Jen pro zajímavost a také pro ty, kteří si myslí, že jde vše jednoduše vyřešit a cítí se okradeni a jako oběť norských úředníků.

Na otázku jednoho z dikutujících, jak se na tom budou podílet Norové a že by si Norové nejprve měli zamést před svým vlastním prahem, jsem odpověděl takto:

"Norsko, jako hlavního světového producenta, postihne snížení kvót logicky nejvíce. Zatímco vás to postihne tak, že si  zcela zdarma, jako dárek od zlých Norů, odvezete domu 10kg. rybího masa. Z vaší strany neslýchaná oběť!"

Snížení kvót se netýká pouze tresek, ale mimo jiné i sleďů. Po dohodě, mají norové sníženou kvótu sleďů o 48% . Dnes jsem se dočetl, že na malinkém osttově jménem Vaeroy, propustili z fabriky na zpracování sleďů 60 lidí. Protože tento ostrov znám (v jeho okolí jsem lovil ryby) tak vím, že tam žádná jiná dostupná práce není. Podobných fabrik je po celém pobřeží Norska tisíce. Jestliže si tedy někdo myslí, že se jedná pouze o nějakou zlomyslnou hru, jak znepříjemnit proutkařům život a jak jim ukrást (tohle slovo tady také často padalo) filé na které mají nárok, tak je na velikém omylu. Postižení budou všichni. Rybáři, zpracovatelé, ubytovatelé a také proutkaři, ti tím, že si odvezou o 8 kg filé méně. Norové si to nevymysleli sami. Je to dohoda mezi klíčovými státy které v této oblasti loví a jedná se o snahu, jak zachovat rybolov udržitelný pro všechny, včetně rybářů turistů. Můžeme na to reagovat různě. Někteří budou tato dočasná omezení vítat, tleskat jim a podporovat, druzí se budou cítit okradeni a budou  nadávat. Ti první budou z Norska odjíždět šťastní a s rybářskými zážitky ti druzí už spokojeni méně s bednou masa o 8 kg lehčí. Každý si může vybrat....
<h1></h1>