odpoveď AI:
<p class="pf0"></p>
<p class="pf0">Tuniak (bluefin)</p>
<p class="pf0">Z brehu v Chorvátsku prakticky NEMOŽNÉ.</p>
<p class="pf0">Lov tuniaka je prísne regulovaný (kvóty, licencie, sezóna) a robí sa:</p>
<p class="pf0">výhradne z lodí</p>
<p class="pf0">hlboké more</p>
<p class="pf0">špeciálne povolenia</p>
<p class="pf0">Zo zákona je pre rekreačný lov z brehu vylúčený.</p>
<p class="pf0">Z brehu na tuniaka nerátaj.</p>
<p class="pf0">--------–</p>
<p class="pf0"></p>
<p class="pf0">Kranas (amberjack – Seriola dumerili)</p>
<p class="pf0">Tu už je to teoreticky možné, ale: je to veľmi vzácne,potrebuješ hlbokú vodu hneď pri brehu, veľké šťastie + správne miesto a čas</p>
<p class="pf0">Najlepšie miesta v Chorvátsku z brehu (reálna šanca)</p>
<p class="pf0">Zameraj sa na strmé skalnaté pobrežie + hlboké more:</p>
<p class="pf0">TOP oblasti</p>
<p class="pf0">Južná Dalmácia</p>
<p class="pf0">Pelješac (Orebić – Trpanj, južná strana)</p>
<p class="pf0">ostrov Lastovo</p>
<p class="pf0">Vis (najlepšie z brehu v HR)</p>
<p class="pf0">Stredná Dalmácia</p>
<p class="pf0">ostrov Brač (južná strana – Bol, Murvica)</p>
<p class="pf0">Hvar (mimo prístavov)</p>
<p class="pf0">Čím ďalej od pláží a miest, tým lepšie.</p>
<p class="pf0">atd.</p>
<p class="pf0">==============</p>
<p class="pf0"></p>
<p class="pf0">a teraz v skratke prakticky:</p>
<p class="pf0">dcéra býva 10 rokov v Šibeníku, mám 2 Chorvátskych vnukov s ktorými chodíme z brehu na ryby, som na dôchodku a v HR s prestávkami strávim aj 4 mes. z roka. Zať má aj čln, ale chlapci sú ešte príliš mladý, nemám odvahu s nimi ísť na more chytať ryby, tak to skúšame z brehu:</p>
<p class="pf0">cca celých 10 rokov, ako tam chodím, tak velka slabota, prešiel som viac krát Nórsko, Anglicko a SK som rybár skúseností kopec, ale tam sa mi nedarí chytiť skoro nič. </p>
<p class="pf0">Občas orada, alebo niečo menšie, 2 chobotnice a sem tam sipa alebo kalamár</p>
<p class="pf0">Na tuniaka je zvlášť licencia, ak by si ho aj nejakým zázrakom chytil nesmieš si ho bez licencie privlastniť.</p>
<p class="pf0"></p>
<p class="pf0">Rybársky lístok si kupujem cez net, (dá sa aj na mieste buď rybársky obchod, alebo úrad, záleží od lokality)dole vložím odkaz, 66,36€ na rok predáva sa tuším len do marca(ten ročný) a (potom je to oveľa drahšie) je to tam prehľadne rozdelené. </p>
<p class="pf0">Ale rybársky lístok a licenciu si na lov tuniaka nekúpiš.</p>
<p class="pf0">Jedine si nájsť miestneho rybára, čo je spoplatnené a ísť s ním, ale ak aj chytí tuniaka je to jeho majetok a ak má licenciu môže si hu privlastniť.</p>
<p class="pf0"></p>
<p class="pf0"></p>
<p class="pf0"></p>
<p class="pf0">https://ribarstvo.mps.hr/default.aspx?id=5010</p>