Patrí to asi do iného vlákna, ale keď ste začali tu, tak pridám moju skúsenosť. Makrely vyfiletujem, silne nasolím a dva-tri dni nechám odležať v chladničke. Následne vyberiem ostatné kostičky a nakrájam na menšie prúžky (s kožou), naložím do pohárov prelejem kečupom a 2x 30 min sterilizujem. Chutnejšia verzia je menšie makrely(veľké sú ,,blatavé")namočiť do 10% láku - 10dkg soli/1 liter vody na 24 hod, potom vyúdiť, 2 dni v chlade odvetrať, odkožovať a vykostiť a rovnako naložiť do kečupu, prípadne do rastlinného oleja(kto má rád oliváč) a zasterilizovať - vynikajúce na pomazánku. Najlepšie je údiť menšie (do 40 cm)čerstvé makrely hneď po ulovení vykuchané, zbavené hlavy a v bedni zaliate morskou vodou, takto vám nezmeknú. Rozmrazené makrely sa dajú tiež zaúdiť, ale nikdy nedosiahnu kvalitu čerstvých. S pozdravom, Frenky.