Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Neschází vám Polaci?

  • Toto téma obsahuje celkem 38 odpovědí. Do diskuze (22 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Pet a poslední změna proběhla před 4 měsíci a 2 týdny.
Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 39)
  • Autor
    Příspěvky
  • #269698
    Duke
    Správce
    (1391 odpovědí)

    V tomto tématu pokračujeme v oblíbené diskuzi z roku 2012 Neschází vám Polaci?

    #269180
    meky
    Účastník
    (286 odpovědí)

    Po rybolovu na severu Norska jsem se rozhodl pro lov polaků ve středním Norsku. Chtěl bych se zeptat, jakou sílu monofilu či pletenky používáte? Informace jsou dosti rozporuplné.

    #269232
    Hoop
    Účastník
    (939 odpovědí)

    To Meky:

    Dle mého názoru na tom až tolik nezáleží…používám pletenku 0,18/17,6kg WFT/STREN + návazec Colmic Fendreel 0,35/16kg….cítím každé drbnutí …absolutně  bez problémů.

    ZÁSADNÍ je najít místo z rybama a pak se dá vymýšlet jakou nástrahou je přemluvit…

    #269244
    meky
    Účastník
    (286 odpovědí)

    Mohl jsem porovnat slabou pletenku s monofilem. Pletenka záběrově prohrála. Říká se, že polaci jsou na vlasec velmi citliví. Tvá alternativa je však poměrně rozšířená.

     

    #269264
    Sim
    Správce
    (11223 odpovědí)

    Chytám na stejnou montáž jako Hoop a se záběry taky nemám problem. Silon jsem ještě nezkoušel, ale chci to příští rok napravit. Namotám silon a vyzvu Dedo 145 v květnu na Bakkanu 2017 na souboj. Potom budeme mít jasné porovnání. Jaký silon si mám opatřit, 0,28mm?

    #269696
    mirecek
    Účastník
    (252 odpovědí)

    Já chytal pletenku asi tři roky. Letos jsem vyzkoušel silon a rychle jsem se vrátil ke pletence. V tom silonu nemám žádný cit. Pokud házím dál, nebo chytám v hloubce, mě ten silon sensedí.

    #269726
    jigin1
    Účastník
    (984 odpovědí)

    klucí všechno záleží od situace kde jsou polaci…jak svítí sluníčko a jsou na mělčinách od 5-15m razhodně vlasec.potvrzuje se to i ted jak lovíme s Kulikem na Averoy.Dnes a to fakt nekecám jsme odlovili cca 40polaků s mělčin vesměs to byli ryby do 70c.Večer byli v cca 30m a tam byla lepší šnůra s návazcem.já mám 0,12 a 0,28 vlasec.Fanda pokud lovil se šnúrou tak měl desetinu záběru co my.Až když přešel na návazec a vlasec tak dorovnával skore.Na polaka není potřeba zbytečně předimenzovávat sestavy hlavně být flexibilní a rychle se přispůsobovat situaci.Za tyto dva dni sem vyškolil několik kluků a už dnes to bylo znát na jejich úlovcích….

    #269727
    trojhak
    Účastník
    (132 odpovědí)

    Jigine, takže myslíš, že pletenka + návazec ze silonu je podobné jako vláčet čistě na silon, ale kontakt s nástrahou je citlivější?

    Prosím o tvoji reakci.

    Děkuji.

    #269729
    jigin1
    Účastník
    (984 odpovědí)

    Ne ne ja mám dva pruty na jednom je celý vlasec a na druhém šnůra 0.12 s návazcem…a měním podle hloubek.je pravda že všechno záleží i od driftu a velikosti nástrah i ted jsem právě čuměl co všechno rybáři dokážou navázat…Kulik chytá jen s vlascem a chytáme zhruba stejně…je pravda , musíš počítat že občas stratíš velkou rybu,ale počet záběrů ti to vynahradí….

