Nápověda Doporučujeme:

Vývozní kvóty 2018

Seznam registrovaných kempů

(možnost vývozu 20kg filé na osobu)

Registrované kempy v naší nabídce

 

Přinášíme první informace o nastolení nových pravidel pro rybolov a vývoz rybích filet a jiných mořských produktů. Ministerstvo rybolovu 5.7.2017 vydalo nové předpisy, upravující možnosti rybolovu turistů a následný vývoz ryb z Norska. Nové nařízení vstoupí v platnost dne 1. ledna 2018.  Hlavními prvky nové právní úpravy jsou tyto změny.  Zavedení systému registrace rybářských center a zavedením hlášení úlovků. V praxi to bude vypadat tak, že v přístavu bude tablet, kde se ráno před výjezdem na moře zaregistrujete a ohlásíte, že vyplouváte na moře. Po návratu jednoduše zadáte podle obrázků, kolik jste ulovili ryb. Touto jednoduchou registrací budete moci vyvést na svoje jméno 20kg filé. Původní kvóta se tedy mění z 15 kg ryb a rybích produktů na 20 kg pro hosty v registrovaných turistických centrech a 10 kg pro všechny ostatní. Tedy např. turisty ubytované v soukromí nebo na cestě s obytným vozem.

 

Kontroly kempů

Zároveň se počítá s většími kontrolami rybářských kempů, aby se nestalo, že budete v registraci deklarovat, že máte uloveno cca 60 kg celých ryb, ale kontrola zjistí, že máte 50kg filé v mrazáku. Možnost vývozu trofejní ryby je zrušena a již neplatí!!  Kvóta se mění tak, že se vztahuje na 7 dnů namísto 24 hodin.  Ministerstvo rybolovu v době, vedoucí ke vstupu platnosti nových pravidel 1. ledna 2018, vypracuje systém pro podávání zpráv a registrace.   Toto nové nařízení se vydává na základě nového zákona, který parlament přijal v červnu tohoto roku, a to otevírá novou cestu regulace turistického rybolovu.

vyvozni_kvoty_soroya_bakkan_2018_1

 

Rybářský ráj Evropy

Norsko bude hodně dlouho zemí číslo 1 pro sportovní rybolov v Evropě.  Něco jsem procestoval a téměř nikde vám nedají loď a dělej si na moři co chceš.  Většinou je všude k mání loď s kapitánem, který samozřejmě dohlíží na velikost a množství úlovků.  Mám odposloucháno spousty večerů, kdy profici z kutrů dávají najevo, že sportovní rybáři jsou hmyz, který jim krade jejich ryby.  Ale byl jsem ujištěn, že celoroční úlovek všech sportovních rybářů na Soroya se rovná, pětidennimu úlovku velké trollingové lodi, takže bysme jim to moře vychytali na háček není možné.

vyvozni_kvoty_soroya_bakkan_2018_2

 

Nejen mořský rybolov

Je jasné, že další omezení a regulace přijdou, ale že by mě odradily od návštěvy Norska, to rozhodně NE! To vůbec nemluvím o jezerech a řekách, kde plavou obrovské štiky, okouni a pstruzi, o kterých se v Evropě vůbec neví.  Protože zůstávají ve stínu úlovků halibutů, tresek, koček a jiných ryb.  Co bude dál ukáže čas, ale já nevidím nová pravidla jako nevhodný nástroj na omezení sportovního rybolovu v Norsku.

vyvozni_kvoty_soroya_bakkan_2018_3

 

Nejlevnější rybářská dovolená

Norové si své bohatství velice dobře uvědomují a vynakládají nemalé peníze na to, aby si ho uchovali i do budoucnosti. Turistům rybářům nabídli nezištně a velkoryse nemalou porci z jejich bohatství v podobě rybolovu bez poplatků za rybářský lístek, možnost strávit rybářskou dovolenou v nádherné přírodě s minimálními omezeními a na ryby, tak bohaté moře, které druhé na světě jen stěží najdete. Nabídli rybářský sen, nabídli hodně, vlastně všechno, chtěli nic. Dokonce nabídli ZADARMO 15 kg filet na osobu.. Co mohli ještě nabídnout víc? Za tohle vše chtěli jen férové jednání a dodržování pravidel. Přesto tohle vše bylo málo….

