Nápověda Doporučujeme:
  • Toto téma obsahuje celkem 40 odpovědí. Do diskuze (20 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Renda a poslední změna proběhla před 9 roky a 9 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 41)
  • Autor
    Step
    Účastník
    (1080 odpovědí)

To Harty: zajímavé info, letos ty zoxidované olověné pilkry nebudu leštit, uvidíme. Co jig hlavičky? barvit, nebarvit?

mima
    Účastník
    (312 odpovědí)

Harty napsal:

To je jednoduché ,protože za tmy a ve dne od určité hloubky je pro rybu,ale i pro nás červená- černá.

A aká je potom čierna ? A pre nás červená nie je čierna! S hĺbkou sa farby bez umelého osvetlenia strácajú, ale nikdy nie do čiernej.

snori
    Účastník
    (790 odpovědí)

Barvy na suchu

snori
    Účastník
    (790 odpovědí)

snori
    Účastník
    (790 odpovědí)

A ty stejné barvy vyfocené 60 ft pod vodou (zhruba 19 metrů)

edit:opravdu jde videt že se červaná meni do černa…prave barvy levé jsou reflexni tak tam není posun tak výrazný

dub
    Účastník
    (785 odpovědí)

Raz som bol asi v 310 m , a tam bolo fakt všetko čisto čierne. (Zatopená šachta bane v Prievidzi) 😉

kulik
    Účastník
    (2754 odpovědí)

Harty, máš pravdu, provokuju, ale jak vidíš jen ku prospěchu věci. 😛

Všichni si vždy rádi vyslechnou Tvoje názory a i rádi vyzkouší v praxi, aspoň já si Tvých zkušeností vážím a bedlivě vždy vše čtu. Jednou bych byl moc rád v Norsku na lodí například s Tebou a Jiginem a nebo i dalšími. Myslím si, že by to pro mě byl nezapomenutelný zážitek a velká čest. Vidíš, už Tě hecuju, abychom to uskutečnili!:-D

Pavel má moc práce a nestíhá a tak nevím ani jestli se připojí do diskuse.:-(

Mé poznatky jsou o tom, že nástrahy zkouším a zůstávám po určitou dobu u té s kterou mám úspěch. Mnohdy to je ovlivněno asi náhodou, moji důvěrou ve spojitosti s tou důvěrou a asi i mojí pohodou a tím i způsobem vedení. Pokud mám den blbec nebo nejsem v pohodě, tak jsem netrpělivý, zbrklý a to vše se odrazí v úspěchu.

Co se týká barvy u nástrahy, tak nemám tak vyhraněné poznatky a závěry jako Harty a proto si rád jeho názory a poznatky přečtu, promyslím a vyzkouším. Doposud jsem k barvám přistupoval s pravidlem, že za plného světla (slunce) jsem volil tlumenější barvy a za šera a pod mrakem barvy svítivější.

Dále jsem si zafixoval, že určitá barva nebo jejich kombinace je vhodnější pro např. dorše v hloubkách do 30m žlutočervená a oranžová, pro polaka modrá, zelená a černá, pro kelera černá, tmavě hnědá a bíločerná atd.

Mnohdy jsem však poznal, že pokud ryby jsou při chuti, tak berou všechno a všude. Pokud nejsou při chuti, tak jsem mohl dělat cokoliv a úlovky byly spíš věcí náhody. Proto pozorně sleduji diskusi na toto téma a určitě ty přesvědčivé poznatky rád zkusím.

Harty, v noci i při úplňku musí být snad všechny nástrahy a to i bez ohledu na barvu, viděny stejně a to hlavně jejich obrys a stín? Samozřejmě záleží i zde na vzdálenosti i když daleko míň než za dne.

Pafka
    Účastník
    (3892 odpovědí)

snori napsal:

edit:opravdu jde videt že se červaná meni do černa…prave barvy levé jsou reflexni tak tam není posun tak výrazný

Zdravím, dobré porovnání 🙂 Ale je to určitě foceno bez jakéhokoliv přisvětlení? Podle zelené barvy vody předpokládám, že to je nějaká sladká voda a ne moře. A když vezmu, jak je ta voda zakalená, nechce se mi věřit, že ještě v 19 metrech je takové přírodní světlo. Já jsem se s tím tedy za dosavadní praxi nesetkal … Já bych to typoval max. do 10 metrů hloubky, ale třeba se mýlím 🙂

jigin1
    Účastník
    (984 odpovědí)

Klucííí,sleduji to tady, akorát mám frmol před výstavou a jěště ktomu mně klátí moribundus:-D,pak přispěji i já do mlejna.Pomalu začneme polakovat:-D:-D

mima
    Účastník
    (312 odpovědí)

Ako vidia ryby a aké farby rozoznávajú nikto ešte-vedecky-nepodložil a myslím, že ani v dohľadnej dobe nepodloží.

