Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Rybaření v oblasti severně od Trontheimu v září

  • Toto téma obsahuje celkem 34 odpovědí. Do diskuze (13 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Doršák a poslední změna proběhla před 12 roky a 9 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 35)
  • Autor
    Příspěvky
  • #20412
    kaqpa
    Účastník
    (320 odpovědí)

    Byl jsem poslední 3 roky (pokaždé září) u Vegy (cca 600km nad Trondheimem). Jeden rok propršelo skoro celý pobyt, 2 roky zase pěkně. Minulý rok teploty až k 19 stupňům. Vše se odjelo na letních gumách bez problému.

    A co se týká ryb, tak snad všechno: makrely nárazově(někdy se museli dost hledat), obecňačky do metru, keleři, jednoskvrnky, kočky, okouníci a i jeden halík. Každý rok se aspoň jedna metrovka chytla, ale to už je spíš o místu než o datumu. Takže zachytat se pěkně určitě ještě dá.

    #4017
    radek
    Účastník
    (683 odpovědí)

    Zdravím kamarádi, včera jsme se domluvili, že poprvé navštívíme Norsko také v září a to nejenom pro možnost rybaření, ale i podívat se na houby.

    Předpokládám, že o houbách se tu bavit nebudeme ( vím, že tam budou), ale zajímaly by mě názory Vás na rybaření v této době. Proběhlo pár diskuzí na toto téma, vždy však velmi okrajově, proto , předpokládám , bude toto téma pro nás všechny rozhodně zajímavé. Plánujeme jet přes Dvořáka do oblasti LYSOYSUNDET, což je nedaleko Harbaku severně nad Thondheimem.

    Můj názor je, že budou určitě makrely a pod nimi by se mohly vyskytovat tresky, i snad větších rozměrů.Otázkou je, zdali bude chytání jako na jaře, popř. to bude horší, výrazně horší apod.

    Sleduji to tady již dlouhou dobu, ale ke kloudnému výsledku jsem se neprobojoval.

    Jinak náš předpoklad je odjezd okolo 10.9.

    Malou neznámou je i oblast náhorní plošiny, bude již sněžit, doufám, že rozhodně ne, nechce se mi jet na zimních gumách, když v Německu bude ještě třeba 25 st.C.

    Díky za Vaše poznatky a rady

    #20417
    vlastina
    Účastník
    (226 odpovědí)

    #20418
    vlastina
    Účastník
    (226 odpovědí)

    #20419
    vlastina
    Účastník
    (226 odpovědí)

    Tak toto jsou houby z měsíce září a na rybaření je to dobrý čas.Mám to vyzkoušené a opravdu v této době šly makrely až tak,že když jsem se chtěla dostat pod ně,abych chytla tresku musela jsem oddělat všechy

    peříčka a nechat jen pilkr s kusem masa.Když jsem cítila,že i na pilkru byla malá ryba,nechala jsem ji u dna a vždy si pro ní připlula nějaká velká8-)

    #20420
    radek
    Účastník
    (683 odpovědí)

    Vlastino,

    to je nádhera, já jsem věděl, že se nějaký houbař ozve.Mluvil jsem s Dvořákem a ten mi sdělil, že lokalita Lysoysundet je dobrá na září.A jinak díky za potvrzení mé myšlenky o makrelách a velkých rybách pod nimi.

    MJ jak na echolotu vypadá hejno makrel?

    #20421
    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    to leiter

    Na echu by makrely neměly být vidět. Echa se odrážejí od plynového měchýře a ten makrely nemají – snad si dobře pamatuju co jsem kdysi četl.

    Jinak Norsko je pro houbaře houbařským rájem. Jen ti řeknu – nesbírej zbytečně starší kusy. Prostě si vybírej mladé a čerstvé. Pokud nebude zrovna období sucha, tak najdeš houby naprosto všude. Pokud bude sucho najdeš je taky, ale musíš trošku hledat. Třeba u potůčků nebo v mechu v ďolíkách.

    Houby tam rostou stejné druhy jako u nás. Zatím jsem se tam nesetkal s něčím zvláštním. Možná jen ve velikostech. Jak rostou houby třeba ve vřesu tak mají někdy až neskutečně dlouhé nohy. Přeju ti najít flek s březákama. Je to pastva pro oči, když vidíš desítky krásných březáků všude kolem sebe. Když budeš mít v okolí zarostlé ostrůvky a půjde u nich přistát ( pozor na odliv a příliv ) tak neváhej a zastav se. Jistě najdeš takový kde budeš litovat, že sis nevzal foťák pokud si ho náhodou zapomeneš.

    5x jsem navštívil v norsku v srpnu jedno místo. Stalo se nám, že hub moc nebylo, ale pokaždé jsme se šli protáhnout při rybolovu na jeden ostrov a na něm jsme pokaždé našli syrovinky. 6 lidí si vždy velice pochutnalo.