vyvozni_kvoty_soroya_bakkan_2018_4

 

Neustálé porušování pravidel

Statisíce „rybářů“, nejprve ze západní Evropy a posléze další statisíce z té východní, zneužilo jejich pravidla a pohostinnost a krásného ušlechtilého koníčka degradovali na rybí jatka a zdroj levného rybího masa. Vím, jak pozorně sledují místní profíci situaci ohledně tohoto stavu. Myslím tím ty malé, kteří na tisících malých ostrůvcích jinou práci nemají a v podstatě loví ve stejných vodách co rybáři sportovní. Oni vše pečlivě dodržují. Spolupracují s námořním institutem, dodržují doby hájení, velikost ok v sítích a trpělivě snášejí veškerá nařízení a  přání institutu ohledně různých měření a  výzkumů.  Na jedné straně příkladná spolupráce v zájmu všech,na straně druhé anarchie a neochota dodržovat jediné pravidlo. Respektovat zákon a odvézt si ZADARMO 15kg rybích filet.

vyvozni_kvoty_soroya_bakkan_2018_5

 

K zamyšlení

Každý den je na hranicích při náhodných kontrolách odhalen nelegální nadlimit. Rusové, Češi, Němci nejvíce. Stále častější případy, kdy se pašované rybí filety pohybují ne v kilech, ale v metrácích. Došla trpělivost a začala se hledat cesta, jak nastolit pořádek. Není to boj proti pronajímatelům, protože turistika je mimo jiné bohatým přínosem pro státní kasu, ale boj proti masařům. Boj, který semele všechny. Včetně těch slušných… Ale napsal jsem to špatně. Ty slušné nesemele. Věřím, že Norové rozumný způsob, jak zjednat nápravu brzy najdou a ti slušní a rozumní si o to více budou i nadále užívat svou vysněnou rybářskou dovolenou v Norsku.

vyvozni_kvoty_soroya_bakkan_2018_6

 

Autoři: Janka Seitz, Jan Havlík a Michal Simčo

Foto: www.rybolovnorsko.cz

52 komentářů

  1. A bude někde seznam těch registrovaných ubytovatelů? A jestli ano, pak kde ji najdeme?
    Tyto informace mi v článku chybí

  2. Asi dobře spojené příspěvky z diskuzního fora,tohle nikdo nepřehlédne.Trošku mi vadí důraz na spojení “ZADARMO 15kg filet.”Pokud bych použil rovnici, kterou používají někteří rybáři lovící na tuzemských revírech (náklady na sezonu/množství zmasených ryb),tak je lépe si objednat kg tresky i s dámskou obsluhou /čtenářky prominou/rovnou domů letecky :).Všichni sice tvrdíme,že maso je jen třešnička na dortu,ale vzpomeňme jak nám opadne zápal do boje,když je splněný limit :). Vše dobré a PETRŮV Zdar.

  3. Ahoj Jindro, seznam registrovaných ubytovatelů by měl vypracovat norský stát. Jinak by ti tuto informaci měl dát majitel ubytování nebo jeho obchodní zástupce v dané zemi. Já to do svých lokalit doplním v průběhu září. Již teď mám informace, že do registrovaného rybolovu půjdou všechny lokality, které nabízím. Na Soroya v Hasviku už teď běží testovací system tohoto vládního programu, kde si to každý může zkusit zatím na nečisto.

  4. Toto bude věčné téma. Budu reagovat na Bohumila, já si do lodi rád sednu i po naplnění limitu, protože to mám rád a celý rok se na to těším. Jsem rád, že si zachytám a potom nemusím trávít 2h ve filetárně. Prostě jsem rád na rybách a na moři.

