Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Bakkan Wahl 2021
- Toto téma obsahuje celkem 199 odpovědí. Do diskuze (32 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Sim a poslední změna proběhla před 2 roky a 8 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#336007 20.10.2021 v 6:46
?
#336013 20.10.2021 v 13:48Blbě to načetlo stránku, už je to cajk?
#336083 24.10.2021 v 11:56Tak zazimovat…a zasloužený odpočinek …přeju..
#336106 25.10.2021 v 12:14#336173 2.11.2021 v 11:19#336779 13.12.2021 v 12:33Blizi se konec roku a tak je cas na zhodnoceni letosni ,Covidem poznacene,sezony. Prijel jsem na Bakkan hned druhy den po otevreni hranic do Norska/12.7/ a kemp se pomalu zaplnil. Nektere skupiny bohuzel z duvodu nepresnych interpretaci vstupnich podminek do Norska sve pobyty zrusily,ale vetsina odvazlivcu vytrvala a uzila si konecne ten pravy adrenalin.Cervenec/pro Marecka jul/ byl uz plnehodnotny a i kdyz se stridaly krasne dny s rozfoukanymi,tak rybarina byla paradni.Vsechny druhy ryb byly na svych mistech a ulovku bylo dost .Neprijemne pocasi s castymi silnymi vetry nas mnohokrat zahnalo do fjordu,ale i tam jsme se bavili paradne. Mimo mensich makrel se objevila i hejna velkych a tak udirna se uz i v tomto letnim mesici rozjizdela naplno. Hejna makrel ve fjordech zarucovala i slusne ulovky tresek,jednoskvrnek a nekolika mensich halibutu.Pokud nas pocasi pustilo na otevrene more,tak panovala velka spokojenost klientu. Hrany byly plne keleru a pod nimi hladove tresky. Prubezne se chytali i mensi halibuti,dasi a vlackari se venovali oblibenym polackum.Sezona se v tomto cervencovem terminu rozjela na plne pecky.#336835 13.12.2021 v 14:32Srpen jako druhy prazdninovy mesic byl ve znameni mladeze. Prijela mi rodinka a mnoho dalsich prazdninovych mladych rybaru.V prvni polovine bylo pocasi docela fajn a tak jsme to vyuzivali na vyjezdy na otevrene more. Deti si vyzkousely vsechny druhy lovu od makrelek,pres vlacku na polaky a tezsi vlacku na kelery a koncili jsme s elektrikou na okounicich. Bylo to uzasne,jak je to bavilo a na pristi sezonu se uz vsichni tesi.Pozdeji se zase pocasi trochu zhorsilo a dalo se vyjizdet na more jen na nekolik hodin ,ale i presto se chytala velka mnozstvi ryb.Od Poseidona jsem dostral k narozeninam pekny darek formou 28 kg mnika a oslavy vecer pak byly plne morskych dobrot.Okounici jako jedna z nejchutnejsich ryb Norska byli na svych mistech a tak si skoro kazdy nekolik odvezl na ochutnani domu.#336837 14.12.2021 v 9:40Ahoj Dedo145 , mám na Tebe dotaz ohledně okouníků. Píšeš ” byli na svých místech ” . Jezdím roky na úplný konec fjordu (Urke) je to oblast Alesund , a v podstatě nikdy jsem tam takové krasavce nechytil . Používáme tam samozřejmě všechny možné a známé (někdy i neznámé) techniky lovu . Je vůbec šance v této lokalitě tyto ryby cíleně chytat ? Pokud ano – kde bychom je měli hledat?
Díky , hodně zdraví a měj se hezky pěkně
Ota
#336846 14.12.2021 v 16:30Ahoj Dedo145 , mám na Tebe dotaz ohledně okouníků. Píšeš ” byli na svých místech ” . Jezdím roky na úplný konec fjordu (Urke) je to oblast Alesund , a v podstatě nikdy jsem tam takové krasavce nechytil . Používáme tam samozřejmě všechny možné a známé (někdy i neznámé) techniky lovu . Je vůbec šance v této lokalitě tyto ryby cíleně chytat ? Pokud ano – kde bychom je měli hledat? Díky , hodně zdraví a měj se hezky pěkně Ota
Ve fjordu jsem nikdy na okouniky nenarazil. Vzdy to bylo na otevrenem mori na prudkych hranach ze 100 az do 300 m. Uplne stejne to bylo na Bessakru,Titranu i Bakkan Wahlu. Je to vsak ryba,ktera ma velmi omezene lokality a uz jen pri driftu o 100m dale nez je jejich misto, nechytis ani jednoho. Proto je tezke takove misto najit. Pokud je vsak najdes,tak tam muzes lovit kazdy rok,protoze se v tech mistech bude drzet stale.Rad kazdemu takove misto ukazu,ale jsou borci,kteri dokazi s dlouhymi snurami nalovit pres 200 ks za dva dny a to mne mrzi.