Ale zrejme to nebude tak, ako to pod vodou vidíme my. Skúsim uviesť dva príklady zo staršej praxe.

1. Určite si hlavne starší pamätajú strieborné “heinztky”. Pre zvýšenie ich účinnosti pri love šťúk a zubáčov stačilo červeným rúžom

spraviť na nich čiaru. Ale pri love hlavátky to absolutne nefungovalo

a drvivú väčšinu hlavátok som pochytal okrem prirodznej nástrahy na čisto strieborné heinztky.Taký výber umelých nástrah ako dnes samozrejme nebol.

2. Pri letnom love lipňou na umelú mušku sa mi neraz stalo, že za súmraku, alebo v takmer úplnej tme lipne zbierali len jeden druh múch. Volali sme ich mole. Väčšinou brali buď biele alebo sivé-rozdiel farby ľudským okom takmer nepostrehnuteľný, ale vždy len jednu farbu. Ale oni to vedeli rozoznať dokonale presne a pritom sa neraz dvíhali aj z vyše metrovej hĺbky.

Potápač rozoznáva farby a hlavne ich sýtosť v závislosti od hĺbky ale aj kvality vody( sladká, slaná, čistota a pod.)Farby sa ľudskému oku menia do sivozelenej, nie do sýtej čiernej. Zdôrazňujem ľudskému oku.

Ako to vidí ryba nevieme-možno našťastie.

mima
    Účastník
    (312 odpovědí)

Pafka napsal: snori napsal:

Zdravím, dobré porovnání Ale je to určitě foceno bez jakéhokoliv přisvětlení? Podle zelené barvy vody předpokládám, že to je nějaká sladká voda a ne moře. A když vezmu, jak je ta voda zakalená, nechce se mi věřit, že ještě v 19 metrech je takové přírodní světlo. Já jsem se s tím tedy za dosavadní praxi nesetkal … Já bych to typoval max. do 10 metrů hloubky, ale třeba se mýlím

Okrem tatranských plies a to tiež nie vo všetkých ročných obdobiach,

takúto viditeľnosť v sladkej vode nepoznám. Ináč súhlas s Pafkom.

meky
    Účastník
    (293 odpovědí)

Barva hraje roli pouze v oblasti kde je alespoň trochu světla. Tato hranice však není uváděna jednotně. Setkal jsem se s uváděnou hloubkou hranice světla 100m, ale i 200m a to je dosti značný rozdíl. Samozřejmě, že základem je čistota vody a ta je v mořích a jejich oblastech různá. Možná někdy řešíme barvu a je to vlastně zbytečné.

snori
    Účastník
    (790 odpovědí)

Pafka napsal:

Zdravím, dobré porovnání Ale je to určitě foceno bez jakéhokoliv přisvětlení? Podle zelené barvy vody předpokládám, že to je nějaká sladká voda a ne moře. A když vezmu, jak je ta voda zakalená, nechce se mi věřit, že ještě v 19 metrech je takové přírodní světlo. Já jsem se s tím tedy za dosavadní praxi nesetkal … Já bych to typoval max. do 10 metrů hloubky, ale třeba se mýlím

Nemám to z vlastní zkušenosti, takže se určitě nechci nijak přít, ale co jsem se kdy potápěl tak to plus minus sedí. A co jsem párkrát v tech 20 metrech byl tak ještě vidět bylo. A podobně zakalené a do zelena zbarvené moře bývá na jaře v Dánsku.

Pán píše že je to z Mexického zálivu, v období velikonoc. Ale jak říkám nefotil jsem to já tím pádem nemůžu s určitostí říct že to opravdu bylo 20 metrů.

Pro angličtináře odkaz. Barvy pod vodou

Pafka
    Účastník
    (3892 odpovědí)

Jen pro ilustraci dávám 2 fotky z vlastního ponoru. První je focena v Rudém moři za plného poledního slunce v hloubce cca 8-9 metrů. Mám křiklavě červené křídlo OMS a jak je na fotce vidět, červená už zde prakticky není …

Pafka
    Účastník
    (3892 odpovědí)

Druhá fotka je pořízena v cca 15-17 metrech za stejných světelných podmínek 🙂

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 16. až 30. (celkem z 41)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...