Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › A neschází Vám obecňačky?
- Toto téma obsahuje celkem 275 odpovědí. Do diskuze (50 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Navarchus a poslední změna proběhla před 8 roky a 11 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#73329 21.10.2013 v 4:57
Tak se to tu pěkně rozjelo a to se mi móóóc líbí. Jsem pro a s Kimem to příští rok vyzkoušíme. Vezmeme přibližně 2 stejné obecňačky jednu “červenou” a druhou “zelenou” a připravíme je co nejjednoduším způsobem, abychom pokus neovlivňovali. Pak dáme výsledek ochutnat několika lidem, samozřejmě bez upřesnění, která je která a uvidíme.
Já jsem zde už uváděl, že upřednostňuju ty červené a zelené většinou pouštím. “Velké” cca 80+ určitě, neboť si myslím, že to co platí o sladkovodních rybách platí i zde. Všimněte si jakým rybám dávají přednost domorodci.
Proč jsou některé červené a jiné zelené či šedé, nevím. Je pravdou, že jsem ve stejné lokalitě chytil dorše různých barev. Červená se mi prostě líbí. A souhlasím s Kimem, že už při uchopení je rozdíl tuhosti svaloviny znát.
Nadhodil jsem zde dotaz, které ryby kdo upřednostňuje a to z pohledu chutnosti masa. Nikdo nereagoval, i když se občas někdo nepřímo vyjádříl. Je lepší maso polaka než obecňačky a proč? Je lepší maso kelera než obecňačky a proč? Možná je to jen subjektivní názor.
Já mám rád maso z polaka, obecňačky do 80cm, kelera do 65cm, mníka. Halibuta jsem nechytil a tak nedovedu posoudit. Okouník je chutný, ale má moc kostí. Makrely udím. Asi hodně záleží k jakým kulinářským záležitostem toto maso využíváme.
Díky všem za účast v diskuzi, jen tak dál. Jen prosím i o příspěvky jak, kde a kdy tyto krásné ryby lovíte.
#73332 21.10.2013 v 5:51To kulik: Také mám ověřeno z Hitry, že tresky šedivky, nebo takové šedozelené mají většinou jinou konzistenci masa. Při filetování je to takový řídký hadr. Před tím jsem tomu celkem nevěnoval pozornost, ale před několika lety mě na to upozornil kamarád, Honza Pecha, který tam jezdí už hodně let. měl pravdu. Takže tyhle ryby pouštíme.
#73335 21.10.2013 v 6:36Respi napsal:
hele a co myslíš,proč č.treska nedorůstá takové velikosti jako tkzv.zelená,šedá..?toť další otázka..,,,!!
To mi prijde jako celkem jednoduche na objasneni. Tresky, ktere ziji v mensi hloubce nebo blize u brehu, maji v potrave vetsi pomer korysu a jine haveti dna (krabi, hvezdice apod) vuci rybam. Tresky na hlubsi vode lovi vice ryb (sledu popr. jinych) a tim padem bude prirustek hmoty rychlejsi (rybi potrava bude vyrazne vice vyzivnejsi).
#73339 21.10.2013 v 7:19Zdravím,
můj názor je, že červená je hlavně od toho , že se přizpůsobí prostředí v kterém žije a to trávě, která je vesměs hnědočervená. A s tím, že by nedorostla větší velikosti je můj názor, že při určité velikosti opustí stanoviště v trávě a změní i barvu. Že by nenašla potravu pro svůj větší růst? Nevím, ale ty červené nejen, že jsou nádherné, ale jsou 100% v lepší kondici a je zajímavé, že nejsou ani tolik červavé přesto co mají v jídelníčku. Letos jsme měli nejhezčí zážitek, když jsme chytali obecňačky v šesti metrové hloubce při lovu kelírků cca 10cm a byly tam obě barvy 🙂
#73348 21.10.2013 v 10:55🙂 A již někdo z vás chytil tresku tzv.albín.?:-| v tom obrovském prostoru norského moře přece nékteří jedinci musí být.!:-) v tom velkém hejnu na Bakkanu pár takových bylo,a byly tam i rybky flekaté. 🙂 dalmatínci.! Ale ti asi nepřežijí,predátorů dravců je velké množství.!!