Zpusob lovu je jednoduchy. Na hacek napichnes maly filet z jakekoliv nastrahove ryby/3×3 cm/,klepnes o dno a vytahnes asi o deset metru nad dno. Pak uz je to jako feeder. Cekas na tuknuti do spicky udice a zaseknes.
Mistni a bohuzel i nekteri nasi rybari pouzivaji mnohohackove systemy s mensimi hacky a nechaji je ve vode delsi dobu aby se ryby samy nachytaly.
Je vhodne vycihat drift smerem dolu z kopce,protoze pri opacnem driftu bez elektrickeho multaku vetsinou na prudke hrane muzes uvaznout a protoze se jedna o hloubky muzes prijit o mnoho metru snury.
#336889 14.12.2021 v 16:47Po skonceni prazdnin se vekovy prumer rybaru ponekud zvysil. Cele zari bylo velmi promenlive pocasi a bourky se stridaly s olejovou hladinou. Pravdou je,ze tech rozfoukanych dni bylo vice a bylo i nekolik dnu,kdy se nedalo vyjet ani do fjordu. Ale v podstate krome zacatku srpna bylo pocasi obdobne cele leto.Polaci byli aktivni jedine v dobe od pulky prilivu tesne za vrchol a potom to byla bida. Ale ty tri az ctyri hodinky to byla parada. Vyhoda Bakkanu je vsak v tom,ze kdyz prestali brat polaci,tak se dalo prejet na hlubsi vody,kde byla nekonecna hejna keleru.Ve vetrnem pocasi jsme opet projizdeli fjordy a obecnacky,jednoskvrnky a makrely nam pomahaly prijemne stravit cas v zavetri a doplnit filety do beden.Udirna se nam skoro nezastavila a fish cake z jednoskvrnky byl prijemnym doplnkem k vinku a jinym dobrotam. Krabova sezona se pomalu chylila ke konci,ale i pres nepriznive pocasi si skoro kazdy dostal aspon k ochutnavce.#336890 14.12.2021 v 17:19Dedo, poprosim Vas neviete ako spravne údiť halibuta? Spominam na tu krásnu chut ked sa to vozilo k nam za socializmu. Boli chutné, mastné. Po 89-tom som to kupil udene len v Polsku a raz v Prahe. Údil som halika minuly aj tento rok ale bolo to dosť suché, nemastné. Zdaleka nie tak chutne ako kedysi. Ked som nedávno vyudil klasickeho malého platyza, chutou sa to priblížilo takmer k tomu staremu údenému mastnemu halíkovi. Je rozdiel pokial ide o mastnotu medzi vacsim a menším halikom? Tie vase makrely na fotke maju krásnu farbu.
#336921 15.12.2021 v 14:27Ahoj Dedo 145: S okouníky naprostý souhlas! Dobré místo s okouníky je doslova poklad a tak je třeba s ním i nakládat. Když jsem se mému příteli, místnímu profi rybáři jednou zmínil, že jsem našel flek s okouníky, tak mně jako první upozornil na to, abych ho držel v tajnosti. Moc jsem takovou opatrnost nechápal, po čase nátlaku místních chlupářů podlehl a místo jim prozradil. Dnes už vím, že jsem to dělat neměl. Tato místa jsou opravdu vzácná a trvá třeba i léta než se dobré takové najde. Dnes na “moje” místo o rozloze zhruba fotbalového stadionu jezdí chytat z několika, a to i dost vzdálených ostrovů. Pokaždé když tam jedu já,nebo můj kamarád na ryby,vždy tam stojí 2-3 lodě místních. Flek jsem našel před třemi roky,druhým rokem tam chytají domorodci a již letos se to projevilo slabšími úlovky. Tak moc si okounů váží a není se čemu divit. Okouník je jedna z nejchutnějších běžně chytaných ryb! Vyzkoušej ho pověsit do udírny k makrelám, pečený mezi běžnými rybami nemá konkurenci, o vařeném s bramborem, přelitým bylinkovým máslem ani nemluvím! Hned jak se tam vrátím,začnu hledat jiné místo. Mám několik typů, ale je to jako hledat jehlu v kupce sena. Osobně si myslím, že to má navíc nějakou souvislost s korálovým podložím + vše ostatní, co jsi popsal ty. Naštěstí se na tato místa s okouníky ohledně počasí nenechá jet vždy a navíc potřebují i několik dalších faktorů aby byl jejich lov úspěšný. Tímto jsou částečně chráněni, ale do budoucna už takové místo stejně nikomu neprozradím ( mým hostům samozřejmě ano (-: ) a dle toho. co jsem přečetl “mezi řádky” , ty už také asi ne (-:
#336927 18.12.2021 v 11:30Dedo, poprosim Vas neviete ako spravne údiť halibuta? Spominam na tu krásnu chut ked sa to vozilo k nam za socializmu. Boli chutné, mastné. Po 89-tom som to kupil udene len v Polsku a raz v Prahe. Údil som halika minuly aj tento rok ale bolo to dosť suché, nemastné. Zdaleka nie tak chutne ako kedysi. Ked som nedávno vyudil klasickeho malého platyza, chutou sa to priblížilo takmer k tomu staremu údenému mastnemu halíkovi. Je rozdiel pokial ide o mastnotu medzi vacsim a menším halikom? Tie vase makrely na fotke maju krásnu farbu.
