Mušle podléhaji zkáze a proto potřebují správné uschování v chladničce při teplotě pod 4°C.
Mušle neuskladňovat v uzavřených nádobách, protože jsou to žijící organismy a mohly by se udusit.
Lastury mušlí se mohou přirozeně samy od sebe otevřít, nebo se jenom pootvírat, což ovšem neznamená, že musí být zkažené, nebo mrtvé. Jemné poklepnutí obvykle zapřičiní, že se mušle za chvíli, nebo ihned uzavře. Avšak jestli mušle nereaguje, musí se zahodit. Je také dobré zahodit všechny naštípnuté, nebo jinak rozbité lastury mušlí. Další známkou, že mušle jsou živé, je jejich svěží mořská vůně.
Když jsou mušle uvařené tak zahodit jakékoliv neotevřené. Ihned mušle podávat. Při přípravě si dávat pozor na délku vaření/napařování a dodržet se receptu. Jakákoliv dlouhá příprava způsobí, že mušle ztvrdnou a stanou se gumové. Avšak chceme-li předejít onemocnění vzniklému z nedostatečně uvařených mušlí, tak doporučená délka vaření/napařování je minimálně 5 minut při 60°C.
Zde jsou kritické body pro udržení správné teploty mušlí a tím jejich bezpečnosti:
1, Udržovat mušle v chladničce, ne v mražáku,
2, Živé mušle by měly být přepravovány v chladících vozech,
3, Neskladovat je v teple,
4, Skladovat je na ledě, nebo v chladničce do doby zpracování,
Dočetl jsem se, že se mušle nemají zamrazovat živé, ale zmražené se prodávají a uchovávají minimálně při -18°C. Asi je zamražují specielně rychle, nevím.