  5. Pokud mohu tak za mne asi tak-na ryby chodim rad at je to more reka nebo prehrada troufnu si rict ze rozhone nemasarim ale rad si rybu dam nove kvoty me rozhodne nebudou delat problem ale rohodne nesouhlasim s vyse uvedenym ZADARMO letos jedu s rodinou do stredniho norska a pod 100 000 se vejdu s bidou je pravda ze jezdine na 14 dni z toho lod cca 40 000 nevim presna cisla a pokud tam nepojedu i na ryby tak co asi s tema lodema budou delat tezko se nekdo bude jen tak projizdet po mori a castecne si za to muzou norove sami kdysi jsem byl u toho kdyz pronajimatel pujcoval nemcum site a ty to vezli domu v mrazaku na dvou kolech hlavne ze tam utrati penize kvoty v tu dobu jiz platili a musel o nich vedet dale na loppe na me steinar delal kysely oblice a vyhrozova za halika cc78 s rostrzenym brichem a vzapeti nemce placal po zadech z mimino 40cm

  6. podle mne sami norove ukazali nekterym ze porusovat lze hlavne kdyz bydlis u me a ne jinde takze si myslim ze to neni vina pouze rekreacnich rybaru ale i pronajimatelu kteri meli od zacatku upozornovat na dodrzeni kvot a hotovo vic nevoz a basta .Omlouvam se hacky atd ale nejsem velky spisovatel vsem slusnym rybarum preji petruv zdar.

  7. Ano jsou opravdu ZADARMO. Do Norska se jezdí NA RYBY a ne PRO RYBY. Platíme za poskytované služby, tedy ubytování a pronájem lodě. Stejně jako jiní ,kteří jezdí například do Řecka poznávat památky,opalovat se do Karibiku, za holkama do Thajska, nebo ochutnat gastonomii Číny,případně Indie. Nikdo vám navíc nezabalí v Řecku 15 kg.oliv,15 kg banánů v Karibiku,holku domu z Thajska,nebo 15 kg. exotického koření. Zaplatíte cestu,hotel a nazdar. Není to o tom,že milostivě navštívím Norsko a ryby mám jako důkaz neskonalého vděku Norů v ceně.To, že si pak mohou stračit lodě někam,to je naprostá blbost. To by si pak mohli ti ostaní také strčit někam i památky v Řecku,pláže v Karibiku,holky v Thajsku i exotické lahůdky Číny a Indie..Dovolenou si každý vybírá sám podle svých představ a zájmů a sám musí také zvážit kolik investuje.Nikdo nikoho nenutí aby jel tam,nebo onam.Žádný z rybářů kteří si užili dovolenou v Norsku, téměř bez omezení, v nádherné přírodě,v revíru který je za humny a ve světě nemá obdoby, domu přivezené filé neplatí.Platí ubytování,případně loď.Odvážené ryby nejsou v ceně zájezdu a z dovolené v Norsku si je veze zcela ZDARMA.Tím myslím stanovený limit.Ty nad limit, jsou prostě ukradené…

    1. Naprosto souhlas. Pro normálního slušného rybáře to je opravdu ZADARMO. Občas to marně vysvětluji v okolí: Tak kolik jsi toho za ty prachy přivez? I ptám se: Kolik sněhuláků máš z lyžování v Rakousku? Kdo tohle nechápe, má sedět doma (ale to i v Čechách, povolenka se tím to měřítkem NEMÁ “vyplatit”).

  8. A ještě jen krátce po přečtení příspěvků pazouta.Ano,máš pravdu.I pronajímatelé částečně podporují vyvážení nadlimitů. Uvažují logicky.Čím víc si turisté odvezou,tím budou spokojenější,znovu se rádi vrátí a peníze nechají u mě. Dalo to moře, z mého to není a já budu mít opět kšeft. Je to jejich živnost,uvažují jako každý z nás a málokdo z nás by byl jiný.Na druhou stranu nejsou ale ani policajti,nebo celníci a nemají právo nahlížet odjíždějícím do kufrů a kontrolovat zavazadla. A málokterý by to i udělal.U nich by se už žádný turista nikdy neobjevil.Takže i nadále nesou největší vinu především samotní turisté rybáři.Oni moc dobře ví co se smí ,nebo nesmí a kdyby především oni dodržovali pravidla,nemuselo dojít k žádným úpravám a omezením.Už to nebude nikdy taková svoboda co bývala a to,co pociťujeme každý den od rána do večera ve svém civilním životě,se s námi částečně přesune i do Norska, kde nás dosud nikdo neomezoval.Ale vlastně je to mnoho povyku pro nic.Vzdyť naopak limit zvedli, těm slušným 5 kg. přidali a tím je podpořili. 20 kg čistého rybího masa na osobu je už pořádná porce. Od rána do večera většina z nás na něco ťuká.Telefon,tablet počítač…vydržíme tedy ťukat i 5 minut u mola.Zvedli nám limit a zároveň se snaží chránit pro nás to,proč tam tak rádi jezdíme.Nezbává než Norům pořádně zatleskat!!!

