Nápověda Doporučujeme:
  • Toto téma obsahuje celkem 56 odpovědí. Do diskuze (18 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Step a poslední změna proběhla před 13 roky a 5 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 57)
  • Autor
    Příspěvky
  • #3760
    Kolinak
    Člen
    (22 odpovědí)

    Prosím o vysvětlení rozdílu mezi :

    lodí plasťák a kovovou lodí (zmíněno v aktuálních informacích str.61).

    Viděl jsem v Norsku hodně lodí a většina je plastových i Michal ve filmu ostrov Kvaloya jezdí na plastové lodi.

    #14889
    Step
    Účastník
    (1080 odpovědí)

    To Kolinak: obecně je plasťák loď z plastu a kovová z kovu, ale to jsi asi číst nepořeboval. “Plasťák” je míněno asi v souvislosti trochu jiné. Byli tací, kteří nabízeli zájezdy do Norska, kde pak cpali čtyři rybáře do loděk o pár metrech s motorem 5,5 kW. Taková loď pak při zhoršeném počasí na fjordu v takovémto obsazení není schopna odolávat větru a při jízdě proti vlnám prakticky stojí na místě. Proto “plasťák”. Já jeden takový zážitek mám, šlo nám doslova o hubu, to jsem byl poprvé v Norsku a chytali jsme při tom dost hluboko ve fjordu. Pak jsem díky tomuto zážitku dlouho nebyl. Kdo však jednou zažije Norsko, musí se vrátit. Teď jezdím po vlastní ose a pobyt vybírám především podle lodí, ubytování ať to bylo v Mandalu nebo na Bakkanu bylo luxus. Můžu Ti říct, že zatím vždy jsme měli plastovou loď, ale odpovídající velikosti a s motorem nad 25 HP. Už nikdy ne “plasťák”.

    #14895
    Kolinak
    Člen
    (22 odpovědí)

    to Step : Plně souhlasím, ale jen mne zarazilo, že se do plasťáku schová vše, ale většina z nás na plastové lodi jezdí. Samozdřejmě i já si vyberu podle lodi. Zažil jsem taky plasťák 3m a 5,5 kW, bylo to děsné. Dnes jezdím tam kde je loď minimálně 18 ft což je asi 5,6 m a motor aspoň 30 kW.Lodě ALU boat jsou většinou 19 ft což je asi 5,8 m a jsou většinou na severu, ale ani ty nejsou do 4 m vln.V takových je i 7m dlouhá loď malá a je jedno jestli bude kovová nebo plastová a neznám Nora, který by na ni do takových vln vyrazil.

    #14903
    mikulcak
    Účastník
    (376 odpovědí)

    ještě dodám že nejsou vlny jako vlny,když fouká tak 4m je sebevražda ale přílivovky jsou 4m ok,zažil jsem i větší,sice se mi zvedal kufr a nikdy na to nezapomenu ale dalo se to přežít…

    #14923
    Sim
    Správce
    (11228 odpovědí)

    Kolinak napsal:

    Prosím o vysvětlení rozdílu mezi :

    lodí plasťák a kovovou lodí (zmíněno v aktuálních informacích str.61).

    Viděl jsem v Norsku hodně lodí a většina je plastových i Michal ve filmu ostrov Kvaloya jezdí na plastové lodi.

    Máš pravdu dá se jezdit na takové lodi, ale určitě bych na ní nejel někam na otevřené moře 20km od pobřeží. Vetšinou jsme na nich chytali ve 2 lidech, aby jsme se moc nemotali. Na Kvaloy byli tuším 25Hp dvoutakty, hodně řvali, moc nejeli. Už je to pár let, třeba je už majitel vyměnil za lepší… V Norsku už se nesmí nové dvoutakty prodávat.

    #14934
    shark
    Člen
    (486 odpovědí)

    docela strach kdyz to ctu…no neznam podminky v Norsku.Osobne potrebuji na more nejmin 150hp ale nejlip 2x200hp…Zda se ze tam na severu se jen tak more nezaleknou… 25hp je podle mne OK jen jako zalozni motor…

    #14939
    ZAPA
    Účastník
    (258 odpovědí)

    Nechtěl jsem se původně do toho vůbec motat. Loď je docela drahá záležitost a většinou se používá nějaké kompromisní řešení. Jen mě vyrazil dech pan shark. Je vidět že to tam opravdu nezná. Můžete nám říci na co taková monstra používáte? V Norsku při průměrné délce půjčované lodi 5m si 150koní která váží zhruba 230kg dovedu jen stěží představit. Hlavně mě není jasné k čemu takový výkon na loď která váží cca 300kg a uveze zhruba 600kg zátěže. Nic za ní netaháte, teda vyjma případů kdy zapomenete odvázat molo. O dvojčeti které váží skoro 600kg a řekne si klidně o 35l benzínu na hodinu snad nebudeme ani diskutovat. Při jeho ceně milion korun si nedovedu představit cenu pronájmu lodě. Asi by to chtělo nejdříve poznat a pak radit! Osobně považuji motory o výkonu 40-60 koní na tamní podmínky a velikost lodí za dostatečné. Mnohem větší důraz by jsem kladl na výšku lodě, to je pro vaši bezpečnost důležitější faktor.