8-O:-S
#73359 21.10.2013 v 15:16Tak Kulík chce zase někoho vyprovokovat? Tak já začnu i když se to nikomu nebude líbit a nebude se mnou souhlasit.Toto je můj názor.Jsme u tresky Obecnétak u ní začnu.Obecná-dobrá na jídlo, maso jemné porcelánové barvy.Nevýhoda je ta, že jsou hodně červivé,maso za syrova měkké a hodně velký odpad.Má žena ji upřednostňuje před ostatníma.Jednoskvrná-nejlepší maso z ryby kterou jsem ulovil a jedl.Tak má chutnat čerstvá ryba.Nevýhoda je že po za mražení maso velmi ztrácí ve všech ohledech.Vlkoušco se týče masa ,určitě bych jí dal k těm lepším.musí se ale ,co nejdříve stáhnout.Mník a Brosma,maso vynikající sněhové barvy.Brosma ,maso tužší je cítit po krabech,vynikající na rizoto.Okouníkmaso super,jen chytit ty velké.Platýzijemná chuť,dobrá ryba na přírodní úpravu.Polaksuper maso,pevné konzistence mé nejoblíbenější.Keller maso šedé cítit rybinou.Vynikající sušená.Makrelakrásná ryba nevalné chuti.Ovšem uzená to je jiná,ale nejezdím 2500 km do Norska proto,abych si přivezl bednu mražených makrel.Ty si můžu koupit tady v Makru.Z Norska se snažím dovést jen to nejlepší.
#73360 21.10.2013 v 15:17kulik napsal – Nadhodil jsem zde dotaz, které ryby kdo upřednostňuje a to z pohledu chutnosti masa. Nikdo nereagoval, i když se občas někdo nepřímo vyjádříl. Je lepší maso polaka než obecňačky a proč? Je lepší maso kelera než obecňačky a proč? Možná je to jen subjektivní názor.
Já mám rád maso z polaka, obecňačky do 80cm, kelera do 65cm, mníka. Halibuta jsem nechytil a tak nedovedu posoudit. Okouník je chutný, ale má moc kostí. Makrely udím. Asi hodně záleží k jakým kulinářským záležitostem toto maso využíváme.
Nejlepší je ďas !
#73370 21.10.2013 v 18:14to ZM
souhlasím s tebou, ďas je nejlepší maso, co jsem zatím jedl z norských ryb, ikdyž halík je taky mňamka (a hlavně na prutu:-P)
#73372 21.10.2013 v 18:55ZM píše že,Nejlepší je ďas ! S tím se dá souhlasit,ale já myslel z běžných druhů ryb a Ďas moc běžná ryba není.To je hodně velká náhoda,když ho někdo chytí.Někdo jednou a někdo ani jednou za život.
#73383 22.10.2013 v 4:46Harty, proč by se to nemělo někomu líbit? Mě se ten Tvůj přispěvek moc líbil a je to Tvůj názor a já s ním i souhlasím, ale některé ryby jsem v konzumní velikosti nechytil, např ďase jen menšího a byl vrácen moři, halibuta zatím nikdy, jednoskvrnku taky jen menší.
U nás doma, což je zajímavé a slyším to z více stran, se také a to hlavně vnoučata, upřednostňuje maso tresky obecné. Já mam také rád polaka. Meší kelery používám do salátu a po “obalení” v mouce s různým kořením a pálivou paprikou nebo čili je ve friťáku smažím do zlatova na máximální teplotě a to je pochoutka. Makrel mám málo, neboť jezdím z jara a ty udím. Okouník a mník, souhlasím s Hartym. Platýze jsem si nikdy nebral, tak nevím.
#73402 22.10.2013 v 16:29bestik napsal:
Respi napsal:
hele a co myslíš,proč č.treska nedorůstá takové velikosti jako tkzv.zelená,šedá..?toť další otázka..,,,!!
To mi prijde jako celkem jednoduche na objasneni. Tresky, ktere ziji v mensi hloubce nebo blize u brehu, maji v potrave vetsi pomer korysu a jine haveti dna (krabi, hvezdice apod) vuci rybam. Tresky na hlubsi vode lovi vice ryb (sledu popr. jinych) a tim padem bude prirustek hmoty rychlejsi (rybi potrava bude vyrazne vice vyzivnejsi).
. Takže červ. treska -méně potravy,menší pohyb-pevnější maso,pomalejší růst! Zelená,šedá treska větší pohyb sháněním potravy,nepevné maso,větší a rychlejší řůst!:-)
#73403 22.10.2013 v 16:45Respi- Tu máš nejakých albínov.Je to z webu.
#73404 22.10.2013 v 16:46#73405 22.10.2013 v 16:48Ale túto som chytil já.Malá,ale krásna.
#73406 22.10.2013 v 17:46Prostě příroda vytvořila snad veškeré odstíny všelijakých barev. V moři to snad platí dvojnásob – ryby, korály, měkkýši, sasanky a pod. Když vylezu z moře tak si říkám, kdyby ženy mohli, určitě by si nějakou barvu přály na šaty. Nám mužům stačí, když vezme jakákoliv ryba a pak ji obdivujeme. např. taková makrela těsně po ulovení a na sluníčku doslova hraje barvami. V našich vodách to lze říci o pstruzích, štikách a nebo když je krásně vybarvený špíglák atd. Ten první barevný vjem je nade vše. Někdo to již přede mnou napsal – hlavně aby braly a pak se můžeme kochat.
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › A neschází Vám obecňačky?