     

    #269730
    jigin1
    Účastník
    (984 odpovědí)

    ja používám jigi i pod 10gr a vlasec líp řeže vodu.Takže 10gr Flashjig padá zhruba stejnou rychlostí jako 20gr.guma….3nůra ma jěště jednu špatnou nebo dobrou vlastnost a to je průtažnost.Při šnůře a vic utažený cívce se spousta ryb vyřízne.vlasec úniky odpruží,ale zas je problém zastavit rybu před chaluhami….Všechno je též o subjektivním pocitu co je úspěšný lov polaků…pro někoho je to jeden občasný záběr ale od pořádneho torpéda a pro někoho i 10 ryb za hodinu ale menších rozměrů….záleží už jen na rybáři jakou techniku si vybere.každému polakářovi sedí něco jiného a nedá se říct jestli to je správne nebo ono.Každý spůsob je dobrý, který dokáže pravidelně lovit ryby.ja sám počas dne používám víc technik a jak jsem už psal je to o flexibilitě přispůsobit se danej situaci….vítr ,drift,hloubka sluníčko atd…

    #269733
    meky
    Účastník
    (286 odpovědí)

    Kluci děkuji za příspěvky, pokud budou další budu rád. Vidím, že nejdůležitější místo systému je u návnady . Je to též největší slabina. Z příspěvků vyplývá, že koncový návazec z monofilu nemusí být tenký. Na 35 či 28 se už nějaká ryba dá zvládnout. Používal někdo ještě silnější návazce?

    #269737
    jigin1
    Účastník
    (984 odpovědí)

    U mně je vrchní hranice 0,35 a spodní 0,22 ale tu doporučuji fakt jen skušeným vláčkařům s patričním vybavením a skušenostma….

    #269997
    Harty
    Účastník
    (1243 odpovědí)

    Na téma vlasec ,šňůra, nebo návazce šňůra- vlasec, nebo fluokarbon, už se napsalo tady na webu mraky.Tak jenom krátce.I když je Pavel Výboh-Jigin můj kamarád,tak sním v určitých věcech nesouhlasím.On to ví a nemáme s tím problém.Já jako někteří, chytám zásadně jenom na šňůru.A o to se chci s váma podělit.Né jenom průměr,ale i barva a asi i průřez šňůry má vliv na chytání polaků.I když rok od roku zmenšuji průměr šňůr a převážně používám bílou barvu-dříve zelenou , žlutou nebo oranžovou.Tak největší polaky jsem chytil na hemingvejku,která měla šedou-grafitovou barvu a nebyla kulatá,ale placatá jako lýko.Je zajímavé,  když jsem ji vyměnil za novou ,tak od té doby jsem polaka přes metr nechytil.Možná právě tato barva, byla pro polaky neviditelná.Možná to byla náhoda,ale je to tak.Zajímá mně, jaká barva se nejvíce osvědčila vám,popř.jaký průřez a průměr.Ta šňůra co jsem popsal fungovala hlvně v nočních hodinách.Noc v Norsku?? květen-červen,

    #270033
    mirecek
    Účastník
    (252 odpovědí)

    Toto je hodně zajímavé téma. Rozhoduje v brani polaků příliv/ odliv? Jaké máte zkušenosti?

    #270034
    jigin1
    Účastník
    (984 odpovědí)

    Přesně jak píše HartySe spůsobem, jak loví on, rozhodně šnúra.Já síce nelovím moc trofejek, ale na množství odlovených ryb a počet záběru je lepší spůsob, s kterým lovím já.Harty loví na velkou dálku podmořké kopečky a je to i o jediném záběru za hodinu ale od pořádné ryby.S vlascem by jste neměli kontakt s nástrahou.I nástrahy používame uplně odlišné.Pokusím se s klukami domluvit o detailnějších článkách  k jednotlivým spůsobům lovu polaků.Co se týka přílivu a odlivu ano,vliv je velký.Všechno taky záleží v kolik hodin je příliv,jestli brzo ráno nebo v poledne..Hodinka před a hodinka po vrcholu přílivu je top pro lov na podmořských kopečkách a hlavně vnoci a brzo ráno, máte tam šanci chytnout fakt trofejní rybu.Při lovu na mělčinách a chaluhových polích P-O není až tak zásadní, ale lovíte podstatně menší ryby.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 39)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Neschází vám Polaci?

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(16)
(116)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...