Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Pletená šňůra na lehkou vláčku

  • Toto téma obsahuje celkem 51 odpovědí. Do diskuze (29 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel jeliman a poslední změna proběhla před 5 roky a 8 měsíci.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 52)
  • Autor
    Příspěvky
  • #3539
    frisbee
    Člen
    (39 odpovědí)

    Jakou pletenku používáte na vláčení gumových nástrah?

    Jakou značku, průměr, barvu nebo třeba kolik metrů jí máte na navijáku?

    Můžete napsat i své zkušenosti, jestli podle vás barva hraje nějakou roli a zda jste jí zkoušeli porovnat s monofilem v počtu záběrů.

    #10548
    Naki
    Účastník
    (900 odpovědí)

    Už to zde bylo několikrát probráno,ale dobře. Já používám na vláčku spiderwire 0,20mm v barvě žluté.Na barvě šňůry asi nezáleží,prostě jsem si ji zvolil. V této síle jí na naviják dávám 300m,používal jsem Ticu,letos jsem přešel na Penn.Zkoušel jsem i silon, ale pletenka mi víc vyhovuje.Vydrží víc hlavně při vláčení při dně v chaluhách.

    Čau Naki

    #10553
    Patrik
    Člen
    (9 odpovědí)

    Já jsem si letos pořídil Fireline – fluozelenou 0,12mm na 6,8kg. Mám ji na “gumídky” s hlavičkama do 30g a hloubku do 30ti metrů.

    Vloni jsme porovnávali v lodi úspěšnost vlasec versus šňůry a myslím si, že to nebylo ani tak o tom, jestli tam mám šňůru nebo vlasec, ale o způsobu vedení nástrahy a samotné nástraze. Ty ryby, co jsme chytali na 99% nikdy předtím nebyly chycené a nemohly se poučit jako ty u nás na našich revírech.

    A co se barvy týče, tak možná ta světlá bude ve vodě vidět ještě méně, než tmavá. Ryba se většinou dívá proti hladině a i ryby se světlým břichem jsou tak daleko lépe maskované:-)

    Já na naviják dám 100m a dobrý podklad, kdyby náhodou.

    #10555
    ZM
    Účastník
    (1125 odpovědí)

    Pověry,že na barvě šňůry,vlasce nezáleží,stále přetrvávají.Celý vývoj výroby vlasců a šňůr spěje k nejmenší viditelnosti,splynutím s prostředím,proč asi?  Možná,že jsou chvíle,kdy ryby skočí i na prádelní šňůru,to nevím,nezkoušel jsem to,ale základem lovu je nenápadnost a to i u ryb,které se s udicí nesetkaly.  Jsou určitě pevnější a měkčí šňůry než Fireline 0,20(13,2kg),0,12(6,8kg).Při této nosnosti mohu použít i vlasec,který je poddajnější a zvláště gumové nástrahy na něm budou lépe pracovat,nehledě,že mohu používat čiré barvy.Úspěšnost vlasce a šňůr sleduji déle než jednu sezónu a budu-li chytat do 40-50m použiju vlasec čiré barvy,na který je více záběrů i ve srovnání s průsvitnými šňůrami.Zkuste to až ryby nebudou brát,nebudou aktivní,je v tom rozdíl.

    #10653
    jindra
    Člen
    (66 odpovědí)

    Já osobně dávám v Norsku přednost vláčce a chytám obvykle se šňůrou 0,15, nejčastěji s Fireline a Spiderwire, ale teď jsem testoval ke své spokojenosti i strenku. Myslím, že na barvě záleží jen do jisté míry – v malých hloubkách, za jasného počasí, čisté vodě atd. Ve větší hloubce už je to podle mě jedno, takže dávám přednost žlutozelené barvě, protože líp vidím, kudy šňůru s nástrahou vedu. Vlasec nemusím, i když jsem s ním samozřejmě před léty začínal. Jednak jsem ještě nenašel žádný, který by po se čase a tolika hodech nezačal kroutit a smyčkovat, jednak mi přijde šňůra citlivější – má rychlejší reakci. Hlavně když to “šourám” úplně při dně na odhoz třeba 50 m, má vlasec díky průtažnosti zpoždění a když zaváznu na dně, “dozvím” se to s vlascem o chvilku později a to už třeba visím. Člověk pak přijde o nástrahu, o kterou se šňůrou nepřijde, protože tam ten drc cítíš okamžitě. Ale myslím, že je to taky věc názoru a zvyku, ostatně začíná nám sezóna a tak všichni můžou testovat, jestli je v tom nějaký rozdíl.

