Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Hlubinná přívlač

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 31)
  • Autor
    Příspěvky
  • #3901
    kraken
    Člen
    (37 odpovědí)

    Máte někdo zkušenosti s použitím vrátků na hlubinnou přívlač? Jak těžké vlečné závaží použít, do jaké hloubky a jakou rychlostí to tahat? I z jiných destinací než z Norska.

    #17785
    Ladislav Seregely
    Člen
    (44 odpovědí)

    Prepač ale cotoje “s použitim vrátku” To su nejake dvere.8-O

    #17788
    Vojtko
    Účastník
    (325 odpovědí)

    2 lado: To nie sú vrátka, ale “vrátek” čo v slovenčine znamená naviják. V horespomínanom prípade sa jedná o naviják, ktorý je pevne uchytený o loď. Na tomto navijáku je navinutá šnúra,lano (vlasec) na ktorej sú nástrahy a na jej konci je ťažké závažie (aj 10 kg) Takéto zariadenie ti nahradí tvoju pilkrovaciu súpravu (prút+multipl.)Ber to tak, že tento môj popis je hodne zjednodušený.

    #17792
    vamor
    Účastník
    (93 odpovědí)

    To Kraken : mám za to, že vrátek určený k rybolovu smí v Norsku používat pouze domorodci, Norové, sportovní rybáři jiných národností mohou chytat pouze na prut. Takže jestli nejste Nor………..

    #17797
    Ladislav Seregely
    Člen
    (44 odpovědí)

    Sory už viem očo ide,domaci rybari to maju na svojich kutroch.

    Hned mi to bolo čudne načo bysi tahal dvere v hlbke. :-D:-D:-D

    #17805
    ZAPA
    Účastník
    (258 odpovědí)

    Pane kraken předpokládám že jste měl na mysli něco jiného než kolegové popisují, třeba Cannon Easy -Troll nebo některý z jeho derivátů. Zařízení pro hlubinou přívlač s koulí pro tahání za lodí v určené hloubce. Ještě na staré diskuzi jsem to trpělivě vysvětloval že je to do Norska úplně na nic. Dokonce jsou tam i zpětné vazby že to těm co nevěřili nefungovalo. Je to škoda peněz a tahání zbytečné zátěže v autě sebou. Vůbec první a nepřekonatelný problém bude v tom že přívěsný motor na lodi co máte k dispozici je na to rychlej. Na efektivní tahání by byl třeba elektromotor nebo vesla. Pokud to přece jen vyřešíte tak je tu ještě ten fakt, že v Norsku nejsou ryby které by lovili takto pohybující se potravu. Záběry budou náhodné a rozhodně se to té námaze a investici rozhodně nevyplatí.

    #17813
    kraken
    Člen
    (37 odpovědí)

    Pane Zapo, to je přesně co jsem myslel. Mám na lodi příďovou Minnkotu s autopilotem i ten vrátek.Mám odlitá olova 5,10kg. Tam kam jezdíme jsou dvě velké plošiny jedna v hloubce cca 60m a druhá v hloubce 35m a mezi nimi je 200m hloubka tak jsem si říkal,že velký riper nebo chrastící wobler 2-3m nade dnem by mohl mít pro ryby (Halibuty) svoje kouzlo.Když už to vybavení mám, chtěl jsem vědět jak těžké závaží bych potřeboval na tu 60m hloubku.Ty dvě tři odpoledne bych tomu obětoval.Můžu si odlít i těžší závaží.:-)

    #17844
    shark
    Člen
    (486 odpovědí)

    to ZAPO

    taky by mne zajimalo jakej rozdil vidis medzi downrigger a jakoukoli jinou hlubinnou privlaci?!

    Budto jsem blbec ja nebo ty!

    Ale byl jsem tady na foru poucen ze v Norsku chytate ryby zejmena v hloubkach…a prave na to downrigger je!

    Downrigger je jen sofistikovanejsi spusob hlubinne privlace,osobne s tim zas tolik skusenosti nemam(lovim vetsinou v melkych vodach)

    Ale logika mi neda ze tam kde se lovi na hloubkach to musi bejt po certech ucinnej sistem!

    to kraken koukal jsem na to co mam v lodi a nejvetsi ma 10 LBS (cca 5kg) a nemyslim ze se bezne pouzivaji vetsi

    #17848
    Jan Kalanin
    Člen
    (194 odpovědí)

    Pro Sharka a ostatní:

    Nerad vidím, když se zde diskutuje invektivním způsobem, prosím, važte slova: na to by nemělo být časem nás všech plýtváno. Downrigger a jiné hlubokomořské techniky lovu jsme užívali v Japonsku, ale zdaleka ne prioritně. V Norsku mě to nikdy použít nenapadlo: velmi nepravidelný tvar dna, většinou malá hloubka okolo pobřeží, malé lodě a nevhodnost montáže takové techniky na kormě, a dostatek jiných způsobů, lehčích a efektivnějšíchm, než hodiny táhnout za sebou 6-8 udic v různých hloubkách a pít pivo či co… Za tímtoo účelem se jezdí jinam, ne do Norska. Ale kdo si chce vyzkoušet zaháknutí downriggeru o skalisko, nebo pár hodin bez pohybu na lodi – klidně ať to zkouši. Pokud mu ovšem nevadí, že dle předpisů v Norsku může cizinec-turista-rybář lovit na JEDNO zařízení, držené v ruce….