    Na houby nemusíš chodit takzvaně po lese. Stačí chodit kolem cest a pěšin.

    Pro mě ryby na houbách nemají chybu.

    #20422
    janka
    Účastník
    (2442 odpovědí)

    jako pise Vlkous – hejno makrel pod lodi se na echolotu zobrazuje jako “dno” v hloubce par metru.

    Kdyz se nam to stalo poprve, mysleli jsme, ze se nam pokazil echolot. 🙂

    o houbach ani nemluvim … casto jsou taky schovane ve vysokem vresu a mechu. hmmm …

    #20424
    Doršák
    Účastník
    (1115 odpovědí)

    JJ září je úžasný termín.Což je z obrázků Vlastiny vidět.Když není počasí, jde se na hříbky.A když je počasí,a trenýrková teplota, pak jsou ryby úža.Jen je třeba počítat se skutečností, že v oblasti jižního a středního Norska nejsou matečné ryby, pomineme-li ty teritoriální.Takže nic horkého.Zato je to jeden z nejlepších měsíců na lengy.Zřejmě tuší co příjde a mají úžasný apetit.Pokud to alespoň trochu jde, jezdím e2x ročně.Brzy z jara a pak v září.Stejně jako letos….

    #20466
    radek
    Účastník
    (683 odpovědí)

    Nikdo již nejezdí do Norska v září?

    Přečetlo si to cca 500 lidí, tak snad se ještě někdo ozve.

    Jinak jedeme nakonec Roztock-Getzer-most a E6.

    Před Trondheimem odbočujeme na trajekt, prý je za pár korun.Ušetříme si cca 200 km okolo Trondheim-fjordu. To asi znají i ti, co jezdí do Harbaku.Přivítám komentář i k tomuto.

    #20468
    zdeněk křešnička
    Účastník
    (417 odpovědí)

    to:leiter,

    jezdíme pravidelně víc jak deset let na podzim poslední 2 týdny v září a týden v říjnu.Tehdy jsem jezdil jen jaro, žena je rybářka tak jsem ji tehdy vzal na podzim, od té doby je to pravidlo.Koncem září bývá počasí stálé i norské děti mají týden volno, to by mohla vysvětlit velká znalkyně Norska, paní “janka”.Ale v každém případě je počasí loterie. Zažil jsem krásný počasí, ale také jízdu ve vánici z Halsy až po Lillehamer, od té doby jezdím jen se zimáky.Klidně ti pošlu video z cesty po 3,kdo zastavil, tak už se nerozjel. Co se týká rybařiny a mých zkušeností,vůbec nemá cenu jezdit nad Trondheim,výskyt ryb a velikost je srovnatelná od Bergenu po Viknu, škoda nafty. V tuhle dobu už je znát každý den na délku slunečního světla, čím severněji, tím rychleji stmívání.Moje oblíbené teritorium na podzim, je v okolí Halsy,Smoly po Trondheimslea.Tak si to hlavně užij!

    #20472
    Luboš Doleľal
    Člen
    (3 odpovědí)

    to:leiter,

    trajekt Flakk-Rorvik stál v roce 2007 102NOK.

    #20473
    janka
    Účastník
    (2442 odpovědí)

    jizdni rad trajekt Flakk – Rorvik a obracene

    cena za auto do 6 m delky vcetne ridice i posadky 118 NOK

    Na lodi se uz neplati v hotovosti, prejezd je zahrnut do automatickeho mytneho Autopass.

    #20474
    radek
    Účastník
    (683 odpovědí)

    Děkuji Janko. Budu si muset najít informace o Autopassu, abych nebyl překvapen tím, že nemohu zaplatit hotově. Jinak bych se rád optal na to stmívání v období září.Kolik je světla v období první půle měsíce září.Já znám Norsko skutečně pouze jako zemi, kde je světlo i v noci.

    Jinak díky i za jednu negativní recenzi, tedy relativně negativní.

    #20477
    janka
    Účastník
    (2442 odpovědí)

    To Leiter

    Info o autopasu nemusite dlouho hledat, napsala jsem k tomu clanek https://www.rybolovnorsko.cz/index.php?text=193-automaticke-myto-v-norsku a byla k tomu bohata diskuze. Pokud si to cteni chcete zkratit, poslu vam na vas mail souhrn. Muj mail je janaseitz@centrum.cz

    V zari je ve strednim Norsku zhruba stejne svetlo a tma jako u nas. Severneji samozrejme kratsi den. Pokud to chcete vedet uplne presne, kouknete na stranky http://pocasi.divoch.cz/evropa.php?cc=NO&isearch=norsko

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 35)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Rybaření v oblasti severně od Trontheimu v září

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(16)
(116)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...