Plavba mezi ostrovy na Maledivách je i gurmánským zážitkem.Na palubě domovské lodi Bolero panuje dobrá nálada. Sklízíme banány, které nám na Boleru rostou přímo nad hlavou. Povídáme si, míjíme ostrůvky s kokosovými palmami a nádhernými plážemi. Zdravíme okolo plující lodě. Vychutnáváme si chvíli klidu před jídlem.
Čerstvá ryba z moře
Jídlo na Boleru je samostatnou kapitolou. Domorodá posádka na lodi se o nás stará jako o vlastní…Snídaně bývají bohaté. Je libo pomazánku z tuňáka, palačinky s banánem nebo klobásky ze pštrosa? Nezbytnou součástí naší rybářské výpravy jsou pak samozřejmě čerstvě ulovené ryby. A když říkám ryby čerstvé, tak myslím opravdu čerstvé.Sotva se například ulovený tuňák ocitne na palubě, kuchař jej vyfiletuje a během deseti minut filety prožene pánví a už nám přináší tuňáčí steaky a servíruje je s typickým zubatým úsměvem.
Snídaně a svačiny
Každé větší jídlo (snídaně, oběd, večeře) se nazývá „Long Eats” a zahrnuje většinou různě připravované ryby, curry, brambory, rýži, roshi, apod. „Short Eats” neboli hedhikaa je tradiční maledivská svačina. Sem patří například smažené rybí koule obalované v mouce a listovém těstě, sladký vaječný krém, kokosové mléko s růžovým pudinkem nebo ostře kořeněné rybí koláčky.
A na čem je možné si tu pochutnat?
- Kulhimas – tuňák v ostré červené omáčce
- Garudhiya – tuňáková polévka
- Mas Riha – rybí curry
- Gulha – těstovinové kuličky plněné uzenou rybou
- Bajiya – pečivo naplněné směsí ryb, kokosu a cibule
- Kavaabu – smažené koule ze směsi rýže, uzeného tuňáka, strouhaného kokosu, čočky, cibule a zázvoru
- Kottoroshi – placky roshi natrhané na kousky, zapečené s tuňákem, zeleninou a hodně chili
- Sashimi – tenké syrové plátky z tuňáka se soyovou omáčkou japonským křenem wasabi
Kořeny maledivské kuchyně
Většina potravin se na Maledivy dováží z Indie a ze Srí Lanky a maledivská kuchyně je těmito zeměmi inspirována a silně ovlivněna. Místní jídla jsou často velmi pikantní a kořeněná, často dochucená kokosovým mlékem. Základem domorodého jídelníčku je hlavně rybí maso a mořské plody. Přílohou bývá rýže nebo placka roshi. Zelenina hojně se hojně požívá jako základ jídel. Nejvíce je oblíbená cibule a česnek, dalšími běžnými součástmi jídla jsou chilli papričky, rajčata, kokos a citrónová šťáva.
Autor: Sim
Foto: rybolovnorsko.cz
Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!