    #17850
    shark
    Člen
    (486 odpovědí)

    to Doki

    jo omlouvam se…ale kdo mne zna vi ze jsem to rozhodne spatne nemyslel…jsem proste takovej..jizanskej redneck :-D,muj projev se nekomu muze zdat neslusnej nebo i sprostej…ale verte ze nic spatnyho tim neminim.Pisu tak jak mluvim,rovne a bez servitku u huby8-O…ale zato uprimne.

    predpisy v Norsku neznam…jen mne napada ze vzhledem k tomu (jak pises) ze downrigger muzou pouzivat jen domaci a ne turiste…to zas tak neucinne asi nebude;-)

    😀

    #17851
    ZAPA
    Účastník
    (258 odpovědí)

    Klidně to zkuste pane kraken pokud to máte takto vybavené věnujte tomu den dva a uvidíte. Já ale vsázím na to že halibut to neveme. Hlavní lovenou rybou bude keler a treska obecná. Koule o váze 5Kg je dostatečná pro jakoukoliv hloubku. Je spíš potřeba se podívat jaké máte lanko na tom vrátku. Original bývá poměrně krátký právě kolem těch 60ti metrů. Mnohem důležitější je právě rychlost jakou to potáhnete neměl by jste jet rychleji než 2Km cca 1Nm. Při větší rychlosti se to začne zvedat k hladině a norské pomalé ryby tomu nebudou stačit. Na tahání těsně na de dnem to taky není to pravé prakticky nemáte jak reagovat na změnu hloubky a ve finále pověsíte kouli mezi kameny a pošlete to setrvačností lodě celé ke dnu. V tom má doki pravdu. Co se týká poznámky pana dokiho o porušení předpisů tak já to nevidím stejně. To zařízení není lovné pouze pomůcka pro udržení hloubky lovné udice. Po záběru zdoláváte rybu prutem drženým v ruce tak v tom nevidím žádný rozpor s legislativou.

    #17853
    Jan Kalanin
    Člen
    (194 odpovědí)

    Mne by netrápil downrigger a JEDEN prut, ale spíš ten obvyklý “vějíř,” co se za takovou hogofogo jachtou běžně táhne: tam by zákonem problém již nastal – si myslím.

    Pro Sharka: děkuji za vyjádření a beru to – ani jsem nehodnotil úmysl, jen způsob.

    #17857
    kraken
    Člen
    (37 odpovědí)

    Díky pane Zapo,ty plošiny o kterých jsem psal jsou podle map i domácích jílovitopísčité a halibuti se na nich občas v některých místech loví rozdíly v hloubce jsou na nich malé max .5 metrů.Pokud bych na to měl chytat tmavky nebo obecňačky ,tak znám opravdu zábavnější způsoby, ale tyhle ryby bych v těchto místech nehledal.Mám na vrátku 200m nerez lanka 1mm průměr velmi měkké 49 pramenů.

    Pro Dokiho: Podle mých informací se dá na jeden vrátek chytat jen na dva pruty. Ten vějíř k downrigeru určitě nepatří. Ten patří k trollingu.

    To Shark :Downrigger je to zařízení, kterým se provádí hlubinná přívlač.Díky za informaci o závaží.

    #17858
    shark
    Člen
    (486 odpovědí)

    presna,precizni a velice rychla regulace hloubky je jednou z prednosti downrigeru.Konfort lovu,setreni prutu a navijaku(i vlastnich rukou),moznost pouziti prirodzanejsich nastrach,lechka kontrola pomoci sonaru,presna a citliva reakce na zaber,redukce ,,vazek,,….atd atd…nenapada mne zadna nevyhoda proti trollingu(pokud nekdo nejakou vi rad se poucim)

    Hlavne bi mne zajimal argument proc bi ryby nemeli brat na downriger v lokacich kde se bezne uspesne lovi na trolling(pan ZAPA jiste vysvetli)

    ps.v USA je downriger povazovanej za trolling

    #17878
    kraken
    Člen
    (37 odpovědí)

    Hlubinná přívlač je jen jednou z metod trollingu.Osobně považuji trolling za vlečení nástrahy za lodí(různě hluboko a různě daleko) bez použití dalších pomůcek (vrátku).Myslím,že jestli na to budou ryby reagovat je otázkou rychlosti, jakou použít pro různé druhy ryb.

    Němci na Baltu při lovu lososů trolují rychlostí 12-15km hod.,ale používají závaží cca 30kg v hloubce do 30 metrů aby to udrželi pod lodí. Je to stejné jako u pilkrů čím rychlejší drift nebo větší hloubka, tím těžší pilkr je třeba použít.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 31)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Hlubinná přívlač

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(16)
(117)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...