Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Broušení nožů
- Toto téma obsahuje celkem 17 odpovědí. Do diskuze (11 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Harty a poslední změna proběhla před 13 roky a 1 měsícem.
-
AutorPříspěvky
-
#24268 7.9.2011 v 12:12
2 Glum
Ocílka není na broušení nože, ta je určena ke srovnání nabroušeného ostří 😉
Já si koupil přírodní, ručně vyrobený, brousek. Slepenec (asi) z pískovce a břidlice. Chvilku trvalo, než jsem se s ním naučil brousit, ale když už to pak znáš je to brnkačka. List papíru bez většího tlaku vertikálně přeřízneš bezproblému.
I oholit by jsi se s tím nožem mohl 😀
#24272 7.9.2011 v 13:15Moje fileťáčky brousím brouskem na kosu:-D je starej asi 60.let a perfektní,ale musíš mít grift8-)tj:správná poloha a dlouhej tah!:-P a musí bejt mokrej:-P.
#24273 7.9.2011 v 13:27Na broušení nožů jen kvalitní brousek a kvalitní ocilku. Nejhorší je používat různé prodávané brousiče (kolečka apod.) Techniku broušení si každý lehce osvojí, zejména po zhlédnutí způsobu od toho kdo to umí. Ocílka je opravdu jen na rovnání ostří. Používám keramickou. Brousím nože celé naší skupině. Některé nože mám opravdu vybroušené tak, že holí chlupy. Ty mám však doma ve vitríně na ozdobu. Velmi důležité je správné zacházení s nožem. Když to někdy vidím ježí se mi vlasy. Nejlépe je poučit se u starých řezníků. Udělal jsem to.
#4118 7.9.2011 v 13:58Chtěl bych se optat, co si mám pořídit na broušení nožů?
Ocilku, kamínek, keramický brousek nebo diamantový brousek?
#24285 8.9.2011 v 7:06Kolkrát jsem si brousil noře sám, ale není nad to, si nechat nabrousit.
Kdo jste z Prahy, nebo okolí, zajeďte si na Prahu 3, Koněvova ul nad Ohradou, po levé ruce cca 500 m za křižovatkou Ohrada je ” Brousírna”, pane jo, tak ostré nože jsem v životě neměl, prostě paráda, jo cena, za 6 nožů 530 Kč.
#24290 8.9.2011 v 8:37Já si nože nechávám nabrousit u profíků ( masokombinát). Vždy před rybama necháme nabrousit i nože z domácnosti. Doma jen přetahuju ale to nějakou dobu trvá než je to potřeba.Do kuchyně pro manželku jsou osté možná až moc.:-D
#24298 8.9.2011 v 13:00Video od profíka…
[yt=h0o8047NOjk&feature=yt]h0o8047NOjk&feature[/yt]
#24310 8.9.2011 v 18:172 Sim
možná by to byl i dobrý námět na článek 😉
#24317 8.9.2011 v 20:362 Sim
nevím co si mám představit pod názvem video od profíka ….napadá mě že to profík natočil, jinak bych to nazval spíš parodií na broušení či ostření nožů. Abych si nůž přehazoval z pravé ruky do levé, to vidím prvně a divím že tam nedojde k úrazu.
2 leiter
chci se jen zeptat, na tom Žižkově ty nože brousí ručně a pod vodou a při malých otáčkách….nebo jak?
#24320 9.9.2011 v 4:13Brousí jak na diamantu, tak i ručně, jezdí k nim řezníci i hotely z širokého okolí, dávám link, mrkni se na to : http://www.brusirna.info/
#24341 9.9.2011 v 10:11Dík za link, ukládám si ho. Na nože jsem pes, asi je to profesionální úchylka. Mám pár nožů které mám rád a ty nedám z ruky.:-)
#24361 11.9.2011 v 10:02#25167 30.9.2011 v 7:48tuky napsal:
2 Sim
nevím co si mám představit pod názvem video od profíka ….napadá mě že to profík natočil, jinak bych to nazval spíš parodií na broušení či ostření nožů. Abych si nůž přehazoval z pravé ruky do levé, to vidím prvně a divím že tam nedojde k úrazu.
Ahoj, koukám, kam až se moje video zatoulalo.
Než začneš něco zatracovat, je třeba si to vyzkoušet ! Ve videu je jasně řečeno, že se to klasicky dělá jednou rukou. Jednu stranu čepele (ostří) od sebe a druhou proti sobě. Jelikož mě se to dělá lépe tak, že si to přehodím, proto jsem to tak ukázal. Na principu broušení to nic nemění a věř mi, že jsem nožů takhle nabrousil celkem dost, určitě víc, než jich mnohý člověk měl v ruce 😉
Pokud se podíváš třeba na web knife.cz, tak uvidíš paskvily co brousí oni ,,nožíři,, jako živnost.
Kdo si chce nůž nabrousit do dokonalosti, tak mu jedna keramická ocílka nestačí. Existují různé zrnitosti. Doporučuji vyzkoušet a pak remcat.
Pokud bude mít někdo zájem, dneska na svou stránku na youtubu přihodím video o broušení na kameni a keramickém brousku.
Když si člověk rozklikne video, dostane se na můj kanál a pochopí, že se nesnažím jen se předvést, ale ukázat jak se nože brousí aby řezali…a jak je brousí normalní člověk !
Ono těch ,,chytrých,, je všude dost..ale udělat to, aby to fungovalo jak má, je věc jiná.
#25189 30.9.2011 v 13:30Souhlasím s Lakousem.Také používám asi 3 druhy keramických ocílek (ale i brousků)o různé zrnitosti. Rovněž přitakávám tomu, že na “moje” značkové nože doma s nimiž pracuji mi nikdo nesmí sáhnout – více to nebudu komentovat.
#25192 30.9.2011 v 17:16Já své nože taky nedám nikomu jinému. Protože to, co pro jednoho je ,,dobré,, může být pro druhého zničený nůž.
Základ ve videu je vidět. Za sebe doporučuji vzít nějaký kuchyňák a zkoušet a zkoušet…jakmile to člověk dostane do ruky, může se postit do svých ,,miláčků,,.
To samé platí o broušení na kameni. Názorů spoustu, ale dá se to zvládnout taky dobře. Nejsem v tom žádný profík, spíš nadšený amatér a milovník nožů 😉
Takže takhle brousím na kameni já :
http://www.youtube.com/watch?v=2VW3kh8wUo4%5Byt=2VW3kh8wUo4=yt%5D2VW3kh8wUo4%5B/yt%5D
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Broušení nožů