    #14941
    shark
    Člen
    (486 odpovědí)

    to ZAPA

    Kompromis?Co tim myslis?

    Ja psal ze situaci v Norsku neznam…

    Ovsem z meho pohledu je 25Hp na mori naprostej HAZARD!

    Tak mozna na prehrade nebo rybniku v cechach…

    ALE NA MORI?!

    150hp neni vubec monstrum,druha vec je lod…pod 20Ft leda na dohled od brehu za dobreho pocasi…

    OK 5m lod 25Hp…kolik to pluje? 15 MPH? A co s tim kdyz tady jsou bezne proudy 10-15 MPH? Krom toho to jako mam plout 3-4 hodiny jednym smerem kdyz chci na otevrene more?!

    NE tady u nas by to takhle neslo…a tvrdeni ze kdekoli na otevrenem mori je 5m lod s 25HP motorem v poradku, je naprosta BLBOST!

    OK psal jsi

    ,,Osobně považuji motory o výkonu 40-60 koní na tamní podmínky a velikost lodí za dostatečné.,,

    K tomu nelze nic namitat,jak jsem psal neznam podminky v Norsku…

    Ale ja reagoval na 25Hp nebo dokonce mensi motory,a to mi prijde malo na jakykoli more!

    Ja osobne zavesny motory moc nemusim…,ale to je spise veci vkusu…

    Naprostej souhlas s tim ze typ lodi(vyska lode) je velice dulezita,ted mam jednu co ma 2×140 hp a druhou 300Hp ale ani jedna neni prave kuli velikosti vhodna na otevrene more…

    tohle je ta moje,,srdcovka,, a taky lod kterou jsi jak pises,,neumis predstavit,, 5m dlouha Moomba s original BOSS 5.8L V8 300Hp

    Rajska to hudba…

    #14942
    shark
    Člen
    (486 odpovědí)

    #14943
    Anonymní uživatel
    Neaktivní
    (140 odpovědí)

    Ahoj shark,

    problém je v tom, že ty mluvíš o sportovních člunech, které používáš i na rybolov na otevřeném moří a ZAPA mluví o rybářských lodích do Norska, kde se často rybáří ve fjordech a poblíž pobřeží!

    Pozdrav, Kormoran

    😛

    #14947
    shark
    Člen
    (486 odpovědí)

    to Kormoran

    NE NE ja mluvim o rybarskych lodich…tohle co mam ted je na otevrene more naprosto nevhodne.Ja jen tim reagoval na to ze i mala lod muze mit silnej motor.

    Taky jsem psal ze to tam neznam…ovsem predpokladam ze i ve fjordech jsou proudy,priliv a vitr…

    pro 5m lod je pak podle mne bespecne minimum tak 75 koni,na otevrene more je vsak 5m lod uplne k hovnu…

    #14956
    ZAPA
    Účastník
    (258 odpovědí)

    Na tohle se asi nedá nic říci. Snad jedině že na hovno jak píšete je ta vaše loď i kdyby měla ty motory čtyři. Každý kdo jezdí do Norska nějaký čas určitě chápe o čem mluvím.

    #14957
    shark
    Člen
    (486 odpovědí)

    v zivote jsem v Norsku nebyl…proto budu rad za vice informaci…

    takze jaka delka,kolik koni je v Norsku OK?Kolik lidi chyta z te 5m lode ryby?

    Nejsou tam proudy,priliv,nefouka tam?Tankery a jine velke lode tam nejezdi,nebo jezdi extra pomaly?

    #14958
    shark
    Člen
    (486 odpovědí)

    jo a ZAPA ta lod na hovno neni,je to special na lyzovani,ale fakt je ze na ryby neni vhodna…stejne jako ta druha..ale jdou z domu obe.Nahradi je normalni ..,,center consol,,

    #14959
    ZAPA
    Účastník
    (258 odpovědí)

    Pokud si pod pojmem centr consol představujete to co je na obrázku je to ideální loď do Norska. Motor na ní stačí 60Ps sním vám to pojede maximalkou kolem 30uzlů což se v neklidných vodách Norska dá jet jen zcela výjimečně.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 57)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(16)
(117)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...