  9. Honzo, máš absolutní pravdu. Ale i Pazout nemá špatný názor. To, že se v Norsku podvádí zavedli nejen majitelé ubytování, ale i prodejci v čr, kteří říkají turistům, že si mohou odvést 2 bedny, protože to stejně nikdo nekontroluje / stř. Norsko/. Znám spousty lidí, kteří jezdí s rybama na švédské přechody, kde ani celnice není, aby dovezli 40kg na hlavu. Skoro každá cestovka nabízí přepravu 2ks beden do čr. Nebudu jmenovat, ale i alkoholu vozí v autobusech hrozné množství. Vyhýbají se hlavním hraničním přechodům, hlavně aby provezli. Vůbec se Norům nedivím, že spřísňují pravidla.

  10. Toto mě nedá, abych nereagoval. Honza má pravdu, že kamkoli jedeš výslušku od státu nikde nedostaneš. 20kg filé od norského státu bez jakýchkoli povolenek je velmi velkorysé. 2 Pazout, zajeď si kamkoli jinam Alaska, Island, Chorvatsko … Nikde ti nic nedají. Já bych řekl, že je to rozkrádání norského národního majetku. Jiná země, která má takto bohaté moře na světě neexistuje! Prosím vás, važme si toho, co Norsko umožňuje, protože věčně to trvat nebude. Očekávám že do tří let nám zavedou povolenky, které budeme muset kupovat, až tímto novým systémem zjistí, kolik ryb tam turisté pobijí.

  11. ahoj vsem a diky za nazory rybaril jsem uz leckde a neocekavam ze me neco nekde daji osobne za nej pro mne povazuji muskareni v laponsku to je ryze sportovni zazitek takze snad chapete ze nejezdim pro ryby jen jsem chtel rici ze nic neni tak cernobile jak by se mohlo zdat a v norsku ty ryby musite ulovit zpracovat atd.pak si muzete urcite mnozstvi vzit zrovna tak jinde napr. boruvky atd.proto nesouhlasim s tim -zadarmo-podle mne je to protivaha za to ze tam turiste-rybari utrati penize a podpori tak mistni jako je jinde utrati za vstupy na pamatky atd.tak v norsku je to lod benzin apod.snad me chapete rozhodne to nemela byt kritika noru ale muj pohled na vec.

  12. Já Tě chápu a souhlasím s tím,že nikdy není vše černobílé.Jen jsem svým názorem chtěl zdůraznit, jak je vtřícnost Norů zneužívána. Nemám v úmyslu slovíčkařit,ale jsou opravdu ZADARMO. Kamkoliv jedeš na dovolenou,tak svými penězi které tam utratíš, podporuješ ekonomiku země kterou navštívíš. V Řecku zaplatíš vstupné a užiješ si si svého koníčka, ktrým je dejme tomu, historie.V Thajsku zaplatíš také vstupné a také si užiješ a dokonce tam můžeš i něco chytit. Jenže to zadarmo není, protože jsi to musel zaplatit. V Norsku zaplatíš benzín, což odpovídá vstupnému v Řecku a užiješ si i Ty svého koníčka,kterým je rybaření.Ryby které si odvezeš, nikomu neplatíš,jsou tedy zadarmo. Navíc je nemusíš ani lovit a ani filetovat.Je to jen na Tobě jestli je chceš,nebo nechceš. Jim zaplatíš jen chatu s lodí a koupíš si benzín, abys nemusel loď tlačit. Když jsem chytal ryby ve Finsku,tak jsem si také žádné domu nevezl,jen jsem si nádherně zachytal,ale dovezl jsem si 20kg brusinek a 2 kg sušených hub které jesem nasušil v sauně.A protože jsem je neměl započítané v ceně chaty s lodí,byly také zadarmo.Můj příspěvek ber s rezervou. Vím že si rozumíme a mimochodem,tu muškařinu Ti závidím.Nikdy jsem to nezkoušel,ale věřím, že to je rybařina doslova královská…

