Nápověda Doporučujeme:

Opožděné jaro na Severu

Letošní jaro bylo na soroya velmi zpožděné. Přijeli jsme na Soroya koncem února. Počasí bylo velmi divoké, z deseti dní jsme chytali až poslední 3 dny. Asi po pěti dnech jsme začali propadat depresi, že možná tuto výpravu nevyjedeme vůbec. Naštěstí vše se v dobré obrátilo a poslední 3 dny jsme vyjeli a zažili jsme, tu obrovskou rozkoš, kdy vám bere ryba za rybou, pod lodi máte více jak tisícihlavé hejno tresek. A prostě se daří. Letošní jaro nebylo těch tresek tolik jako jsme bývali zvyklí. Všechna rybí hejna přijely, až my jsme odjížděli někdy kolem 10. 3. A začaly brát konečně ryby ve velikostech 35kg, 37kg, 38kg. Cesta tam i zpět byla bezproblémová. Nikde nebyly žádné potíže se sněhem ani s lavinami a náledím.

 

Velmi větrno

My jsme se museli spokojit s největší treskou kolem 20kg. Co se týče větru, bylo to hodně náročné. Ani jeden den nebyl takový, že by byla dvojka trojka vítr a pohodový chytání, ale spíše se muselo vyjet v desítce s nadějí, že podle předpovědí přijde větrné okno a v tom oknu se vítr zpomalí na dvojku, trojku a takové okno bude trvat třeba 3 – 4 hodiny. No a podaří se nachytat plná loď tresek. Jak říkám, zadařilo se nám to, asi třikrát. Nakonec jsme byli velmi spokojení.

 

 

Bilalova výprava

Naši kolegové rybáři ze sousedních chat vyráželi lovit i za velmi větrného počasí, ale chytali pouze v hasvickém zálivu. Zkoušeli halibuty, největší halibut měl 174cm a druhý největší měl 150cm. Po našem odjezdu začal lovit i Bilal. Na jeho výpravě povedla největší treska 37 kg ulovená klientem. A další dny potom vyrazil i sám na ryby a ulovil tresku 32 kg.

 

 

Tip na nástrahy

Těm, kdo touží po úlovku velké tresky nebo kočky, mohu doporučit těžší gramáže, neboť tato nástraha dovede i selektovat velikost ulovených ryb. Pokud nastražíte rybu ve velikosti 32cm a hmotnosti 600g, buďte si jisti, že vás nějaká sedmdesátka určitě otravovat nebude. Tím nechci říct, že na naše nástrahy berou jen velké ryby, ale Vy si velikostí nástrahy můžete sami určit, jaké ryby vás zajímají a nemusíte z hlubin tahat a zabíjet malé rybí potomstvo. Velice důležitým faktem je i to, že naší nástrahou se nepodsekávají ryby, jak tomu bývá velmi často při pilkrování.

 

 

Výhoda velkých gum

Návnada se spustí ke dnu a pohyb lodi už vykoná sám dráždivý pohyb, který vyprovokuje dravce k útoku. To znamená, že při lovu s touto nástrahou nedochází k velkému fyzickému vyčerpání, jak tomu často bývá při lovu s těžkými pilkry. Uvedení této nástrahy na trh předcházela serie náročných testů. Jigová hlava byla vyvinuta tak, aby zvýšila úspěšnost vylovení chycené ryby na maximum. Trojháček je lišácky umístěny na spodní části riperu, protože 100% záběrů přichází zespod. Tato nástraha byla inspirována chováním velkých dravců, kteří vždy útočí na nic netušící hejna z tmavých hlubin oceánů.

 

 

 

 

Roybait kraluje mezi nástrahami

Gumové nástrahy z díly Roybait šlapou na paty paprikám a pilkerům. Jedná se o revoluční novinku pro lov velkých exeplářů halibuta a tresky obecné. V současnosti dodáváme na trh ryby v gramážích 250g, 350g, 400g, 500g a 600g. Nejvíce se ovšem prodávají 250g a 350g, protože nyní je v Norsku hit, lov halibutů na hloubkách 20–30m. Těm, kdo touží po úlovku velké tresky nebo kočky, mohu doporučit těžší gramáže, neboť tato nástraha dovede i selektovat velikost ulovených ryb.

 

 

Velká ryba chce velkou kořist

Stačil jeden drift a jeden vytoužený záběr, po kterém bylo hned jasné, že tuhle nástrahu nevzala žádná malá ryba! Brala si přes brzdu nekonečné metry šňůry, dlouho se držela v hloubce, a když jsem ji po dlouhých minutách boje unavenou začal pomalu zdolávat k lodi, objevila se na hladině nádherná velká treska obecná, při které se mi zatajil dech. Teď už mi zbývalo ji jen úspěšně dostat do lodi a oddat se té neopakovatelné euforii, kdy se vám klepou kolena a máte problém vydat hlásku. Věřím, že to mnozí znáte!

 

 

Autor: Martin Lužný, Michal Simčo

Foto: www.rybolovnorsko.cz

 

 

 

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(5)
(20)
(163)
(26)

Nahrávání ... Nahrávání ...