Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Bakkan Wahl 2013
- Toto téma obsahuje celkem 1,273 odpovědí. Do diskuze (88 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Step a poslední změna proběhla před 10 roky a 11 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#53571 26.2.2013 v 8:53
Už se to tady probíralo,jedno to není.Okamžité vyvrhnutí po zabití je nutné a není to výmysl českých rybářů,profesionální rybáři to mají povinné,zažil jsem to loni touto dobou na kutru u Tromsa.O kvalitě okamžitě vyvrhnutých úlovků ve srovnání s celodenně vozenými ve “vlastní šťávě” snad není nutno mluvit.
#53577 26.2.2013 v 9:24Nesouhlasím s tím, že je vyvržení nutné, většina rybářů vyvrhne rybu ve filetárně (na kvalitu masa má vlip hlavně vykrvení, což dělá myslím každý). Předloni byl dokonce zákaz zbytky a vnitřnosti vracet zpět do moře (právě kvůli parazitům) a pochybuji, že by někdo vyvrhl rybu a vnitřnosti vozil celý den na lodi (hygiena,zápach,hejna racků).
A co se řešilo??? Jestli vyvržení ryby hned po vylovení zabrání červům, aby se dostali do masa …. pokud se k tomuto činu červ rozhodne v době vylovení, věřte, že do masa se schovat nestihne, pokud tak již dávno před vylovení ryby neučinil.
Každopádně souhlasím s tím, že se jedná o havěť na pohled odpornou a slova o proteinech už jsem na Bakkanu slyšel mnohokrát. Nikdy bych nedokázal vědomě pozřít tohoto parazita, i kdyby byl stokrát mražený a sebelépe tepelně upravený.
Přeji bohaté úlovky pokud možno bez těchto odporných potvůrek…
#53592 26.2.2013 v 13:26Odborná a nebo i neodborná diskuze na téma parazitů v mase tresek a zejména mníků je zajímavá a poučná. S parazity se setkáváme častěji a častěji a jak říkají někteří chytří lidé, tak ponejvíce v mělčích vodách. Současně garantují , že varem (60 st. po dobu 10 min)a dlouhodobým zmražením se cysty parazita zničí. Pokud však dojde k pozření takto napadeného masa , tak běžnější je průjem , jako určitá obranná reakce organismu na larvy parazita, takže dostatek toaletního papíru s sebou na moře je dobrá rada. :-E
#53597 26.2.2013 v 13:42verian- Aby si nedopadol takto.
#53601 26.2.2013 v 14:15když už to na někoho přijde na lodi, doporučuji toto: 🙂
#53618 26.2.2013 v 16:03Tak jeden z Německa…
Opatrnost při kuchání ryb
V roce 1987 vyděsil spotřebitele potravinový skandál kvůli cizopasníkům (hlístice) v mořských rybách. Spolkové ministerstvo zdravotnictví vydalo nové „Nařízení o hygienických požadavcích na ryby a korýše“.
Toto nařízení mělo především vyřešit problém hlístic v mořských rybách. Předpisy stanovily, jak se musí zacházet s rybami, ulovenými na otevřeném moři nebo u pobřeží, bezprostředně po výlovu, při transportu do skladišť nebo při zpracování.
Podle tohoto nařízení by se měly řídit také soukromé osoby, které zpracovávají ryby. To znamená, že by se měly všechny ryby – kromě sleďů a ryb podobné velikosti – okamžitě vykuchat. To má zabránit tomu, aby se po výlevu cizopasníci nedostali z vnitřností do masa.
Hlístice dnes najdeme i přímo v mase mořských ryb, především v břišních stěnách. Jestliže jsou silně napadena játra, musí být v každém případě provedena kontrola. Části ryb, které očividně obsahují živé nebo mrtvé hlístice, musí být odstraněny…………to jsem našel na internetu…
Mně napadené ryby k jídlu nemotivují,a tak se snažím jak mohu, tomu předejít.Na Lysoysundet,kde bylo napadeno snad všechno kromě halibuta,mě už nikdo nedostane.Maso okamžitě vyvrhnutých ryb od Tromsa,Arnoy bylo čisté.Údajně ryby z volného oceánu jsou na tom lépe.