    Cesar: jestli lákají své ovečky na slib, že každému převezou dva limity,tak jsou to prostě bezohlední šmejdi a pašeráci.Ještě že jsem nikdy jejich služby nevyužil a matějskou pouť pro rybáře ,nebo tábor hitlerjugend nikdy neabslovoval..

  13. S limitem 20kg nemá cenu licitovat. Jednou je limit dán tak ho nezbývá dodržovat a basta. Nevím jak to je legální(a bude) s dokoupením dalších kg od místního profíka. To je sice poněkud drahá varianta, ale jak pustíš rybu ze 100metrů. Na hloubkách se sportovat moc nedá.

  14. Zdravim kolegy rybare, dam priklad: prvni den chytnete povoleny limit a jelikoz chytam v hloubce, tj. rybu kdyz vytahnete, tak je jiz prakticky mrtva, takze to znamena, ze jiz prakticky nemohu chytat nebo jen v melcinach. Jsem pro zavedeni placene povolenky a placeni nadlimitu.

    1. Toto je podle mne typicky česká NENAŽRANOST!
      Pokud 1. den nachytám limit,tak na zbylých 9 dnů si dokoupím nadlimitní bumážku a můžu vesele masařit dále?Pojedeš tam s traktorem,abys to všechno odvezl?
      A co s tím doma?Budeš prodávat???
      No jistě,však se musíš zahojit.Oh,shit!Jak primitivní!!!!
      Také by to mohlo dojít tak daleko,že jednou nebudeme mít důvod tam jezdit vůbec.
      Nejenom PRO ryby,ale nedej Bůh,ani NA ryby !

  15. Ahoj všichni, já si Vážím toho, že nás do Norska pustí i kdybych měla jen tak… třeba na houby 🙂 Nedokážu si ani představit být jeden rok bez tak krásné, odpočinkové dovolené.
    Ať žijeme My, Norsko a Ryby !

  16. Bude to legrace. Myslím registraci v přístavu, které obsahuje 3 loďky. Dále když vidím i na tomto perfektním serveru množství tresek na jeden výjezd tak mně napadá: co druhý a další dny? Celé toto administrativní opatření Norské vlády nebude mít požadovaný výsledek, ale povede k další šikaně a k dalšímu porušování limitů a k podvodům. A k pokutám.
    Podívejte se jen na limity alkoholu! Atd….

  17. Celé to spíš vypadá jako cílená akce na provozovatele. Po přečtení těch dvou zákonů, se pro nás, rybáře, vlastně nic nemění. Jen si ověřit jestli je kemp registrovaný a tím pádem máme nárok na 20Kg. Na hranicí by pak měla stačit smlouva nebo voucher čím by jsme prokázali od kut jedeme. Ale ruku na srdce kdo z vás takovéto doklady dostává? Snad jen pokud jedete přes Dintur. Ostatní povinnosti jsou kladeny provozovatelům. Jak evidence úlovků tak jejich hlášení. Stanovuje se tam postih za nedodržení těchto jejich povinností atd. Na mě to spíš dělá dojem, že problém nejsou pro stát ani tak rybářští turisté ale to, že nad jejich ubytovateli nemá kontrolu.

