Ahoj, není to tak složité založit nové vlákno i když letošní návštěva Norska se jeví spíš jako "fata morgana" . To však neznamená, že si tady tu nejistotu nemůžeme aspoň trochu zpříjemnit.
Takže, do toho....
Je tam nádherně. Chata Torfride.
Ahoj, není to tak složité založit nové vlákno i když letošní návštěva Norska se jeví spíš jako "fata morgana" . To však neznamená, že si tady tu nejistotu nemůžeme aspoň trochu zpříjemnit.
Takže, do toho....
Je tam nádherně. Chata Torfride.
Dědo 145,,,,,,,přejeme ti krásný odpočinek a sílu do roku 2022......těšíme se na září.
Fischstar club.
Odpovědět
S rozbourenym Norskem jsem se pred tydnem rozloucil a po prijezdu jsem si uzil krasny prodlouzeny vikend se vsemi detmi a vnoucaty na chalupe na myjavskych kopanicich.
Hodnoceni sezony si necham na pozdejsi dobu.
Odpovědět
Odpovědět
Odpovědět
Ahoj Dedo145 , mám na Tebe dotaz ohledně okouníků. Píšeš " byli na svých místech " . Jezdím roky na úplný konec fjordu (Urke) je to oblast Alesund , a v podstatě nikdy jsem tam takové krasavce nechytil . Používáme tam samozřejmě všechny možné a známé (někdy i neznámé) techniky lovu . Je vůbec šance v této lokalitě tyto ryby cíleně chytat ? Pokud ano - kde bychom je měli hledat?
Díky , hodně zdraví a měj se hezky pěkně
Ota
Odpovědět
Ahoj Dedo145 , mám na Tebe dotaz ohledně okouníků. Píšeš ” byli na svých místech ” . Jezdím roky na úplný konec fjordu (Urke) je to oblast Alesund , a v podstatě nikdy jsem tam takové krasavce nechytil . Používáme tam samozřejmě všechny možné a známé (někdy i neznámé) techniky lovu . Je vůbec šance v této lokalitě tyto ryby cíleně chytat ? Pokud ano – kde bychom je měli hledat? Díky , hodně zdraví a měj se hezky pěkně Ota
Ve fjordu jsem nikdy na okouniky nenarazil. Vzdy to bylo na otevrenem mori na prudkych hranach ze 100 az do 300 m. Uplne stejne to bylo na Bessakru,Titranu i Bakkan Wahlu. Je to vsak ryba,ktera ma velmi omezene lokality a uz jen pri driftu o 100m dale nez je jejich misto, nechytis ani jednoho. Proto je tezke takove misto najit. Pokud je vsak najdes,tak tam muzes lovit kazdy rok,protoze se v tech mistech bude drzet stale.Rad kazdemu takove misto ukazu,ale jsou borci,kteri dokazi s dlouhymi snurami nalovit pres 200 ks za dva dny a to mne mrzi.
Zpusob lovu je jednoduchy. Na hacek napichnes maly filet z jakekoliv nastrahove ryby/3x3 cm/,klepnes o dno a vytahnes asi o deset metru nad dno. Pak uz je to jako feeder. Cekas na tuknuti do spicky udice a zaseknes.
Mistni a bohuzel i nekteri nasi rybari pouzivaji mnohohackove systemy s mensimi hacky a nechaji je ve vode delsi dobu aby se ryby samy nachytaly.
Je vhodne vycihat drift smerem dolu z kopce,protoze pri opacnem driftu bez elektrickeho multaku vetsinou na prudke hrane muzes uvaznout a protoze se jedna o hloubky muzes prijit o mnoho metru snury.
Odpovědět
Odpovědět
Dedo, poprosim Vas neviete ako spravne údiť halibuta? Spominam na tu krásnu chut ked sa to vozilo k nam za socializmu. Boli chutné, mastné. Po 89-tom som to kupil udene len v Polsku a raz v Prahe. Údil som halika minuly aj tento rok ale bolo to dosť suché, nemastné. Zdaleka nie tak chutne ako kedysi. Ked som nedávno vyudil klasickeho malého platyza, chutou sa to priblížilo takmer k tomu staremu údenému mastnemu halíkovi. Je rozdiel pokial ide o mastnotu medzi vacsim a menším halikom? Tie vase makrely na fotke maju krásnu farbu.