U Aure jsme ryby napadené nemívali a co jsem mluvil s lidmi co tam jezdí,nezměnilo se to.
Jirik – to jste vnitřnosti zakopávali ? A vozíš-li nevykuchané ryby v teplotě do 5 st.C tak budiž,ale při vyšších teplotách se to na kvalitě projeví.Znám ty celodenní,vykrvené trosky do oblouku co někteří kolegové přivážejí.
Dovolím si citovat p.Štěpničku – “jakmile se nám začíná teplota zvyšovat nad 6 st.C,už se můžeme dočkat pomalu a jistě různých překvapení zakončených slavnostně delším pobytem na WC…..” Jasně,maso tresek je bez tuku a tak přenosný WC viz výše, bude nadbytečný, ale může se použít s ledem jako chladící box.
#53632 26.2.2013 v 18:10Loni jsme byli na Bakkanu v dubnu, v okolí pevniny nebyly skoro žádné ryby, když už se něco laplo, tak to bylo plné parazitů. Lepší to bylo od melstainu. Ale taky žádná sláva. Jediný kdo to neměl, byly kelleři. Tresky snad všechny. Po tom, jak tady každý Bakkan vychvaluje, jsem byl celkem z této lokality zklamaný. A nebylo to kvůli parazitům.
#53640 26.2.2013 v 18:25Vnitřnosti a zbytky z filetování vozil majitel v kontejnerech do kafilerky!!!A už vidím,jak filetuješ na houpající se lodi:-D to mluvím za Jiřika..!! Vyvážení těchto zbytků zpět na moře podle mě je špatné,je to jenom opět koloběh parazita8-O8-O:-x!!! Ale to záleží na každým z nás jak si to přebere8-O8-O
#53653 26.2.2013 v 19:38respi napsal:
Vnitřnosti a zbytky z filetování vozil majitel v kontejnerech do kafilerky!!!A už vidím,jak filetuješ na houpající se lodi to mluvím za Jiřika..!! Vyvážení těchto zbytků zpět na moře podle mě je špatné,je to jenom opět koloběh parazita!!! Ale to záleží na každým z nás jak si to přebere
A čím se živí ryby v moři,myslím,že ta trocha odpadu vráceného zpět to nevyřeší.:-):-):-)
#53669 26.2.2013 v 20:47Když jsem byl poprvé v roce 2004 v Norsku u Korlinu, tak už tehdy jsme od nich čistili tresčí játra. A neřekl bych, že by to bylo teď horší.
#53676 26.2.2013 v 21:06erg napsal: když už to na někoho přijde na lodi, doporučuji toto:
JAKABO napsal: verian- Aby si nedopadol takto.
s tím se musí počítat,
#53677 26.2.2013 v 21:10Můžeš si svůj osud trochu zpříjmenit
#53717 27.2.2013 v 7:01verian napsal: Můžeš si svůj osud trochu zpříjmenit
No nie som si celkom istý, že ak to na niekoho príde, či tieto náprstky s melódiou nejako pomôžu.
:-D:-D:-D
#53720 27.2.2013 v 8:41lacoh napsal: verian napsal: Můžeš si svůj osud trochu zpříjmenit
No nie som si celkom istý, že ak to na niekoho príde, či tieto náprstky s melódiou nejako pomôžu.
No asi moc né ,pořádný kýbl je lepší , ale pro pocit , že ser..š kulturně to postačí. A pokud to bude hrát nějakou oblíbenou melodii tak se můžeš cíti jak na zámku :-D:-D:-D
#53721 27.2.2013 v 8:48HIFT – HALIBUTSEN International Fishing Team to má za 52 na místo, héč. To už se dá přežít.:-D
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Bakkan Wahl 2013