Nápověda Doporučujeme:

Proč pouštět halibuty

Pro mě je nejlepší halibut ve vodě, nebo ještě lépe na prutě. Zkrátka musí být živý a ne na talíři! Věřím, že pečlivé studování ulovených a označených halibutů lze získat zajímavý výsledek, každý puštěný halibut má 92% šanci na opětovné zařazení do ekosystému. Šance na přežití se zvyšuje při šetrné manipulaci s rybou. Součástí toho článku bude rovněž několik tipů, jak postupovat při ulovení velkého černého halibuta, pokud ho chceme pustit a dopřát jedinečný souboj také ostatním rybářům. Myšlenka na ochranu těchto obrovských ryb začala tam, kde se podařilo v devadesátých letech vyhladit populaci tresky obecné, tedy v Kanadě. Za několik let se přidává také USA, především pobřežní vody kolem Alasky. Sledováním populace halibutů byl pověřen biolog Scott Meyers, který evidoval 351 138 kusů ulovených, označených a opětovně puštěných halibutů. Na základě sledování bylo zjištěno, že z tohoto množství nepřežilo maximálně 8%, ačkoli se všechny čísla v této statistice zaokrouhlují nahoru. Závěr je ten, že úmrtnost pouštěných halibutů je opravdu velmi malá.

proc_poustet_halibuty_2011_5

Akční rádius velkého černého bývá až 500km

Mezinárodní Pacifická halibutová komise zaznamenala více než 450 000 označených a puštěných ryb, kterých bylo více než 50 000 znovu uloveno a po té opět puštěno, což nám dělá 11% ryb, které nebyly „sežrány“, ale jsou připraveny podílet se na celkové rovnováze ekosystému a možná udělají radost nějakému dalšímu rybáři. V norském moři máme asi 1250 kusů ulovených a označených, 168 kusů bylo znovu uloveno a opět propuštěno, což nám dělá také zajímavé číslo 13%. Zajímavé je, že opakované ulovení trvá většinou jeden rok, teprve po takto dlouhém čase, se nechá znovu napálit a chytne se na háček. Nikdy to nebylo na stejném místě, ale odhadujeme, že akční rádius této ryby činí nějakých 500km. Nyní jsme velmi rádi, že spolupracujeme s předními vědci, zabývající se studiem křehké rovnováhy oceánů. Pokud si myslíte, že jsme nějací vegetariáni, tak vás mohu uklidnit, že i já si rád pochutnám na čerstvém halibutovi, ale myslím si, že velký černý halibut nad 140cm patří zpět do moře! Jsme absolutně přesvědčeni o tom, že pouštěním těchto ryb, se brzy dočkáme úlovku 3m a váhy kolem 300kg!

proc_poustet_halibuty_2011_4

Trpí halibut bolestí při ulovení na háček

Provedli jsme následující test. Ulovili jsme halibuta kolem 130cm a tuto rybu jsme předali zaměstnancům akvária v Tromso, jaké bylo naše překvapení, když jsme viděli, že hned druhý den náš halibut přijímal stravu v podobě sleďů. Sice to není žádný vědecký důkaz, ale myslíme si, že vylovení není pro halibuta stresující ani bolestivý zážitek. S velkým halibutem zacházejte citlivě, zbytečně jej netahejte do lodi, pokud ho chcete znovu pustit, a přejete si, aby to přežil. V současné době používáme s velkým úspěchem finské obleky Ursuit, které vám umožní dokonalý pohyb ve vodě. Věřte nám, že koupel s dvoumetrovou rybou bude patřit k zážitkům na celý život. Kdežto na filetování tohoto zvířete budete chtít rychle zapomenout, protože to už není rybolov, ale vražda!

Platýse měřte ve vodě

Halibuta při fotografování dlouho netrapte, mějte na paměti, že byste jej měli pustit do 10mimut, jinak dojde u takto velkých exemplářů k absolutnímu vyčerpání a následnému uhynutí. Pro zafixování ryby u lodi použijte halibutovou smyčku na ocas. Skočte za ním do vody a odstraňte háček z tlamy. Měření provádějte ve vodě. Halibuta není nutné kvůli vážení tahat do lodě, ale váhu zjistíte podle jednoduché rovnice. Mezinárodní halibutová asociace uvádí, že každý centimetr délky nad jeden metr se rovná jednomu kilogramu váhy. V praxi to vypadá tak, že například 142cm dlouhý halibut váží 42kg. Ano existují jisté exempláře, které nezapadají přesně do tabulek, ale +-2kg už nikoho neohromí, ale halíkovi to zahrání život! Pokud při manipulaci v lodi dojde ke zranění ryby, tak ji raději snězte a nenechte tohoto bojovníka trápit.

proc_poustet_halibuty_2011_9

Pouštění velkých halibutů má smysl

Za poslední tři roky jsme ulovili 170 kusů velkého černého halibuta ve vodách kolem Tromso. V roce 2010 se nám podařilo chytit 57 kusů o průměrné délce 155cm a váze 53kg. Nyní uvedu několik údajů o zajímavé migraci této ryby. Halibut číslo #5650 ulovený 9. 5.2008 Severní Værøy na hloubce 17 m, byl po té uloven 24.2.2010 u Väst Sommaroy na hloubce 150m. Další Halibut číslo #6093 byl uloven 10.8.2009 Tromso na 18 m a následně byl uloven 18.1.2011 Väst Sommaroy 250m hluboko. Povšimněte si prosím rozdílných hloubek a vzdáleností, kde se velký černý vyskytoval. Nejdelší vzdálenost urazil halík, který byl chycen 10.10.2008 na ostrově Senja. Poté byl opět uloven 11.8.2010 u Shetlandských ostrovů!!! V případě, že ulovíte označeného velkého černého a pustíte jej zpět, nebo si ho ponecháte, dejte prosím zprávu o místě výskytu na tento mail kathrine.michalsen@imr.no Děkuji.

proc_poustet_halibuty_2011_7

Loňští 3 největší halibuti od průvodce Pera

  • 217 cm 30.8.2010
  • 206 cm 11.6.2010
  • 200 cm 4.6.2010
proc_poustet_halibuty_2011_6

 

 

Autor: Per Jonansson a Michal Simčo

Foto: Autoři

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(13)
(107)
(15)

Nahrávání ... Nahrávání ...