  18. Norsko je krásná země a ta příroda a okolí vás musí ohromit.Tady nejde o to si odvést 15-20.kg ryb.Tady de o zážitek,který možná zažijete jednou za život. A jest-li chytneš nějakou trofejní rybu pak je to něco navíc co si každý přeje.Nemám problém z vývozníma kvotama 2018 a jinými zákony které schválili.Tento rok jsem byl ve středním Norsku a přestože jsem nechytil trofejní rybu jsem rád za každou hodinu strávenou na moři a partou dobrých kamarádů. Přeji všem krásné úlovky a spoustu zážitku strávených na rybách.

    1. Přesně tak.Je to o lidech.Těm,kterým dělá dodržování zákonů problémy u nás doma,budou vadit i kdekoliv za hranicemi.Budou se snažit je za jakoukoliv cenu obejít.
      A kvůli takovým se hold utahují šrouby!
      Libore vážím si lidí smýšlejících jako ty.Kvůli takovým totiž nemusí ani provozovatel dělat podfuky.Jelikož takoví klienti přijedou příště zase.Za zážitky,za krásou Norské přírody,ne za METRÁKY!

  19. Osobně si myslím, že tohle norské EET (čili Elektronická Evidence Tresek) je primárně určena k podchycení rybářských středisek. Jsem zvědavý na praxi.

  20. Rád bych se tímto také vyjádřil k novým předpisům. Rybařím celý život a do Norska jezdím od roku 1992. Jak mnozí z Vás již uvedli, rybaření v Norsku není levná záležitost cca kolem 100.000,- včetně trajektu paliva atd. Na rybách si s celou rodinou rád pochutnám a proto nevidím nic špatného na tom, když si někdo odveze více ryb na osobu -souhlasím se 40 kg. Ostatně při poměru velikosti země a množství obyvatel společně s migrací ryb, nemůžou turisté i kdyby si každý odvezl 100 kg ryb niky toto moře vychytat. Proto si myslím, že se jedná jen o šikanu ze strany norských úřadů. Vždyť u nás nikdo taky nikdo nelimituje těmto Skandinávcům, kolik u nás mohou vypít piva nebo kořalky.

  21. A nemenia sa len kvóty. Pred chvíľou som dostal nasledujúci mail:
    Predmet:
    Environmentálna diferenciácia

    EPC plc – pan european collection
    Milý / Milá Ladislav,

    Pre vozidlá prechádzajúce niektorými mýtnymi stanicami v Nórsku sa zavádza environmentálna diferenciácia. Poplatky za prechod vychádzajú z environmentálnych parametrov, ktoré sa týkajú každého jednotlivého vozidla. Spočiatku bude zavedená pre mýtne stanice v Osle, ale neskôr aj pre ďalšie cestné mýta v Nórsku. Aktualizované informácie o tom, kde bola diferenciácia zavedená, budú dostupné na adrese http://www.autopass.no. Nórska verejná správa ciest vyvinula v spolupráci so spoločnosťou Euro Parking Collection plc novú aplikáciu, v rámci ktorej môže koncový používateľ zaregistrovať environmentálne údaje pre svoje vozidlo (vozidlá).

    Na základe informácií, ktoré poskytla Nórska verejná správa ciest, máte 1 vozidlo/vozidlá/vozidiel, pre ktoré je potrebné poskytnúť environmentálne údaje.

    Pridajte tieto informácie pomocou nižšie uvedeného odkazu:

    https://www.epcplc.com/environmental_differentiation/a33fc8f6-4c37-4861-8c3b-25eda87eb7c6

    Spoločnosť Euro Parking Collection overí poskytnuté údaje a v prípade problémov v rámci tohto procesu vás budeme informovať.

    Tento e-mail ste dostali, pretože máte účet AutoPASS. Ak nechcete dostávať ďalšie informácie týkajúce sa environmentálnej diferenciácie, použite nižšie uvedený odkaz:

    https://www.epcplc.com/environmental_differentiation/a33fc8f6-4c37-4861-8c3b-25eda87eb7c6/unsubscribe

    S úctou,
    Euro Parking Collection plc

    1. Jsem téhož názoru. Ryby z moře patří všem. Jezdím do Norska stejně dlouho a rád si odvezu část toho co jsem chytil.

  22. navíc bude nově platit i povinnost pustit halibuta nad 2 metry. viz: IMPORTANT NEWS, New law in Norway: Halibut over 2m/about 100kg must be putted back in the sea. The reason is that big halibuts normally contain to high level of toxic/pollution. All fishermen must do this, professional and tourist-fishermen.

