Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Pokec o všem možném,rybách,zájmech atd.atd….
- Toto téma obsahuje celkem 1,587 odpovědí. Do diskuze (188 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Anonymní uživatel a poslední změna proběhla před 1 rokem a 9 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#32678 18.3.2012 v 10:10
dedo145 napsal:
To MifakM : Ani po 30 letech manželství bych to nedokázal lépe zdůvodnit .Citovaní odborníci mají asi ještě více let za sebou
No zbývá ještě otázka, kolik s takovým “přístupem” ještě mají v manželství před sebou 😀
#32686 18.3.2012 v 11:03Anonymní uživatelNeaktivní(3572 odpovědí)To MifakM : Nejde o přístup ,ale o Dr.Plzáka “Zapírat,zapírat,zapírat__!!!!!!!!
#32688 18.3.2012 v 11:24K tomuto tématu bych si dovolil vložit jedno videjko, které se váže k tomuto tématu 😀
#32722 18.3.2012 v 18:45Joóóó sice starý:-? ale dóóóbrýýýýýý !!!!!:-P
#32739 19.3.2012 v 9:25Taky jen pro zpestření zase z jiného soudku. Bohužel, video sem nemůžu dostat a prázdný příspěvek nemohu vymazat, tak tady budu strašit.
#32909 22.3.2012 v 7:15Jaký je váš názor na kvalitu masa velkých mníků? Zatím jsme skoro pořád jen vláčeli, při tom se mník chytí většinou jen náhodně a to ještě v menších velikostech. Letos se jim chceme trochu věnovat. Zatím jsem tady četl většiou jen “smradlavý mník” a pod. Při tom podle videí se jim věnuje hodně rybářů, asi hlavně z Německa. Můžete někdo z vlastní zkušenosti porovnat lenga a brosmu, případně dát nějaký tip na kuchyňskou úpravu?
#32911 22.3.2012 v 8:08to VenaS.
Už jsem se taky setkal s tím, že někdo mníky vůbec nebere. Ž prý jsou to bahňáci – ryby dna a tím pádem smradlavé maso. Když jsem to slyšel poprvé, napadlo mě a co český kapr v českých rybnících, do kterých tečou splašky z mnoha vesnic a měst.
Mám zkušenosti s mníkama do 1 m. Maso nemá nijak výraznou chuť ani vůni – řekl bych prostě vynikající mořská ryba. Obdoba tresky obecné. Nejvíce aromatickou vůni i výraznou chuť z mořských ryb chytaných v Norských vodách má pro mě treska jednoskvná.
Zajímavostí je, že i když mníci většinou žijí u dna a tím pádem se loví převážně u dna, tak mám takovou zkušenost, že mají nejméně
” červavé” maso, oproti jiným rybám.
Mínky jsme chytali na jihu u Stavangeru, u Alesundu a nedaleko Lofot. Z těchto tří lokalit mám stejné postřehy, co se týká mníků.
Leng = Lengfisch = mník mořský a brosma = lumb = mník bělomemý. Rozdíl v chuti masa jsem zatím nezpozoroval.
Moje oblíbená úprava:
Maso osolím a opepřím ( okořením dle momentálních možností a chuti ). V jedné pánvi na sádle začnu smažit cibulku. Když začne hnědnout přidám čerstvé houby nebo konzervu žampionů.Osolím a přidám kmín – klidně drcený. Po cca 20 minutách přidám mletou papriku osmahnu a pak přidám vodu a zahustím. Poslední dobou zahušťuju tmavou jíškou. Na druhé pánvi opět na sádle zprudka osmahnu po obou stranách připravené filety z mníků. Houby na cibulce dám na dno pekáče a na ně kladu opečené maso z ryb. Takto to dám zapéct do trouby 200°C. Na pánev na které jsem opékal maso naleju vodu a tento výpek, po 30 minutách zapékání masa v troubě, naleju na maso.
Pro celé zjemnění chuti můžete vše přelít smetanou a zapékat ještě cca 10 minut.
