Nápověda Doporučujeme:

JaPa

Vytvořené odpovědi

Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 1. až 8. (celkem z 8)
  • Autor
    Příspěvky
  • odpověď na: Stravovanie v Norsku #293481
    JaPa
    Účastník
    (8 odpovědí)

    Zdravím, lednici máme v provozu celou cestu, při jízdě do zásuvky auta, na trajektu zapojenou na baterii (starší vyřazená v krabici s vývodem zásuvka 12V). Cestou spíme ve Švédsku v kempu, tam zapojíme na 230V (kabel je součástí lednice). Velice se nám to osvědčilo.

    odpověď na: Stravovanie v Norsku #293368
    JaPa
    Účastník
    (8 odpovědí)

    Ahoj,

    po 24 návštěvách Norska se mi jako nejlepší varianta jeví centrální nákup pro všechny a jeden, “hlavní” kuchař. Po návratu z rybolovu kuchař vaří a ostatní zatím zpracují ryby. Rozhodně nemá nějaké ulehčení podílu na práci, má co dělat, aby pro vše stihl a nachystal to nejlepší, co umí pro všechny.

    Maso zmražené, do sklenic hotovky jen na jídlo hned po příjezdu. Žádné polévky v sáčku, vše z čerstvých surovin. Zelenina vydrží cestu, když je na volno v přepravce. Chleba vozíme s sebou, po příjezdu dobře zabalit a do mražáku. Taky předpečené pečivo na rozpékání k snídani. Někdy i chleba pečeme (viz foto)

    Za ty léta máme vychytaný seznam nákupu potravin, bez problému to vychází a hlavně není toho tolik, abychom se přežírali….

     

     

    odpověď na: Prodám Multík Daiwa Hyper Tanacom 500S #289431
    JaPa
    Účastník
    (8 odpovědí)

    Zdravím, je multík ještě k dispozici?

    odpověď na: Tresčí játra, recepty #124397
    JaPa
    Účastník
    (8 odpovědí)

    Tresčí játra – recept na výrobu

    Při zpracování úlovků vyndáme z tresek pěkná játra a dáme stranou:

    Pokud možno brzy játra z tresky, popř. mníka očistíme pod tekoucí vodou, odstraníme zbytky krve a blanku. Pozor na přítomnost parazitů, jsou to malé stočení spirálky o průměru 3-5mm. Ti se odstraní při stahování blanky, pokud jich není mnoho, kvalitě to neublíží, pokud přece jen nějakého přehlédnete, nic se nestane, vařením se zlikviduje.

    Do hrnce dáme 2 l vody, 4 polévkové lžíce soli, 15 kuliček pepře, 10 kuliček nového koření, 5 ks bobkového listu, 0,5 dcl octu. Ocet je důležitý, zabrání zápachu a kyselina vysráží bílkoviny !

    Přivedeme do varu, poté postupně vkládáme očištěná játra, tak, aby voda stále vařila. Poté vaříme 20 minut.

    Mezitím připravíme prostor na vychladnutí uvařených jater, např. plechy z trouby, které vysteleme min. dvěma vrstvami papírových savých ubrousků.

    Uvařená játra vyjmeme z hrnce, nejlépe nějakou děravou naběračkou a pokládáme na připravené rozložené ubrousky tak, aby se moc nedotýkaly. Necháme řádně vychládnout, nejlépe v průvanu. Pozor na mouchy.

    Uvařená, vychlazená játra ukládáme do sklenice. Poté zalijeme olejem tak, aby byla celá ponořená. Používám slunečnicový olej, ale může být jakýkoliv kvalitní jedlý olej.

    Naplněné sklenice uzavřeme a dáme do chladna. Sklenice můžeme ovařením sterilizovat. Já již mnoho let neovařuji, játra skladuji v lednici a vždy vydrží min. rok (pokud se nesní).

    Důležité je dbát na to, aby byla stále pod olejem!

    Konzumace – nejlépe na opečený chléb, přidat pórek, nebo cibulku, pokapat citronem, popř dochutit pepřem.

    odpověď na: Tresčí játra, recepty #124396
    JaPa
    Účastník
    (8 odpovědí)

    Tresčí játra děláme v Norsku od r. 1998. To byl vždy smrad! Až po radě jedné Češky, která již dlouho žila v Norsku, jsme při vaření přidávali ocet a bylo po smradu… V příloze recept.

    odpověď na: Zachranne vesty povinne!!!! #108373
    JaPa
    Účastník
    (8 odpovědí)

    Zdravím všechny z Blomsoy. Diskuze okolo vest je tady vyřešena. Domácí má připraveny pro všechny na lodi samočinné nafukovací vesty s výtlakem 150N.

    Cesta byla drsná, přejezd ze Švédska do Norska – bílá tma, chumelenice, na silnici 15 – 20 cm sněhu……!

    odpověď na: Ověřené a doporučené trasy do norska. #107050
    JaPa
    Účastník
    (8 odpovědí)

    Do středního Norska – oblast okolo Mosjoen:

    Posledních několik let (Ulvang, Flostad 2x, Blomsoy) jezdíme přes Polsko a Švédsko(trajekt Gdaňsk – Nynashamn), dále Strömsund – Gäddade – Namsskogan (nájezd na E6)-Mosjoen-Sandnessjoen. Ověřeno, bez celníků, nádherná cesta. 21.4. vyrážíme zase, jen nevím jak se sněhem

    :-(:-(

    odpověď na: Oblast Vega, Dona #107026
    JaPa
    Účastník
    (8 odpovědí)

    K cestě na Donu:

    Posledních několik let (Ulvang, Flostad 2x, Blomsoy) jezdíme přes Polsko a Švédsko(trajekt Gdaňsk – Nynashamn), dále Strömsund – Gäddade – Namsskogan(E6)-Mosjoen-Sandnesjoen. Ověřeno, bez celníků, nádherná cesta.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 8 příspěvků - 1. až 8. (celkem z 8)

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(7)
(23)
(186)
(29)

Nahrávání ... Nahrávání ...