  23. To je dobře, že velké ryby se musí pustit. Stejně největší radost udělá na prutě. Mít k večeři dědečka je nechutné.

  24. Rád by som pridal môj postoj. Počúval som jedného profesionálneho Norskeho rybara ktorý môže loviť akékolvek ryby v akomkolvek množstve avšak na tresku obyčajnú má kvôtu, 12 000 kg (12 ton) na 1 rok. Kedže pokladá 500 m šnúry v počte 4 ks, za 1 den naloví približne 500 kg tresky, ak sa darí tak aj tonu. Kvôtu tak splní v priebehu mesiaca, zvyčajne loví v marci, vtedy sa tresky pohybujú s váhou od 20 do 40 kg, to sú ryby ktoré priplávajú z oceánu sa vytrieť (teda to musia byť straty na poteri ak sa chytená treska nestačí vytrieť). 10 kg pre rybára – turisku v porovnaní s 12 tonami je Nora je dosť úsmevné. Dá sa povedať že treska ulovená na Norskom pobreží skutočne patrí Nórsku a Nórsko má právo limitovať lov turistom? No nie som si istý. Ako vieme tresky priplávajú k Norsku v čase trenia z celého Atlantického oceánu, medzinárodných vôd a myslím že také ryby patria všetkým, nielen Norom.
    10 kg na osobu považujem za zlé riešenie, ak by sa malo dodržovať zbytočne veľa rýb sa nechá na mori uhynulých a taká rybačka by ma nebavila. To by som tam ani nešiel. Ak by takto pristúpili všetci rybári, hned by to finančne pocítili a Norsko by velmi rýchlo zmenilo pohlad na ochranu rýb. Majú sa.

  25. Milane, dobrý názor, plně souhlasím. Ryb neustále ubývá a situace se přiostřuje všude.

  26. Chcem sa opytat, ci neviete od akeho veku plati tento limit vahy. Alebo to je na osobu napr.aj dieta?
    Dakujem

    1. V Norsku to není pravda, spíše naopak. Španělé a Portugalci přestali kupovat sušené tresky, tak se jejich počet v Norsku zvýšil. Zvyšuje se váha ulovených tresek, kdo si pamatuje před 20 lety se nám o 40kg tresce ani nezdálo.

  27. V úvodu je napsáno, že limit platí na 7 dnů. Pokud mám pobyt delší, např. 11 dnů, jak je to s limitem?

  28. 7 dnu do dalsiho vyvozu. To znamena, ze muzete prijet na jeden, dva , 18 dnu, jak dlouho chcete. pak vyjedete a vyvezete svych 10 nebo 20 kg. Do dalsiho vyvozu ale musi uplynout minimalne tech 7 dnu. Nejde to uz, ze byste jezdil kazdy den nahoru a dolu pres hranice a pokazde vyvezl limit.

  29. Jak je to když ryby koupím, máte někdo zkušenosti. Musí se psát nějaká vývozní doložka, nebo stačí účet.

  30. Ahoj všem, víte někdo jak se řeší pokud budu mít nachytano např.15kg a ulovim např. Mníka 10kg , který není možné většinou vrátit zpět. To ho mám ponechat rackům? Nelze případný drobný nadlimit zaplatit? Díky za info

    1. Nachytat můžeš prakticky všechny druhy mořských ryb (u sladkovodních jde o to kde je chytáš, na některé revíry potřebuješ povolenku), které se v Norsku vyskytují. Jen musíš dodržet určitá pravidla a to hlavně vývozní kvóty (10 nebo 20 kg – podmínky se dočteš v textu nahoře), lovné míry, doby hájení. Potom jsou tyto ryby relativně “zadarmo”, protože potřebuješ se do Norska nějak dostat, poté se potřebuješ dostat na moře a každopádně do ruky je taky nechytíš … 😉

  31. Děkuji moc za odpověď, 🙂 Je mi jasný, že k chytání potřebuji výbavu… Jde mi o to, jestli můžu chytat nějaké ryby i bez povolenky.. Do Norska se budu na podzim stěhovat a budu mít už tak hodně výdajů..Ale přinejhorším bych si povolenku koupila… A nepojedete někdo autem koncem listopadu? Nebo i v prosinci do Norska autem?

