Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Filetování, zbavení vody a balení mořských ryb.

  • Toto téma obsahuje celkem 126 odpovědí. Do diskuze (45 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel sepl.k a poslední změna proběhla před 5 roky a 3 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 127)
  • Autor
    Příspěvky
  • #47368
    Preparator
    Účastník
    (777 odpovědí)

    Také jsem slyšel, že když máte přes limit, je možné filety dokoupit. Vím, že už to tu bylo, ale nějak jsem zapoměl, kde se platí ? U majitele který pronajímá ubytování ?

    #4516
    Preparator
    Účastník
    (777 odpovědí)

    Dobrý den všem, chtěl bych založit novou diskuzi ve které si řeknem jak nejlépe filetovat,zbavit filety vody a jak balíte mořské ryby ? než je šoupnete na mrazák. Viděl jsem už spoustu způsobů a vychytávek jak zbavit ryby vody a jak je zabalit, tak že pokuď máte k tématu co říct, rád si to přečtu. Díky Preparátor.

    #47372
    Luboš
    Člen
    (45 odpovědí)

    Ahoj všichni !!!

    Jak říká Predátor, tak je opravdu mnoho způsobů jak ryby připravit na cestu k domovu 8-O. Když jsme začínali, tak jsme dělali mnoho chyb jak při filetování, tak při samotném mrazení ryb.

    Velmi důležitá je kontrola rybího masa, zda neobsahuje parazity (toto nejlépe poznáte z jater, které jsou napadeny nejdříve). Filety připravujeme pouze z hřbetních a ocasních partií, které zbavujeme kůží. Někdo tvrdí, že fileta bez kůže ztrácí mražením kvalitu, ale není to pravda. My po filetování stáhneme kůži, filety řádně vypereme ve vodě a dáme odkapat a osušit do vaniček s děravým dnem (uloženo v místnosti s teplotou kolem nuly). Než přijedeme z dalšího lovu, tak filety necháme takto odloženy a teprve po tom je balíme do silnějších sáčků (cca. 1kg ve tvaru válečku). Polystyrénové bedny máme v mrazící místnosti a filety tam postupně vrstvíme. Pokud bereme trofejku vcelku, tak se nám osvědčil následující postup … rybu vykucháme a zbavíme žáber, necháme ji do odjezdu v mrazící místnosti. Následne ji zabalíme do alobalu v další vrstvě do bublinkové fólie a potom ji celou obalíme strečovací fólií. Zapneme ji do plovoucího obleku a domů ji dovezeme skoro zmrzlou.

    Letos jsme byli v květnu a když vytáhnu filety z mražáku, tak je to pořád ještě paráááááda 8-)8-)8-)

    #47376
    Preparator
    Účastník
    (777 odpovědí)

    Yetti – Ahoj, tak já už většinou na lodi ryby rozříznu(vykrvím), pokuď jsou opravdu hodně napadené parazity, tak je rovnou vyhodím.

    Když přijedem tak začnem filetovat, ryby prosvítíme přez světlo a zkontrolujeme zda v nich nejsou nějací spiruridi, většinou filetuji i s břišní dutinou. Filety nechávám i s kůži, protože někomu upečená kůže chutná a když se ryba připravuje drží krásně pohromadě, kdo jí nemusí tak jí jednoduše sloupne. Nechávám filety také okapat, ale i když jsem zkoušel dávat je do umělých pytlů a nebo na síto, tak stejně za tu hodku z toho všechna voda nevyteče a něco jsi přivezu i domů. Nikdy mě nenapadlo nechávat filety odkapat třeba půl dne, dobrá rada 🙂

    Na balení se mi nejlépe osvědčila strečová folie a balím jednotlivé filety podle velikosti.

    Když je krabice v mrazáku tak je to přeci jen lepší, krásně se to vyskládá a doma vyndáte jen kostku masa a né 14 zkroucených filet:)

    Když chytnem něco vetšího jde to celé znovu do stračovky a i když jsme to vezli 2 dny, bylo to na kost, mohu doporučit.

    #47379
    mikulcak
    Účastník
    (376 odpovědí)

    Zdarec,co se týče zbavení vody tak my to řešíme tak že filety osušíme,nejlépe ve froté prostěradle a pak klasicky balíme do mikrotenových sáčků a skládáme do plastových krabiček a po zmrznutí jen vyklepneme.Balíčky děléme velké i malé,lépe se to pak skládá do beden.Komfort mrazících místnostní a skládání čerstvých ryb přímo do beden jsem zatím nezažil:-D.

    #47382
    Preparator
    Účastník
    (777 odpovědí)

    Ahoj, už jsem ryby taky zkoušel osušit buď papírovým ručníkem a nebo normálním, ale papírového jsem spotřeboval asi tak 1 tunu a když jsem používal ručník, tak druhý den nebyl moc hygienický :)), to je tak po každém osušení vyprat 🙂

    Komfort mít bednu v mrazáku je nejlepší, to když potom skládáte bedny do auta tak musíte nést jednu ve třech :)))

    #47385
    Červený Jndřich
    Člen
    (1078 odpovědí)

    Papírové ručníky jsou naprd.Je jich velká spotřeba a všude se to lepí.Látková utěrka nebo ručník se také neosvědčil,takže filetu zmáčknu mezi dlaně a vodu tak postupně tlakem odstraním.Funguje to a vody ve filetě zůstane velmi málo.