Odpovědět
Ahoj Dedo 145: S okouníky naprostý souhlas! Dobré místo s okouníky je doslova poklad a tak je třeba s ním i nakládat. Když jsem se mému příteli, místnímu profi rybáři jednou zmínil, že jsem našel flek s okouníky, tak mně jako první upozornil na to, abych ho držel v tajnosti. Moc jsem takovou opatrnost nechápal, po čase nátlaku místních chlupářů podlehl a místo jim prozradil. Dnes už vím, že jsem to dělat neměl. Tato místa jsou opravdu vzácná a trvá třeba i léta než se dobré takové najde. Dnes na "moje" místo o rozloze zhruba fotbalového stadionu jezdí chytat z několika, a to i dost vzdálených ostrovů. Pokaždé když tam jedu já,nebo můj kamarád na ryby,vždy tam stojí 2-3 lodě místních. Flek jsem našel před třemi roky,druhým rokem tam chytají domorodci a již letos se to projevilo slabšími úlovky. Tak moc si okounů váží a není se čemu divit. Okouník je jedna z nejchutnějších běžně chytaných ryb! Vyzkoušej ho pověsit do udírny k makrelám, pečený mezi běžnými rybami nemá konkurenci, o vařeném s bramborem, přelitým bylinkovým máslem ani nemluvím! Hned jak se tam vrátím,začnu hledat jiné místo. Mám několik typů, ale je to jako hledat jehlu v kupce sena. Osobně si myslím, že to má navíc nějakou souvislost s korálovým podložím + vše ostatní, co jsi popsal ty. Naštěstí se na tato místa s okouníky ohledně počasí nenechá jet vždy a navíc potřebují i několik dalších faktorů aby byl jejich lov úspěšný. Tímto jsou částečně chráněni, ale do budoucna už takové místo stejně nikomu neprozradím ( mým hostům samozřejmě ano (-: ) a dle toho. co jsem přečetl "mezi řádky" , ty už také asi ne (-:
Odpovědět
Dedo, poprosim Vas neviete ako spravne údiť halibuta? Spominam na tu krásnu chut ked sa to vozilo k nam za socializmu. Boli chutné, mastné. Po 89-tom som to kupil udene len v Polsku a raz v Prahe. Údil som halika minuly aj tento rok ale bolo to dosť suché, nemastné. Zdaleka nie tak chutne ako kedysi. Ked som nedávno vyudil klasickeho malého platyza, chutou sa to priblížilo takmer k tomu staremu údenému mastnemu halíkovi. Je rozdiel pokial ide o mastnotu medzi vacsim a menším halikom? Tie vase makrely na fotke maju krásnu farbu.
Zatim mam udirnu jen snad tu nejjednodussi,tzn. antikorovou bednu s rostem . Trvalo mi na zacatku nekolik spalenych,nekolik nedouzenych pokusu,nez jsem prisel na tu nejlepsi cestu .
Nemuzu rict,ze muj zpusob pripravy a uzeni je ten nejlepsi,ale pro mne je nejjednodusi a nejrychlejsi. Zaklad je dobra priprava . Nepouzivam k priprave solny roztok,ale solim ryby primo .
Poradne nasolene ryby/vetsinou pouzivam makrely a mensi mniky/necham minimalne 24 hodin nalezet v chladu.Pred uzenim je oplachnu studenou vodou a necham poradne okapat.
Roztopim si udirnicku drevenym uhlim zhruba na teplotu 50-60 stupnu,zavesim nasolene ryby a pridam na kraj topeniste polinko brezoveho dreva. V Norsku se k bukovemu nedostanes a vozit si bedny dreva je neunosne. Ale brezove drevo plne nahradi buk jak co do chuti,tak i do dokonaleho zbarveni. Ponevadz je udirna vyhrata,uzavru vetraci otvory a necham ryby v hustem dymu asi dve hodiny.
Co se tyce halibuta,je postup uplne stejny,zaklad je vsak,ulozit filety tak,aby kuze byla naspodu,aby nevytekla stava z filetu a to pri soleni i uzeni.U halibuta je uzeni asi 1,5 h0d.
Na pristi sezonu uz mam pripravenou novou velkou udirnu i na uzeni za studena a uz se tesim,jak budu zase experimentovat.
Odpovědět
Ahoj Dedo 145: S okouníky naprostý souhlas! Dobré místo s okouníky je doslova poklad a tak je třeba s ním i nakládat. Když jsem se mému příteli, místnímu profi rybáři jednou zmínil, že jsem našel flek s okouníky, tak mně jako první upozornil na to, abych ho držel v tajnosti. Moc jsem takovou opatrnost nechápal, po čase nátlaku místních chlupářů podlehl a místo jim prozradil. Dnes už vím, že jsem to dělat neměl. Tato místa jsou opravdu vzácná a trvá třeba i léta než se dobré takové najde. Dnes na “moje” místo o rozloze zhruba fotbalového stadionu jezdí chytat z několika, a to i dost vzdálených ostrovů. Pokaždé když tam jedu já,nebo můj kamarád na ryby,vždy tam stojí 2-3 lodě místních. Flek jsem našel před třemi roky,druhým rokem tam chytají domorodci a již letos se to projevilo slabšími úlovky. Tak moc si okounů váží a není se čemu divit. Okouník je jedna z nejchutnějších běžně chytaných ryb! Vyzkoušej ho pověsit do udírny k makrelám, pečený mezi běžnými rybami nemá konkurenci, o vařeném s bramborem, přelitým bylinkovým máslem ani nemluvím! Hned jak se tam vrátím,začnu hledat jiné místo. Mám několik typů, ale je to jako hledat jehlu v kupce sena. Osobně si myslím, že to má navíc nějakou souvislost s korálovým podložím + vše ostatní, co jsi popsal ty. Naštěstí se na tato místa s okouníky ohledně počasí nenechá jet vždy a navíc potřebují i několik dalších faktorů aby byl jejich lov úspěšný. Tímto jsou částečně chráněni, ale do budoucna už takové místo stejně nikomu neprozradím ( mým hostům samozřejmě ano (-: ) a dle toho. co jsem přečetl “mezi řádky” , ty už také asi ne (-:
Presne jako vzdy. Ja si ani neumim predstavit oslavu ci slavnostni veceri bez uzeneho a take peceneho okounika. Moje vnoucata,ktere nikdy moc ryby nejedla ,dokazou sporadat celeho peceneho okouna.
Vareneho jsem jeste nezkousel,ale urcite si ho pristi rok pripravim.
Odpovědět