Zatim mam udirnu jen snad tu nejjednodussi,tzn. antikorovou bednu s rostem . Trvalo mi na zacatku nekolik spalenych,nekolik nedouzenych pokusu,nez jsem prisel na tu nejlepsi cestu .
Nemuzu rict,ze muj zpusob pripravy a uzeni je ten nejlepsi,ale pro mne je nejjednodusi a nejrychlejsi. Zaklad je dobra priprava . Nepouzivam k priprave solny roztok,ale solim ryby primo .
Poradne nasolene ryby/vetsinou pouzivam makrely a mensi mniky/necham minimalne 24 hodin nalezet v chladu.Pred uzenim je oplachnu studenou vodou a necham poradne okapat.
Roztopim si udirnicku drevenym uhlim zhruba na teplotu 50-60 stupnu,zavesim nasolene ryby a pridam na kraj topeniste polinko brezoveho dreva. V Norsku se k bukovemu nedostanes a vozit si bedny dreva je neunosne. Ale brezove drevo plne nahradi buk jak co do chuti,tak i do dokonaleho zbarveni. Ponevadz je udirna vyhrata,uzavru vetraci otvory a necham ryby v hustem dymu asi dve hodiny.
Co se tyce halibuta,je postup uplne stejny,zaklad je vsak,ulozit filety tak,aby kuze byla naspodu,aby nevytekla stava z filetu a to pri soleni i uzeni.U halibuta je uzeni asi 1,5 h0d.
Na pristi sezonu uz mam pripravenou novou velkou udirnu i na uzeni za studena a uz se tesim,jak budu zase experimentovat.
- Odpověď byla upravena před 2 roky a 11 měsíci uživatelem Dedo145.
#336932 18.12.2021 v 12:17Ahoj Dedo 145: S okouníky naprostý souhlas! Dobré místo s okouníky je doslova poklad a tak je třeba s ním i nakládat. Když jsem se mému příteli, místnímu profi rybáři jednou zmínil, že jsem našel flek s okouníky, tak mně jako první upozornil na to, abych ho držel v tajnosti. Moc jsem takovou opatrnost nechápal, po čase nátlaku místních chlupářů podlehl a místo jim prozradil. Dnes už vím, že jsem to dělat neměl. Tato místa jsou opravdu vzácná a trvá třeba i léta než se dobré takové najde. Dnes na “moje” místo o rozloze zhruba fotbalového stadionu jezdí chytat z několika, a to i dost vzdálených ostrovů. Pokaždé když tam jedu já,nebo můj kamarád na ryby,vždy tam stojí 2-3 lodě místních. Flek jsem našel před třemi roky,druhým rokem tam chytají domorodci a již letos se to projevilo slabšími úlovky. Tak moc si okounů váží a není se čemu divit. Okouník je jedna z nejchutnějších běžně chytaných ryb! Vyzkoušej ho pověsit do udírny k makrelám, pečený mezi běžnými rybami nemá konkurenci, o vařeném s bramborem, přelitým bylinkovým máslem ani nemluvím! Hned jak se tam vrátím,začnu hledat jiné místo. Mám několik typů, ale je to jako hledat jehlu v kupce sena. Osobně si myslím, že to má navíc nějakou souvislost s korálovým podložím + vše ostatní, co jsi popsal ty. Naštěstí se na tato místa s okouníky ohledně počasí nenechá jet vždy a navíc potřebují i několik dalších faktorů aby byl jejich lov úspěšný. Tímto jsou částečně chráněni, ale do budoucna už takové místo stejně nikomu neprozradím ( mým hostům samozřejmě ano (-: ) a dle toho. co jsem přečetl “mezi řádky” , ty už také asi ne (-:
Presne jako vzdy. Ja si ani neumim predstavit oslavu ci slavnostni veceri bez uzeneho a take peceneho okounika. Moje vnoucata,ktere nikdy moc ryby nejedla ,dokazou sporadat celeho peceneho okouna.
Vareneho jsem jeste nezkousel,ale urcite si ho pristi rok pripravim.
#336934 18.12.2021 v 22:37Ďakujem dedo za radu, nech sa vám v zdraví darí.
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Bakkan Wahl 2021