Ano chrání si své vody a především stavy ryb v nich. Je to velice jednoduché. Přijedeš do fabriky kde vykupují ryby, tam vyložíš a roztřídíš ryby dle druhu, ty jdou pak na váhu a dle druhu a aktuální ceny je rovnou zaplatí tak, že ti peníze odešlou rovnou na účet. Do ruky hned na místě dostaneš papír, kolik a jakých jsi nalovil ryb a kolik jsi za ně obdržel. Z fabriky jdou stejné údaje na námořní institut a tak éna daňový úřad. Ze získaných dat pak institut určí kvóty na příští rok a berňák výši daní ...(-: I kvóty se rozděluji dle různýcu kritérií ke konkrétnímu jménu. Jakým způsobem přesně nevím, ale co vím je, že důležitou roli v tom hraje věk a odlovená léta. Navíc vše doprovází neskutečná birokracie. Když ráno vyrážíš na lov, odesíláš na patřičné místo SMS. Když dojedeš k sítím,odesíláš SMS. Po každé vylovené síti odesíláš SMS plus odhadované množství nalovených ryb v síti. Tkto postupuješ po kažfé síti až do konce lovu,kdy opět odesíláš SMS. Občas přijde další nové nařízení kdy musíš na sítě namontovat GPS, nebo měřit halibuty. Ty musíš položit na umělohmotnou podložku která slouží jako míra a u ocasu pak bodlem do podložky udělat díru. Halibuta musíš zklidnit aby údaje byly přesné, ale jemu se měřit nechce, je kluzkej a divoce sebou mrská. Práce na hovno, tak jsem hned první den přepnul na české myšlení, přispěchal s inovativní myšlenkou a navrhl, že by bylo cool ty díry do podložky udělat u něj doma v teple garáže. Ale neprošlo to, protože mi odpověděl, že jsou už v ledu a žádný halibuty do garáže tahat nemíní. Asi mě špatně pochopil, ale už jsem raději držel hubu...(-: To je jen ukázka toho, jak to funguje a že věc není tak jednoduchá jak se na první pohled zdá. Norové si své bohatství chrání aby si jej udrželi co nejdéle a to nejen pro komerční rybolov, ale i pro ten turistický, ze kterého má stát také příjem. Svět se pomalu blíží ke svému konci a každý by měl k národnímu bohatství přistupovat zodpovědně a snažit se svůj vlastní národ chránit. Nejsou to tedy pouze ryby, ale veškeré suroviny které lidstvo potřebuje ke svému přežití, ale faktem je, že ryby v tom hrají velice důležitou roli. Těch nápadů podobnách Tvému, se nabízí daleko více, ale opozice je rozebere do šroubku jako jsem to podle Tebe udělal já a okamžitě smete ze stolu. Jediné řešní je nařídit limit a jeho dodržování a třeba to každý rok měnit podle stavu a populace ryb. Spravedlivé a jednoduché. Je to problém celosvětový, nejen Norů a žádný Čech, i kdyby se na hlavu stavěl, nic nezmění. Jedině snad navrhnout norskému parlamentu aby použili šalamounský zákon našich zákonodárců, který pojednává o "větším množství než malém". Ten je geniální. Nikdo v podstatě neví o jaké množství se jedná a to by mohlo vyhovat...(-: