Přejít k obsahu
  • Co s sebou do Norska
  • Celní předpisy Norsko
  • Vývozní kvóty
  • Důležité informace
  • Pojištění
  • Příliv a odliv
  • Aktuální počasí
  • Recepty
  • GDPR
  • VOP
Hasvik, NO
temperature icon 13°C
zataženo
Trondheim, NO
temperature icon 16°C
oblačno
Oslo, NO
temperature icon 16°C
zataženo
Bergen, NO
temperature icon 14°C
déšť
Malé, MV
temperature icon 29°C
skoro jasno
Přihlášení / registrace
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
E-shop
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • E-shop
  • Diskuze
  • Kontakt

TEST Outdoor 2000/Companion MG – komentáře ke článku

1 2 Další »
Duke
01.11.2011 ID: 524637

TEST Outdoor 2000/Companion MG

0
Odpovědět
Lukáš
03.11.2011 ID: 1026416

Ahoj,

Nože Mora mám ve velké oblibě a jako pracovní nože a nože na zpracování masa jsou nejlepší volbou vůbec.

Co se týče broušení, tak pár tahy se dá docílit toho, že nůž jak se říká ,,holí,,. Výborná řezivost je znakem všech nožů Mora.

Už jsem to zde uváděl, pokud by někoho zajímalo broušení nožů Mora, stačí kouknout na můj kanál na youtubu. Jsem spíše velký milovník nožů a nože mně baví.

http://www.youtube.com/user/Lakous24

Můj kanál

Broušení

[yt=2VW3kh8wUo4&feature=yt]2VW3kh8wUo4&feature[/yt]

0

Odpovědět

Fish
03.11.2011 ID: 1026420

Zajímá mě, když bych použil companion na čištění ryb a řezání hlav nebo ocasů, jak dlouho to ostří vydrží? Má někdo zkušenost? Fileťák od Rapaly bývá po 10 hlavách dost tupej. :-(

0

Odpovědět

Lukáš
03.11.2011 ID: 1026429

Ke konci roku jezdím hodně po výlovech, protože hodně známých má rybník. Minulý víkend jsem dělal 4 kapry uhlíkovým companionem (komplet i vyfiletovat) a ostří bylo pořád stejné.Týden předtím jsem dělal 2 amury a 2 tolstolobiky a to už bylo malinko ztupení znát, ale ne nějak razantně. Stačilo obtáhnout na keramické ocílce a nůž opět holil.

Otázkou je, z čeho ta rapala je a jak je ocel zpracována a upravena. Protože i když různé firmy koupí stejnou ocel, tak tepelné zpracování hodně ovlivní kvalitu výsledného ostří. Výdrž, řezné vlastnosti, brusitelnost...

Mora má tohle celkem dost zmáklé.

Snad to pomohlo ;-)

0

Odpovědět

Lukáš
03.11.2011 ID: 1026433

0

Odpovědět

Glum
03.11.2011 ID: 1026434

to Lakous: Používáš na filetování klasický fileťák, nebo máš raději dvrdý a ostrý nůž?

0

Odpovědět

Lukáš
03.11.2011 ID: 1026435

[citace]Glum napsal:

to Lakous: Používáš na filetování klasický fileťák, nebo máš raději dvrdý a ostrý nůž?[/citace]

Ahoj,

každý to má určitě jinak, ale mě osobně více vyhovuje čepel pevná. Mám rád, když je nůž v ruce při řezu jistý a nehne se. Pokud řežu ploutve, hlavu a potřebuju se do nože více opřít, tak ocením právě tu tvrdší (pevnou) čepel. A co se týče filetování samotného, tak ani tam nemám problém s pevnější čepelí.

0

Odpovědět

Glum
03.11.2011 ID: 1026436

Tak to jsme na tom podobně, taky nemám vlásce měkké fileťáky, se kterými si připadám, že pracuji se šavlí.

0

Odpovědět

Glum
03.11.2011 ID: 1026437

Já používám tento

0

Odpovědět

Lukáš
03.11.2011 ID: 1026492

glum :

Přesně tak, já mám rad v ruce taky pevný nůž který mi nikam neutíká, ale samozřejmě je to věc názoru ;-)

Jinak Mora co používáš je moc povedená. Čepel jako na noži Mora 2000. Ona je celkem proslulá tím zůzěním čepele směrem ke špičce, díky kterému ta čepelka ještě lépe proniká rybou, nebo zvěřinou. Určitě výborná volba ! Narozdíl od té dvoutisícovky má trochu více tvarovanou ručku pro lepší úchop.

