Tak jsem zpátky z týdenního “přepadu” u Tromsa.První den na kutru výjezd
z ostrova Ribbenesoy na volné moře,hromadný odlov obecňaček cca 80-110cm.Snímky nemám,foťák zůstal v podpalubí,hrozně to házelo,byl jsem rád,že jsem se udržel na nohou,a také jsem se nechtěl připlést do cesty údernickému norskému kapitánovi,který pobíhal po palubě s filetovacím nožem a gafem,vyhazoval tresky na palubu,podřezával,kuchal,odřezával hlavy a plnil obří bednu rybami na filetování.Ryby byly břichaté,jakoby před třením,ale žádné jikry,plné drobných sleďů,vyplivovali je při zdolávání,na palubě,rybky byly všude,do toho hejna racků,hlasitý zvuk motoru,kouřové plyny,Postafen,nebylo času ani na vágnerovský polibek s některým puštěným rybím kamarádem.Chvilkami jsem se ulejval a nechytal,kapitán to využil ke spuštění kolovrátku se silonem a paprikami,Norwegian special vykřikoval,také Kveite,Kveite,to když se na tu spoušť připlul podívat dvoumetrový halibut. Nekomentoval mou práci se smekacím navijákem.Já nekomentoval jak naházel při naloďování všechny pruty na hromadu a odřel mi Shimano Dendou Maru,které jsem stejně nepoužil,baterka byla v podpalubí.Večer bylo připraveno 300kg nebo více kg ryb,těžko odhadnout.Ryby nebyly jen pro nás 3.
To další dny byly poklidné,v průlivech mezi ostrovy Nord Kvaloya,Helgoya,u ostrova Vannoya jakoby ryby nebyly a nebo malé.Chtělo to ještě dále na moře,ale kutr již nebyl.Speciální gaff jsem nepoužil(pro Kliknise),nepočítám-li využití ke kotvení kýble na všelicos.Přes den teploty pod nulou,modrá obloha,slunce.Dobré na fotografování.Včera 30cm sněhu.
Přikládám malou dokumentaci chyť a pusť s pomocí vylovovacích kleští.