  32. Dobrý den,

    někdy kolem listopadu, nebo koncem prosince jedu do Norska. Nemá někdo stejnou cestu autem? Jedu i se psem a auto mi příjde jako nejlepší volba.. Svoje ovšem nemám.. Kdyžtak mi pište na meila. Nikolettta92@seznam.cz

    Samozřejmě bych vše uhradila.. 🙂

    Předem díík!!

  33. Vždy jsme si vlastně denně pekli ryby, co jsme nachytali. Jak to bude s registrací ryb, když cast spotřebujeme na místě a dejme tomu těch 20 kg povezu domů? To bude vypadat, že jsem přes limit, ne?

  34. Co se sní na místě se nikde neeviduje. Limit 20kg filé se týká pouze vývozu z Norska.

  35. To Honza
    Registrace ulovku je cista statistika pro Fiskeridirektoratet. Ne pro celniky. Pokud pri pripadne celni kontrole kontrole nepouzijete jako dukaz pobytu vyplneny formular o ulovcich, celnici to vubec nevidi. Navic ve vetsich centrech se hlaseni odesila v jednom cisle za vsechny lode, takze je to pak zcela anonymni. Papir o registraci odevzdavate pri odjezdu majiteli. Pokud mate potvrzeni rezervace s patricnymi udaji, nepotrebujete uz nikde formular predkladat. Takze klidne jezte, co se do vas vejde a pak si odvezte 20 kg rybich vyrobku na osobu.

  36. Zdar všem slušným a čestným sportovním rybářům.
    Jak se zbavit dobytka z polska a ruska a jiných kteří překročí povolený limit vývozu rybích filetů? Je to jednoduché-jednou překročíš a dostaneš doživotní zákaz vstupu do země !!!

  37. Ahoj všichni , nebudu se vyjadřovat k tomu jaká by měla být nebo neměla být kvóta ryb , ale protože jezdím již do Norska 20 let prvně na týden , pak dva , pak měsíc a teď žiju poslední roky půl roku v Čechách a půl na severu Norska , koukám , fotím , rybařím a splnil jsem si sen o této krásné zemi a lidech v ní . Nedám si to pokazit limity a zákazy , oni chrání své bohatství a ví proč , když se zamyslíš , že jedeš rybařit a o to jde , přidáš zážitky kolem budeš se sem těšit znovu a znovu . Nádherná příroda , lidé kolem , úžasná rybařina . Věřte když se povznesete nad kvóty a limity budete se sem vracet , já abych pochopil i zdejší lidi , jsem se začal učit v 65 letech Norsky . Pěkný rybolov a pěkně v Norsku pozdrav Všem Luboš /Nor

  38. Osobně si myslím, že 20kg je málo. Pokud se táhne někdo až do Finnmarku, kde je ryb hodně, potěšilo by, kdy byla quóta aspoň 30kg.

  39. Ahoj, může mi někdo poradit, jak je to třeba když si vezu 20 kg filet a ještě si koupím v obchodě 10 kg filet lososa, nebo nějaké jiné ryby. Jezdíme do Norska již 15 let.
    Náš Nor, jak mu říkáme nám domů prodá uzený lososi a vakuovaný filety , které nakoupí ve fabrice za levně. Vztahuje se na toto taky toto nařízení. Jinak souhlasím se zavedením 20 kg. Chlapy, jsme rybáři a ne masaři. Jezdíme si do Norska odpočinout a nabrat nové síly. Těšit se zase na další dovču a zážitky.

  40. Když si koupíš 10kg lossosa v obchodě, tak dostaneš doklad a tím se prokážeš v případě kontroly na hranicích. Koupené ryby převážet můžeš.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(8)
(94)
(14)

Nahrávání ... Nahrávání ...