Kapra jím samozřejmě taky 🙂
#32912 22.3.2012 v 8:18tak to se mi líbí to musím zkusit Dík:-P
#32913 22.3.2012 v 8:21to VenaS: asi se tu sejdeš s větším množstvím názorů, tak já jen za sebe, brosmy bývají hodně červavé,-napadené parazity,což hodně odrazuje, dost často je to vidět i zvenku, jak se jim parazité usazují pod kůží, břišní dutina je zasažená nejvíce,- v pohlavní dospělosti se jim prodírají ven přes kůži, padají do moře, a celý koloběh se opakuje…, myslím, že se to i liší částečně lokalitou, ale bez parazitů jsem ji ještě ani neviděl. Leng má maso čisté, a podle mě i dobré, je trochu tužší než třeba dorš,i jeho játra bývají čistá,a vždy se najde někdo, kdo si je rád vezme,- ale já ho mám rád, a cením si ho , jeden rok jsem jich na Roanu chytil 37 .Úpravu dělám prostě jen na ol. oleji, ještě lépe na másle, posolím s trochou kmínu, můžeš a nemusíš pokapat citronem, nebo jiné koření, kůži má hodně pevnou, z vrchu má hodně slizu, a většinou ji odřezávám.
Před nějakým rokem jsme byli na Harbaku, byl tam s námi nějaký ing. z Brna, ten měl o brosmy veliký zájem, dal si s nima hodně práce, a parazity pracně vypíchával a říkal, že z nich dělá doma výborný salát podle Štěpničky, a prý z jiných ryb to není ono. Sám jsem zvědav, co napíší ostatní.
#32921 22.3.2012 v 9:53Jen trošku doplním výše napsané.
Určitě napadení parazity se bude bude lišit lokalitama. Já měl poměrně štěstí. Pouze u Lofot to bylo podivné – jeden den jsme chytali zdravé ryby a druhý den, kdy se otočil vítr, tak každá druhá ryba byla napadená. Jedno je ale jednoznačné. Čím blíže lososí farmě, tím hůř.
Jednoho mníka brosmu chytnu tak na cca 8 lengů.
#32935 22.3.2012 v 13:30Leng je snad nejlepsi uzena ryba,co jsem kdy jedla.
Lumb ma vyborne maso, ktere mirne chutna a voni po krabech. Zvlaste, kdyz maso po tepelne uprave vychladne, proto je taky vyborny na ruzne salaty.
Co se tyce zacerveni, prijde mi, ze lengove jsou min.
#32937 22.3.2012 v 13:59neznam tyhle mniky…ale dovolim jsi vseobecnou poznamku.
Spousta ryb zije u dna a nikto si nedovoli spochybnit kvalitu masa(halibut,platiz…),Kapr je ovsem ryba ne moc dobra(nekde povazovana za nejedlou)
Pokud maso pachne tak pomuze nalozeni do mlika(na nekolik hodin v lednici)
Nektere ryby co byli donedavna povazovane za ,,nejedle,, jsou dnes povazovane za delikatesu (redfish napriklad)
Co je spis potreba sledovat je obsach tezkych kovu a jinych jedu v masu.
Lisi se podle lokality a druhu ryby.
Nevim nakolik je tohle v Norsku problem a na kolik to je sledovane…ale v USA je mozne najit vse na netu vcetne doporucene maximalni tydenni konzumace ryb podle druhu a lokace…
#32940 22.3.2012 v 15:21Anonymní uživatelNeaktivní(3572 odpovědí)Leng je podle mne jedna z nejkvalitnějších ryb z Norské nabídky.Co se týká konzumní hodnoty ,jeho maso je poněkud tuhší než u ostatních treskovitých ryb a hodí se ke každému druhu přípravy.Rád si na lengy vyjedu když už jsem unavený z pilkrování nebo vláčení.Je to pohodová rybařina ,ale když najdete správné místo ,tak z oddychu se rázem stane ” makačka” protože tahat 10kg kusy ze 150m jednoho za druhým vám dá dobře do těla.
S brosmama je potíž že nemůžeš oddělit záběry malých kusů a proto jich spousta zbytečně zahyne .Nepomáhá ani velikost nástrahy,protože malá brosma skočí i po rybě,která je stejně veliká. Jejich maso není zdaleka tak pevné jak u lengů ale jsou z něj vynikající saláty.
#32941 22.3.2012 v 15:28Anonymní uživatelNeaktivní(3572 odpovědí)Jo a co se týká těch vší tak v okolí Titranu jsou lengové zdraví a brosmy skoro všechny napadnuté.
#32949 22.3.2012 v 17:19Sto lidí sto chutí.Jak říká janek, ale leng 1m je značka ideál, jak stářím ( v této velikosti 4 rokem) tak chutí a konzistencí.Ale udit jsem jej ještě nezkoušeli.Zní to zajimavě…..
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Pokec o všem možném,rybách,zájmech atd.atd….