Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu A neschází Vám obecňačky?

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 61. až 75. (celkem z 276)
  • Autor
    Příspěvky
  • #73329
    kulik
    Účastník
    (2754 odpovědí)

    Tak se to tu pěkně rozjelo a to se mi móóóc líbí. Jsem pro a s Kimem to příští rok vyzkoušíme. Vezmeme přibližně 2 stejné obecňačky jednu “červenou” a druhou “zelenou” a připravíme je co nejjednoduším způsobem, abychom pokus neovlivňovali. Pak dáme výsledek ochutnat několika lidem, samozřejmě bez upřesnění, která je která a uvidíme.

    Já jsem zde už uváděl, že upřednostňuju ty červené a zelené většinou pouštím. “Velké” cca 80+ určitě, neboť si myslím, že to co platí o sladkovodních rybách platí i zde. Všimněte si jakým rybám dávají přednost domorodci.

    Proč jsou některé červené a jiné zelené či šedé, nevím. Je pravdou, že jsem ve stejné lokalitě chytil dorše různých barev. Červená se mi prostě líbí. A souhlasím s Kimem, že už při uchopení je rozdíl tuhosti svaloviny znát.

    Nadhodil jsem zde dotaz, které ryby kdo upřednostňuje a to z pohledu chutnosti masa. Nikdo nereagoval, i když se občas někdo nepřímo vyjádříl. Je lepší maso polaka než obecňačky a proč? Je lepší maso kelera než obecňačky a proč? Možná je to jen subjektivní názor.

    Já mám rád maso z polaka, obecňačky do 80cm, kelera do 65cm, mníka. Halibuta jsem nechytil a tak nedovedu posoudit. Okouník je chutný, ale má moc kostí. Makrely udím. Asi hodně záleží k jakým kulinářským záležitostem toto maso využíváme.

    Díky všem za účast v diskuzi, jen tak dál. Jen prosím i o příspěvky jak, kde a kdy tyto krásné ryby lovíte.

    #73332
    Václav Sochor
    Účastník
    (224 odpovědí)

    To kulik: Také mám ověřeno z Hitry, že tresky šedivky, nebo takové šedozelené mají většinou jinou konzistenci masa. Při filetování je to takový řídký hadr. Před tím jsem tomu celkem nevěnoval pozornost, ale před několika lety mě na to upozornil kamarád, Honza Pecha, který tam jezdí už hodně let. měl pravdu. Takže tyhle ryby pouštíme.

    #73335
    bestik
    Účastník
    (297 odpovědí)

    Respi napsal:

    hele a co myslíš,proč č.treska nedorůstá takové velikosti jako tkzv.zelená,šedá..?toť další otázka..,,,!!

    To mi prijde jako celkem jednoduche na objasneni. Tresky, ktere ziji v mensi hloubce nebo blize u brehu, maji v potrave vetsi pomer korysu a jine haveti dna (krabi, hvezdice apod) vuci rybam. Tresky na hlubsi vode lovi vice ryb (sledu popr. jinych) a tim padem bude prirustek hmoty rychlejsi (rybi potrava bude vyrazne vice vyzivnejsi).

    #73339
    Lipenak
    Účastník
    (192 odpovědí)

    Zdravím,

    můj názor je, že červená je hlavně od toho , že se přizpůsobí prostředí v kterém žije a to trávě, která je vesměs hnědočervená. A s tím, že by nedorostla větší velikosti je můj názor, že při určité velikosti opustí stanoviště v trávě a změní i barvu. Že by nenašla potravu pro svůj větší růst? Nevím, ale ty červené nejen, že jsou nádherné, ale jsou 100% v lepší kondici a je zajímavé, že nejsou ani tolik červavé přesto co mají v jídelníčku. Letos jsme měli nejhezčí zážitek, když jsme chytali obecňačky v šesti metrové hloubce při lovu kelírků cca 10cm a byly tam obě barvy 🙂

    #73348
    respi
    Člen
    (1804 odpovědí)

    🙂 A již někdo z vás chytil tresku tzv.albín.?:-| v tom obrovském prostoru norského moře přece nékteří jedinci musí být.!:-) v tom velkém hejnu na Bakkanu pár takových bylo,a byly tam i rybky flekaté. 🙂 dalmatínci.! Ale ti asi nepřežijí,predátorů dravců je velké množství.!!

    8-O:-S

    #73359
    Harty
    Účastník
    (1247 odpovědí)

    Tak Kulík chce zase někoho vyprovokovat? Tak já začnu i když se to nikomu nebude líbit a nebude se mnou souhlasit.Toto je můj názor.Jsme u tresky Obecnétak u ní začnu.Obecná-dobrá na jídlo, maso jemné porcelánové barvy.Nevýhoda je ta, že jsou hodně červivé,maso za syrova měkké a hodně velký odpad.Má žena ji upřednostňuje před ostatníma.Jednoskvrná-nejlepší maso z ryby kterou jsem ulovil a jedl.Tak má chutnat čerstvá ryba.Nevýhoda je že po za mražení maso velmi ztrácí ve všech ohledech.Vlkoušco se týče masa ,určitě bych jí dal k těm lepším.musí se ale ,co nejdříve stáhnout.Mník a Brosma,maso vynikající sněhové barvy.Brosma ,maso tužší je cítit po krabech,vynikající na rizoto.Okouníkmaso super,jen chytit ty velké.Platýzijemná chuť,dobrá ryba na přírodní úpravu.Polaksuper maso,pevné konzistence mé nejoblíbenější.Keller maso šedé cítit rybinou.Vynikající sušená.Makrelakrásná ryba nevalné chuti.Ovšem uzená to je jiná,ale nejezdím 2500 km do Norska proto,abych si přivezl bednu mražených makrel.Ty si můžu koupit tady v Makru.Z Norska se snažím dovést jen to nejlepší.

