsku řešit, kam pojedeme na ryby a na co je chytat není zpravny postup. Může se i stát, ze info budete mít a ryby na označených místech prostě nebudou a začíná improvizace, kde se pozná jak je kdo dobrý rybář. Miluju info od místních, hele do Vcera to šlo, ale ryby se někam ztratili. To jsem zažil mockrát.

Já se zase držím hesla, že lepší než špatná informace je žádná :-D

Raději si uděláme čas s klukama, sedneme k mapě ještě tady u nás a na ní si vytipujeme místa kde budeme rybařit. Ale jak psal už Sim, je to asi o zkušenostech, znalostech co která ryba má ráda a znát její požadavky na stanoviště a dobu.

Rozhodně se nevyplatí po moři lítat jako urvaný vagón hned tam a za chvilku jinam. Propálí se zbytečně moc benzínu a výsledek je většinou stejně ZERO. Máme zkušenost že pokud je to místo kde se ryby zdržují (ověřeno několika lovy), mi tam dojedem a nebere to, pak je dobré buď vydžet (klidně i 1-2 hoďky) nebo zkusit lovit o kousek dál a po nějakém čase se tam vrátit.

Důležitý je i klid na lodi. Tedy žádné dupání, mlácení a pošupování čehokoliv po dně lodi. Vyplaší to ryby a je dochytáno.

A co potěší nejvíc je, když si člověk vytipuje sám nějaká místa (bez pomoci místních nebo prodejce zájezdu) a ty ryby tam opravdu jsou. To pak potěší i pěkná 60-80 cm ryba. Netvrdím, že všechny místa které jsem si vytipovali byly TOP, ale na většině se dalo alespoň bavit menšími rybami.

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Zdarec Naki, bylo by možné...
Další krásné tresky byly uloveny za...
Jak vidite,tak mame novou grafiku...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší stabilní...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...
Prodáno

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!