Tak jsem si říkal, že si letos přivezu místo 15 kg filet radši 48 ks celých ryb a to na uzení a na gril. Bohužel jsem si přečetl drobnou úpravu norských zákonů a zase si povezu jen filety. No snad chytím rybu těžší 15-ti kg, abych přivezl alespoň jednu celou jako trofej (ale ta je na gril nepoužitelná).
Takže dle Norů :
Norské Ministerstvo rybolovu a pobřežních záležitostí zavedlo vývozní kvótu pro mořské ryby a rybí produkty s platností od 1.června 2006. Kvóta se vztahuje na sportovní rybaření a omezuje množství vyvážených rybích produktů na 15 kg rybích filetů na osobu (odpovídá ca. 48 celých ryb).
Rybí produkty, který nejčastěji sportovní rybáři ze země vyváží, jsou rybí filety. 15 kg filetů při převodním koeficientu 3,25, což je standardní koeficient u mechanicky zpracovaných filetů bez kostí, odpovídá 48 kg celých ryb.
Čísla Institutu dopravní ekonomiky ukazují, že průměrný úlovek zahraničních turistů v roce 2004 odpovídal 14,5 kg filetů na cestující skupinu (t.j. ne na osobu) v sezóně a po zbytek roku byl nižší. Vývozní kvóta 15 kg na osobu se tak nedotkne obyčejných turistů.
Limit se týká vývozu z Norska a není přímým omezením objemu úlovku. Vývozní kvóta nemá za cíl postihovat turistické rybaření.
Rybářská výstroj:
Cizí státní příslušníci, kteří nemají trvalý pobyt v Norsku, mají povoleno se účastnit sportovního rybaření s využitím výstroje držené rukou (vlasce, vlasce s třpytkou nebo prutu), ale nesmějí úlovek prodávat.
Vývozní kvóta u ryb a rybích produktů:
Z Norska nesmí být vyvezeno více než 15 kg rybích filetů nebo rybích produktů na osobu.
Vývozní kvóta platí na úlovek ze sportovního rybaření v norských teritoriálních vodách.
* Kvóta platí na celou / vykuchanou rybu nebo zpracované produkty jako jsou rybí filety.
* Ryba nebo rybí produkty nebudou zahrnuty do kvóty, pokud bude možné prokázat, že byly zakoupeny z registrovaného obchodu.
* Sladkovodní ryby, losos, pstruh a siven nejsou předmětem vývozní kvóty.
* Kvóta platí pro každého včetně norských občanů.
* Pokud se kvóta přesáhne, množství nezákonných ryb může být zabaveno.
* Celní správa provádí kontroly, aby zajistila, že ryby nejsou vyváženy v rozporu s nařízením.
* Je povoleno vyvážet celé trofejní ryby kvůli vypreparování atd. Předpisy kvóty nebrání vývozu jednotlivých celých ryb těžších než 15 kg navíc ke kvótě.
Rybářské úřady doporučují provádění omezení v souvislosti s rybářskou turistikou.
Minimální velikost:
Rybářské úřady požadují po individuálních turistech, aby dodržovali stejné minimální velikosti ryb, jaké platí pro profesionální rybáře.