0

Odpovědět

Glum
03.11.2011 ID: 1026495

Ještě bych měl jednu otázku, včera mě přišel od Mory fire steel, tak celý nadšený jsem ho vyrval z krabičky a hned jsem křesal. Jiskry létaly, jako když plive čert, ale noviny jsem nezapálil. Je v tom nějaký fígl. Pomalé tahy, prudké tahy, škrkání hranou nebo plochou? Vhodný podpalovací material?? :-)

0

Odpovědět

Franta
03.11.2011 ID: 1026497

[citace]Glum napsal: Ještě bych měl jednu otázku, včera mě přišel od Mory fire steel, tak celý nadšený jsem ho vyrval z krabičky a hned jsem křesal. Jiskry létaly, jako když plive čert, ale noviny jsem nezapálil. Je v tom nějaký fígl. Pomalé tahy, prudké tahy, škrkání hranou nebo plochou? Vhodný podpalovací material?? [/citace]

Co takhle kanystr benzínu?:-D

0

Odpovědět

Lukáš
04.11.2011 ID: 1026512

[citace]Glum napsal:

Ještě bych měl jednu otázku, včera mě přišel od Mory fire steel, tak celý nadšený jsem ho vyrval z krabičky a hned jsem křesal. Jiskry létaly, jako když plive čert, ale noviny jsem nezapálil. Je v tom nějaký fígl. Pomalé tahy, prudké tahy, škrkání hranou nebo plochou? Vhodný podpalovací material?? [/citace]

Já mám firesteel hrozně rád, a bude to znít divně, ale pak si toho ohně víc vážím :-)

Každopádně noviny s tím určitě nezapálíš. Jeden z nejlepších materiálů je kůra z břízy. Stačí menší kousek, na povrchu ji nožem naškrabeš, aby se roztřepila a do toho pak hodíš jiskru. Málokdy to chytne napoprvé, takže to pár tahů chce, než jiskra dopadne na správné místo. Ta březová kůra hoří i když je mokro a je vlhká. Co se týče těch tahů, tam se snaž mít tyčku co nejblíže u zapalovaného materiálu, ale nesmíš si do toho drknout a kůru si rozházet. Tahy musí každý poznat sám, ale než zbrklé tahy, tak raději ,,pomalejší,, a malinko na tyčku přitlačit. Celkem dobře hoří třeba různá stará konopná lana, právě ta březová kůra, hoblinky dřeva (jemně nastrouhat nožem a malinko rozlámat)

Já Ti to ukážu na videu ;-) asi od poloviny tam je vidět právě ta březová kůra. To jsem zrovna dělal když lilo, vše bylo mokré, ale ta bříza po chvíli chytla jako by nic.

[yt=j2_8U-whh98=yt]j2_8U-whh98[/yt]

0

Odpovědět

Lukáš
07.11.2011 ID: 1026584

Mám tu jednu svoji fotku, kde jsou vidět velikostní rozdíly mezi modely ;-)

0

Odpovědět

sandokan
07.11.2011 ID: 1026587

Díky za předváděčku, na videích je vidět, že občas pracuješ i s rybami, nemáš nějakou zkušenost s tímto nožem Mora?

Já ho používám v Norsku a jsem velmi spokojen. Chtěl bych si koupit fire steel a nevím, jestli pilka, kterou požívám na ostranění šupin, nebude pro křesání překážkou. Nemáš s tím nějakou zkušenost? Pokud bys pořizoval nůž na práci s křesadlem, co by jsi doporučil?

0

Odpovědět

1 2 Další »
  • Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Přihlásit

Jsme tu pro Vás! Stačí vyplnit formulář nebo nám zavolat.

+420 776 845 524

Souhlasím se zpracováním osobních údajů dle GDPR.

Souhlasím se zasíláním marketingových a reklamních sdělení.

Rybářské sny se plní daleko na severu...

Menu

  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt
  • Články
  • Lokality
  • Půjčovna
  • Servis
  • Fotogalerie
  • Rekordy
  • Soutěže
  • Diskuze
  • Kontakt

Lokality

  • Nordkapp
  • Steinsvik
  • Lofoty Nappstraumen
  • Vingsand
  • Dyrsfjord
  • Bakkan Wahl
  • Soroya
  • Havoya
  • Tanzanie
  • Madagaskar
  • Maledivy
  • Chorvatsko
  • Honduras – Roatan

Partneři

Kontaktní informace

  • SIMCO CZ, s.r.o
  • IČ: 284 90 665
  • DIČ: CZ284 90 665
  • Dolní Lhota 11, 67801 Blansko
  • rybolovnorsko@gmail.com
  • +420 776 845 524
  • Zásady zpracování osobních údajů
  • Všeobecné obchodní podmínky

© 2025 Rybolov Norsko | Všechna práva vyhrazena.