Nápověda Doporučujeme:

Do Mexika za Marlinem 1/2

Sny jsou hnacím motorem našich životů. Mám jich řadu již od klukovských let a s věkem se mi postupně některé daří naplňovat. Někdy cíleně, jindy tomu pomůže náhoda. Mnohé sny se pochopitelně pojí s tím, co mě nejvíc baví, a to je cestování a rybaření, a oba tyto mé koníčky se mi daří poměrně dobře propojovat.V roce 2016 jsme se s kamarádkou Katkou zúčastnili třetího ročníku Mistrovství České republiky v autostopu, kdy jsme za necelý týden stopem urazili přes 5000 km po střední a východní Evropě a mj. se umístili na třetím místě. V soutěži nás sledovalo a podporovalo mnoho lidí a mezi nimi Katčina teta, od které jsme dostali krátce po soutěži pozvání navštívit mexické město Cabo San Lucas.

Mexiko mě lákalo odjakživa

Byla to v zásadě nabídka ze dne na den, člověk by musel trochu překopat letní plány, ale Mexiko mě vždy lákalo z hlediska své osobité kultury, takže jsem o této příležitosti začal intenzivně přemýšlet. Pomyslný jazýček vah v rozhodování definitivně převážila informace, kterou jsem si o místě přečetl na internetu: „Cabo San Lucas. Ráj mořského sportovního rybolovu a jedna z nejvyhledávanějších lokalit pro lov mečounů na světě“. Mečoun? Ta neskutečná majestátná ryba, o které se mi jako vášnivému rybáři už od dětství zdává, jak s ní z lodi svádím urputný boj a kterou si přeji aspoň jednou v životě ulovit? V tom okamžiku nebylo co řešit a já už se v myšlenkách skoro nedokázal soustředit na nic jiného, než že se možná blíží naplnění jednoho velkého klukovského snu. Takže už jen se sbalit, koupit letenku a expedice MARLIN mohla začít!

Poloostrov California a Cabo San Lucas

California je úzký polostrov na západě Mexika, který se táhne přibližně tisíc kilometrů až k hranicím s USA. Na mapě pak trochu připomíná apendix a pro filmové znalce se na něm odehrávají příběhy tajemného Zorra. Žije si svým osobitým životem, který je díky své poloze a klimatu hodně spjat s turismem a také rybařením. Jedním z nejvyhledávanějších míst je pak město Cabo San Lucas v samotném cípu polostrova, poblíž kterého se prolínají vody Kalifornského zálivu s Tichým oceánem. Při procházce jeho ulicemi a přístavem je vám hned zřejmé, kdo je králem tamních vod, za kterým jezdí rybáři z celého světa. Mečoun. Narazíte na něho na zdech restaurací a v barech, můžete se vyfotit s jeho imitacemi, je tématem pro tamní umělce a v různých podobách může zdobit i váš domov jako (ne)vkusná dekorace z nejrůznějších materiálů. Majitelé lodí se předhánějí v nabídkách rybářských zážitků, stačí jen vybrat tu správnou loď a vyrazit.

Lov ze břehu se nedaří

Slovo dalo slovo a za pár dnů už taky vyrazíme na moře v naději, že se nám nějakého marlina podaří ulovit. Mezitím jsme dny trávili poznáváním města a jeho okolí, a nutno říci, že Mexiko mě svou atmosférou a kulturou uchvátilo. Než jsme se vydali na moře, zkoušel jsem také vláčet ze břehu u přístavu. Na twister stále něco doráželo, ale nebylo možné to zaseknout. Nakonec se ale podařilo. A bylo zřejmé, proč se ryba nesekla – měla úzkou protáhlou tlamu a nástrahu při útoku musela nasát. Jednalo se o trumpetfish. Jinak byly rybářské pokusy ze břehu nevalné.

Den D a vyrážíme na moře

Při obcházení přístavu jsme vytipovali společnost, se kterou jsme měli vyrazit na moře. Po domluvě termínu jsme v 6:30 ráno stepovali v přístavu a za východu slunce se nalodili a vyrazili. Po vyjetí jsme se krátce zastavili u jedné z desítek lodí kousek od přístavu, kde náš kapitán koupil nástražní ryby, které s ránem čerstvé ulovili místní rybáři – zjevně dobře propojené služby. A poté už vyrazili na otevřené moře. Netrvalo však dlouho a motor lodi začal cukat až jsme zastavili úplně. Opravy k úspěchu nevedly, proto se asi za další půlhodinu objevila u nás jiná loď a odtáhla nás do přístavu. První výprava za marlinem tedy nedopadla úplně nejlépe. Naštěstí se šéf společnosti k situaci postavil zodpovědně a domluvili jsme se na jiném dnu, kdy vyrazíme na moře.

 

Autor Tomáš Čech

Foto Tomáš Čech a Kateřina Vaculková

(Článek publikován v časopise Rybářství 11/2021, publikováno se svolením autora).

1 komentář

  1. Dobrý den, mohu se zeptat kolik stojí celodenní výprava v Mexiku na Marliny? Jezdím 1x za 2 roky na Mauritius a tam to stojí 500-600 euro dle lodi a kapitána. Děkuji za odpověď.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(5)
(19)
(142)
(24)

Nahrávání ... Nahrávání ...