Hasvik, NO
temperature icon 14°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon 12°C
déšť
Oslo, NO
temperature icon 19°C
oblačno
Bergen, NO
temperature icon 10°C
oblačno
Malé, MV
temperature icon 32°C
oblačno

Přelézání červů z jater do masa ryb

Jak je to s přelézáním parazitů (těch stočených červů v mase)z jater do svaloviny ryb po jejich usmrcení? Jsou tito červi schopni opravdu přelézt z jater i do masa???

My vloni na Bakkanu nachytali spoustu silně začervených ryb a často byli tito parazité i přímo v "panence" :-( :-( :-(

Pokud přelézají, tak za jak dlouho jsou podle vás schopni se z jater přesunout do masa?

My ryby vozili v bednách i 5 hodin, jelikož jsme jezdili dále a bylo příjemně chladné počasí, takže nehrozilo, že by se kazily díky teplu. No a pak ještě samozřejmě nějakou dobu před filetováním.

Některé kusy mohly tak být usmrceny před finální úpravou i 10 hodin.

Odpovědět

Pokud je červík v játrech8-O je v játrech,v žádném případě ti nepřeleze do svaloviny během takové chvíle! Parazit je uložen(stočený do šnečku)na Svém Místě!!:-D a to si chrání8-O Brosma chycená ve 30m totálně prošpikovaná(úplně hrbatá kůže!:-S hnus!!!

Přelézání je bohužel pravda,dokonce je i předpis o okamžitém vykuchání chycených a zabitých ryb.Netýká se to ryb menších velikostí(sleďů ap.). Ryby už hned kuchám - viz Kim.Ty stočené je jedno z vývojových stádií.Jiní stočení nebývají,další jsou docela pohybliví.

Ahoj, parazitů je rok od roku víc a víc. Brosma to má obzvlášť 85%těchto mníků co jsme chytli letos, u těch šel brát pouze vrchní filet a zbytek byl prolezlej celej. Už jsme to pak radši kontrolovali na světle.

To ZM

ten predpis o kuchani me zajima, kde je to psano?

Nevím,jak v Norsku,i když norští profesionální rybáři kuchají ryby také okamžitě,ale v Německu určitě (Egon Binger) - http://www.receptyonline.cz/uzeni-ryb-kuchani--479.html

Platí-li ta vyhláška stále nevím,ale tomu okamžitému kuchání věřím.

[citace]ZM napsal:

Přelézání je bohužel pravda,dokonce je i předpis o okamžitém vykuchání chycených a zabitých ryb.Netýká se to ryb menších velikostí(sleďů ap.). Ryby už hned kuchám - viz Kim.Ty stočené je jedno z vývojových stádií.Jiní stočení nebývají,další jsou docela pohybliví.[/citace]

Těch stočených červíků bývá bohužel docela hodně. Podle Tebe se tito nepřesunují tak rychle nebo to platí i pro ně???

Dík

Pro Salmona - Ahoj,dlouho jsi se nezúčastnil.

Bylo to tady již několikrát probráno,je zde i článek Parazité ryb.

Údajně - čím dál na volné moře,tím méně cizopasníků.Také je rozdíl v lokalitách.Jezdil jsem často Roksvagen u Aure,a tam ryby nebyly napadené i játra mívaly čistá a prý se to nezměnilo.Ale třeba Lysoysundet - to byla katastrofa,kromě halibuta včechno a nejen v játrech a žebrech,filetování bylo zkoumáním a většinou,zvláště větší ryby napadené na vyhození.Tím "větší" myslím tak kolem 70cm.. Letos v březnu u Tromsa jsem si přivezl ryby, které byly okamžitě vykuchány a jsou čisté.Bylo to ale z kutru,daleko na volném moři.

Pro ZM: Díky;-)

Já byl vloni na Bakkanu a celkem mazec s červama:-S

Předtím 3x na Hitře a každý rok trochu jinak. Jeden rok bylo nutné filety doslova prosvěcovat a předloni téměř bez červů!

Někde jsem slyšel, že to začervení prý může souviset i s větším výskytem tuleňů. Právě na tom Bakkanu jich bylo vidět hodně.

[citace]Salmon napsal: Někde jsem slyšel, že to začervení prý může souviset i s větším výskytem tuleňů. Právě na tom Bakkanu jich bylo vidět hodně.[/citace]

Ja som zase počul, že najväčší vplyv na to majú rybie sádky. Niečo na tom asi bude, lebo kým v okolí Bakkanu tieto neboli, ani sme nevedeli že takýto problém môže existovať. Pritom tuleňov tam kedysi bývalo podstatne viac a skoro každé ráno sme ich videli priamo v Bennovom prístave.

V tej dobe však aj Bennov prístav vyzeral úplne ináč

Letos jsme poprvé zavítali na Lofoty do Hennesu.Ryby byly až na pár kousku všechny napadené.Lumbové měli napadené i maso na břišní dutině tak jsme to odrávali.Zajímavé že mnici byli čistí ani játru neměli napadenou.Lumbove měli 60-85cm.

[citace]skroban5 napsal:

Letos jsme poprvé zavítali na Lofoty do Hennesu.Ryby byly až na pár kousku všechny napadené.Lumbové měli napadené i maso na břišní dutině tak jsme to odrávali.Zajímavé že mnici byli čistí ani játru neměli napadenou.Lumbove měli 60-85cm.[/citace]

My vyrážíme do hennes 24 tak by mě zajímalo všechno okolo ryb a lodí min. rok jsem na rybolov com nenašel úplně dobré recenze dvakrát jim upadla sonda od echolotu a majitel to celkem nijak neřešil ?? ,ale bohužel to bylo až po objednání a zaplacení zálohy .To s těma rybama je dost špatný ,když by jsi měl chvilku a napsal kam jste jezdily a co jste chytli ?? jestli jsou převážně červavý .Ještě jsem chtěl vědět jestli není náhodou Wifi už i na baráku hilestad na netu jí uvádějí jen v bungalovech v přístavu.a poslední dotaz jestli by se nedal v přístavu s někým domluvit kutr ,chtěli jsme se podívat opravdu dál na otevřené moře.

  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.