    #47387
    kim
    Účastník
    (1879 odpovědí)

    Také vodu z filet ručně vymačkáváme (nikoliv drtíme veškerou silou), když jsme ji před tím nechali okapat. Myslím, že je to efektivní.

    #47388
    kulik
    Účastník
    (2754 odpovědí)

    Filety nechávám okapat, pak je trochu vymačkám a před balením ještě osuším starými ručníky. Ty pak přeperu a nechám uschnout. Je to pracné. Nechat je např. půl dne okapávat, dobře, ale kde, když koncem května a na začátku června může být dost teplo.

    Ještě jedna věc mě zajímá. Mnoho rybářů dává filety do krabiček a po zamrznutí je vyklepává a používá znovu. Je to asi z důvodu lepšího uložení do bedny, ale i skladování doma v mrazáku. Pominuli, že zamrazování bude asi delší než bez krabičky, tak můj dotaz je: Jaké krabičky, z jakého materiálu, jakých rozměrů a kde si je sháníte nebo kupujete? A druhý dotaz je: Používáte zamrazovací pytlíky a nebo fólii? Díky za odpovědi.

    #47390
    zdeneko
    Účastník
    (439 odpovědí)

    Letos poprvé jsme vážily filety a začali jsme používat tento způsob. Večer vyfiletujeme, dáme do přepravky okapat do rána a ráno balíme.Když zvážíte hmotnost ráno a večer tak je to neuvěřitelný rozdíl. Z osmi kg večer se stane ranních sedm. To je při 15 kg zhruba dva kg vody.vzhledem k tomu, že jezdíme začátkem května a teplota v noci bývá blízko 0, nemusíme se bát, že by se fylety přes noc zkazily. Někteří z nás používaly krabice od mléka, ale vozily jsme poloprázdné bedny, takže není důvod to do krabiček dávat. Do běžně používaných beden se lehce vleze 20 kg normálně balených ryb a není tedy důvod řešit krabičky. Kdo chce vozit limit, ten nepotřebuje balit ryby do krabiček.

    #47391
    kulik
    Účastník
    (2754 odpovědí)

    To zdeneko: Souhlasím s tebou v názoru na krabičky a limit 15 kg filet a 1 trofejka. Doma však při ukládání do mrazáku je dobré šetřit s místem a proto mě to zajímá. Doposud to balím tak, abych byl co nejdříve se vším hotov a doma si nadávám při uskladňování.

    #47392
    Pafka
    Účastník
    (3886 odpovědí)

    2 KULIK

    používáme plastové krabičky s víčkem, které mají rozměry cca 22x13x9 cm (ale to skutečně odhadem). Tyto krabičky prodávají v Makru a nám se osvědčili, nevozíme domů mezi zprohýbanými filetami vzduch a obsah jedné plné krabičky váží max. do 1 kg – samozřejmě se nemusí zcela plnit a dělat tak menší porce. Na turnus ti stačí pro celou partu kolem 15-20 krabiček – filety v nich jen zamrazíme, pak je vyklepneme a dáme do igeliťáků. Krabičky jsou pak připraveny na další várku a zmrazené ryby se krásně skládají.Má to výhodu i v tom, že naše parta chytá dohromady a teprve po příjezdu do ČR dělíme úlovek rovným dílem – když jsou balíčky zhruba stejné, lépe se to rozděluje než různě velké samostatné filety.

    Někdo to v krabičkách po zamražení nechává a vozí je v krabičkách i domů – tam je jejich spotřeba samozřejmě větší 🙂

    #47393
    Pafka
    Účastník
    (3886 odpovědí)

    2 Zdeneko

    To celonoční okapavání ryb je asi dobré, ale zřejmě ne všude realizovatelné. Např. na Bakkanu je v přístavu společná filetárna (někdy se stane, že se vrátí více part najednou a to je pak docela mazec všechno co nejrychleji zvládnout, aby další nemuseli zbytečně čekat) a pak jednotlivé mrazáky v jedné společné místnosti. Toto je cca 500-600 metrů od ubytování. To by znamenalo – vyfiletovat, odvézt na barák, nechat vykapat (nejsou tam vhodné prostory a venku by nemuselo díky zvěři nic zůstat), ráno odvézt zpět do filetárny, zabalit a dát k zamražení. Je to dost práce navíc, takže zůstaneme asi u našeho “jemného vymačkání” 🙂

    #47395
    Zdendek
    Účastník
    (281 odpovědí)

    Ahoj. Sleduji diskuzi o krabičkách. Chtěl jsem se zeptat jak dlouho to zamrazujete aby drželi filety pohromadě když je vyklepáváte?

    #47396
    honzak
    Účastník
    (2580 odpovědí)

    Ahoj všichni, můžu se vás všech zeptat jaký je důvod takhle složitě zbavovat rybu vody? Je to jen krz váhu nebo to má i jiný důvod?

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 127)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Filetování, zbavení vody a balení mořských ryb.

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(16)
(116)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...