    #73360
    ZM
    Účastník
    (1125 odpovědí)

    kulik napsal – Nadhodil jsem zde dotaz, které ryby kdo upřednostňuje a to z pohledu chutnosti masa. Nikdo nereagoval, i když se občas někdo nepřímo vyjádříl. Je lepší maso polaka než obecňačky a proč? Je lepší maso kelera než obecňačky a proč? Možná je to jen subjektivní názor.

    Já mám rád maso z polaka, obecňačky do 80cm, kelera do 65cm, mníka. Halibuta jsem nechytil a tak nedovedu posoudit. Okouník je chutný, ale má moc kostí. Makrely udím. Asi hodně záleží k jakým kulinářským záležitostem toto maso využíváme.

    Nejlepší je ďas !

    #73370
    Vogon
    Účastník
    (86 odpovědí)

    to ZM

    souhlasím s tebou, ďas je nejlepší maso, co jsem zatím jedl z norských ryb, ikdyž halík je taky mňamka (a hlavně na prutu:-P)

    #73372
    Harty
    Účastník
    (1247 odpovědí)

    ZM píše že,Nejlepší je ďas ! S tím se dá souhlasit,ale já myslel z běžných druhů ryb a Ďas moc běžná ryba není.To je hodně velká náhoda,když ho někdo chytí.Někdo jednou a někdo ani jednou za život.

    #73383
    kulik
    Účastník
    (2754 odpovědí)

    Harty, proč by se to nemělo někomu líbit? Mě se ten Tvůj přispěvek moc líbil a je to Tvůj názor a já s ním i souhlasím, ale některé ryby jsem v konzumní velikosti nechytil, např ďase jen menšího a byl vrácen moři, halibuta zatím nikdy, jednoskvrnku taky jen menší.

    U nás doma, což je zajímavé a slyším to z více stran, se také a to hlavně vnoučata, upřednostňuje maso tresky obecné. Já mam také rád polaka. Meší kelery používám do salátu a po “obalení” v mouce s různým kořením a pálivou paprikou nebo čili je ve friťáku smažím do zlatova na máximální teplotě a to je pochoutka. Makrel mám málo, neboť jezdím z jara a ty udím. Okouník a mník, souhlasím s Hartym. Platýze jsem si nikdy nebral, tak nevím.

    #73402
    respi
    Člen
    (1804 odpovědí)

    bestik napsal:

    Respi napsal:

    hele a co myslíš,proč č.treska nedorůstá takové velikosti jako tkzv.zelená,šedá..?toť další otázka..,,,!!

    To mi prijde jako celkem jednoduche na objasneni. Tresky, ktere ziji v mensi hloubce nebo blize u brehu, maji v potrave vetsi pomer korysu a jine haveti dna (krabi, hvezdice apod) vuci rybam. Tresky na hlubsi vode lovi vice ryb (sledu popr. jinych) a tim padem bude prirustek hmoty rychlejsi (rybi potrava bude vyrazne vice vyzivnejsi).

    . Takže červ. treska -méně potravy,menší pohyb-pevnější maso,pomalejší růst! Zelená,šedá treska větší pohyb sháněním potravy,nepevné maso,větší a rychlejší řůst!:-)

    #73403
    JAKABO
    Účastník
    (3006 odpovědí)

    Respi- Tu máš nejakých albínov.Je to z webu.

    #73404
    JAKABO
    Účastník
    (3006 odpovědí)

    #73405
    JAKABO
    Účastník
    (3006 odpovědí)

    Ale túto som chytil já.Malá,ale krásna.

    #73406
    kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)

    Prostě příroda vytvořila snad veškeré odstíny všelijakých barev. V moři to snad platí dvojnásob – ryby, korály, měkkýši, sasanky a pod. Když vylezu z moře tak si říkám, kdyby ženy mohli, určitě by si nějakou barvu přály na šaty. Nám mužům stačí, když vezme jakákoliv ryba a pak ji obdivujeme. např. taková makrela těsně po ulovení a na sluníčku doslova hraje barvami. V našich vodách to lze říci o pstruzích, štikách a nebo když je krásně vybarvený špíglák atd. Ten první barevný vjem je nade vše. Někdo to již přede mnou napsal – hlavně aby braly a pak se můžeme kochat.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 61. až 75. (celkem z 276)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu A neschází Vám obecňačky?

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...