    #10671
    Petr Novák
    Účastník
    (1356 odpovědí)

    Dříve jsem díky vysokým cenám pletenek používal silony – z počátku Mitchell Marine ve světle modré barvě, ale za tu cenu co se prodával toho zase tolik nevydržel. Potom jsem zkoušel vlasce SUFIX a to v měděné a sytě žluté barvě. S nimi jsem byl velice spokojený co se týkalo odolnosti, nosnosti a ceny – doporučuji. Loni jsem dětem namotal pletenku SpiderWire v zelené barvě a sobě tutéž v barvě bílé, ale rozdíl v počtu záběrů jsem nezaznamenal. Jinak na vláčení už silon nechci.S pletenkou se nástraha podstatně lépe kontroluje

    #10681
    ZM
    Účastník
    (1125 odpovědí)

    Myslím si,že záleží hlavně na reakci rybáře,který ovládá udici s vlascem nebo šňůrou,ani jedna ryby nechytá.Samozřejmě je důležité náčiní věřit,co komu vyhovuje,Mně se chytá dobře se šňůrou i s vlascem a v drcech rozdíl nevidím.Nevidím velký rozdíl ve vlastnostech vámi udávaných šňůr  Spiderwire 0,14= 10,20kg,Fireline 0,15 = 7,90kg a vlasci Awashima,Colmic,Berkley 0,22-0.32 s fluocarbonovou viditelností a se stejnou nebo vyšší nosností.Také jsem překvapen motání a kroucení vlasce,to neznám,jedině,že bych chytal na rotačky a i tomu se dá předejítViděl jsem motanice a kroucení šňůr..Délka hodů u šňůr je větší,ale na moři není rozhodující.Šňůru určitě při těžších nástrahách a větších hloubkách ale v jiných parametrech.No,hlavně aby braly.Kdo má rád šňůru,tak bych na lehkou vláčku šel do nižších průměrů než 0,15,jsou tenčí a přitom pevné,Berkley Whiplash Crystal,0,08,0,10mm.

    #10685
    Martin
    Účastník
    (70 odpovědí)

    Já používám  šňůru Berkly Spiderwire myslím 0,32 bílá barva.Absolutní spokojenost.Jistě,že do mělčí vody,by byla dostačující slabší šňůra,ale úlovky polaků,kelerů a doršů v mělký vodě mě nenutí ke zmenšení průměru.A pokud uváznu za chaluhy,tak to v 99% vytáhnu,třeba i s 3m chaluhou,ale vytáhnu.

    #10689
    ZM
    Účastník
    (1125 odpovědí)

    Dělají 0,30mm = 30,6kg  nebo 0,35mm = 36,5kg. A co prut,500g ? Slabší by mohl prasknout.

    #10692
    Patrik
    Člen
    (9 odpovědí)

    Tak to je dobrý! Frisbee se ptal na lehkou vláčku a tady mu radí 30kg šňůry:-))) Myslím, že měl na mysli lehkou vláčku s nástrahama do 30g a jemný cajk.

    Chci se vás ale zeptat, zda dáváte na konec šňůry monofil nebo fluokarbon pro “zneviditelnění” šňůry? Pokud ano, tak jak dlouhý a jak jej spojujete se šňůrou?

    #10694
    frisbee
    Člen
    (39 odpovědí)

    Kluci, díky za rady!

    Jak píše Patrik, chci ji na vláčení twistrů a menších ripperů s hlavama do 30g v hloubkách do 20ti metrů. Cílová ryba je treska pollack. Mám 40g vláčák a tu šňůru bych případně chtěl využít i u nás na candáty.

    Trochu jsem se díval po netu a nejspíše bych šel do menších průměrů okolo 0,12mm s pevností okolo 7-10 kg. To by mi myslím mělo stačit.

    Mohl bych vás poprosit chválu, případně kritiku těchto šňůr?

    Berkley – Whiplash Crystal průhledná 0,06mm/10,6kg

    Penn splétaná šnůra – International Pemium Braid 100m (žlutá) 0,12mm/9,6kg

    Stren – splétaná šňůra Microfuse čirá-fluo 0,12mm/6,8kg

    Spiderwire – Stealth zelená 0,12 mm/7,1kg

    Spiderwire ULTRACAST – invisi průhledná 0.12mm/9.1kg

    Informace jsem čerpal z http://www.hobby-g.cz/70-Spletane-snury , kde je k nim i větší popis. Něco jiného je však text a praxe:-)

    #10695
    Martin
    Účastník
    (70 odpovědí)

    To ZM : prut 120g.

    #10700
    mikulcak
    Účastník
    (376 odpovědí)

    pokud ti můžu radit tak nejdi do Berkley – Whiplash Crystal průhledná 0,06mm/10,6kg

    do norska je slabá a loni jsem ji při záseku několikrát urval na štikách a přerval mi to na řece na nový rok pěkný candát,urveš ji ne v uzlu ale třeba u navijáku a to nase.., nosnost co uvádí je nesmysl ,letos jsem ji vyhodil bo za ty nervy to nestojí…

    #10706
    Aknot
    Člen
    (9 odpovědí)

    Spiderwire Stealth mohu doporučit, mám 15 lb a jsem spokojen.

    #10717
    sroubek282
    Účastník
    (6210 odpovědí)

    sto lidí,sto názorů,já mám

    Sufix Performance Braid 0,20-11.40kg a velká spokojenost.Mám ju na čtyrech navijákách.

    Ryba mi to neurvala,ale chaluha,nebo co to bylo,tak to jo,ale jenom návazec.Chytám pouze fjord a vláčku.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 52)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Pletená šňůra na lehkou vláčku

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(16)
(117)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...