Hasvik, NO
temperature icon -2°C
slabé sněhové přeháňky
Trondheim, NO
temperature icon -1°C
polojasno
Oslo, NO
temperature icon 0°C
skoro jasno
Bergen, NO
temperature icon 2°C
skoro jasno
Malé, MV
temperature icon 31°C
polojasno

A neschází Vám obecňačky?

A chlapi co tato ryba pro vás znamená.? Pro naší Norskou rybačku asi hodně.!,8-)

Odpovědět

Jasné že zbarvení je způsobeno prostředím...taky sem se nesetkal nikde jinde v Norsku s takovým rozdílem, jak na mělčinách kolem Hitry...to potvrdí i jiní norci, který tam jezdí.Jezdím na Hitru 2až 3 krát ročně a je jedno jestli je to treska ulovená v dubnu nebo v září,prostě ten rozdíl tam je...co to spůsobuje nevím...

No prostě příští rok uděláme s Kulíkem pokus. Vezmeme jednu zelenou a druhou např. červenou a ještě ten den je Kulík upraví a posoudíme, zda je tam rozdíl. Jde jen o to zda Kulíka k takovému pokusu přiměji. Měli bychom na něho v tomto směru apelovat. Jen podotýkám, že nepatřím k lidem, kteří dovedou správně posoudit takový rozdíl. Opět to necháme na něm. Nebylo by ke škodě, kdyby takový pokus provedli norci, kteří na Hitře budou dříve než my s Kulíkem.

To není samozřejmě pouze záležitost Hitry. Pokud mohu posoudit, tak červená treska, ať jsem jí chytil kdekoliv jinde má lepší maso, než zelená. Proč tomu tak je, nejsem ovšem schopen vysvětlit, protože to nevím. ;-);-);-)

A hlavně chlapi nejezte zelené maso, červené je v pohodě :-D

[citace]jirka66 napsal:

A hlavně chlapi nejezte zelené maso, červené je v pohodě [/citace]

A nebo tak. :-P:-P:-P:-P:-P:-P

A hoši co tresky třeba ze Soroy.?:-| většinou se chytají šedé nebo zelené.., tak kvůli tomu že mají "řídké maso nebrat?

:-( co si potom přivezu..?:-| tzv. suchý z nosu.??:-P 8-)

Mám za to, že barva tresek není rozhodující. Jde o to, že ve středním Norsku opravdu ty zelené mají měkkou svalovinu. Je to cítit již dotykem (uchopením) ryby. Na severu to může být jinak. Třeba je to opravdu jinou skladbou potravy.

[citace]jigin1 napsal:

Jasné že zbarvení je způsobeno prostředím...[/citace]

Svedske zdroje uvadeji nekolik duvodu:

1. Typ dna - cim tvrdsi a tmavsi dno, tim tmavsi barva, napr. tzv. bergtorsk (treska z utesu) je tmave cervena stejne jako tresky z chaluh, pisecne dno svetlejsi barvy

2. Hloubka, ve ktere ryba zije - cim mene svetla, tim svetlejsi ryba

3. Migrace - ryby, ktere nemigruji a zustavaji na jednom miste, jsou tmavsi

A tresky které se připlouvají vytřít k pobřeží z moře mají jakou barvu?:-|a kvalitu masa.?? Asi jsme zabředli do něčeho,z čeho se asi nevymotáme,každý má jiný názor.!:-)Mě osobně vůbec nevadí,jestli je zelená,červená nebo šedá,fialová,modrá..atd..:-P8-)

:-PHlavně že jsem v Norsku a zarybařím si:-Pne.??8-)

[citace]Respi napsal:

Hlavně že jsem v Norsku a zarybařím sine.??[/citace] Tak to je pravda.Mně více mrzí že jsou Obecný hodně červiví.U jiných ryb to tak není.Stalo se nám,že na pohled krásná treska bila červi totálně prolezlá.Mám Obecnou rád,ale moc si z Norska této ryby nepřivezu.Důvod je jasný.Malé pouštím a větší nechytím.:-)Podle mé ženy ,nejlepší maso na chuť. A takové nebrat.To je totiž zlatá ryba.Pusu a zpátky do moře.

Nahodil jsem problém kvality masa, versus barvitost tresky-reakce na JIGIN. Z mnoha uvedených názorů jsem nenabyl přesvědčení, že "červená" treska má kvalitnější maso. Není to jen klamné zdání pěkné barvy? "Ćervenou" tresku v chaluhách a okolí jsme ulovili tak max. +- 80cm

Je maso "zelené" +- 80cm méně kvalitní?

:-)hele a co myslíš,proč č.treska nedorůstá takové velikosti jako tkzv.zelená,šedá..?toť další otázka..,,,!!8-):-D

Otázka se správnou odpovědí je spíše směrována na rybářské odborníky, My amatéři se jenom domníváme. A já se domnívám, že je to tím, že žije na +- stejném místě, při povrchu.

:-)v době tření se shlukují jikernačky a mlíčáci na trdlištích a mezi nimi se objevují i tresky červené ,šedé,zelené...:-)jejich potomstvo, pak po vykulení obsahuje jedince všech barevných mutací, :-D u Bena ,na Bakkanu v přístavu bylo hejno mladých tresek obecných mezi kterými byli jednotlivci jak zel.tak.červ. i šedí...takže červení odplavali do chaluh,šedí na volné moře,zelení kam??:-| myslíte že se kvalita masa mění stařím ryby nebo je to geneticky ovlivněno ?:-|:-) život obecňaček je jedna vel.otázka.,!

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Aktuálně v diskuzi

Zdarec Naki, bylo by možné...
Další krásné tresky byly uloveny za...
Jak vidite,tak mame novou grafiku...
Ahoj, sháníme 6-tého do naší stabilní...
Prodám Ryobi VS700AC s kabely. Končím...
https://kart.kystverket.no Vpravo nahoře rozklikni temalagsverger...
Tresky jsou na hloubkách 50-120m. Chytáme...
Ahoj všem. Vracíme se ze Soroya....
Pjekos Ele
Prodám nevyužitý elektrický multiplikátor Fladen maxximus...
Prodáno

Máme nový instagram!

No prostě to bude jízda, tak si to nenech ujít!