Nápověda Doporučujeme:

Jak na zaseknutý háček

Nikomu háček v ruce, či jiné části těla, nepřeji, ani svému největšímu nepříteli. Ovšem i při velké obezřetnosti se někdy podaří si u vody nadělat pořádnou polízanici a to tehdy, když háček místo do nástrahy si my, nebo naši kamarádi, pěkně zarazíme do prstu, nebo i jinam. Jak ho vytáhnout, když má protihrot? Tady je každá rada drahá!

Pomůže pletená šňůrka

Nejefektivnějším způsobem je vzít si nějaký provázek, či silnější pletenku nebo silon a potom požádat o pomoc nějakého kolegu se silnou povahou. Pomocí provázku bychom měli vyvinout tlak, který uvolní háček z těla. Pokud se vám to povede, ránu ihned polijte nějakou dezinfekcí, nabízí se alpa, ale vhodná je i vodka, slivovice, či jiný alkohol, který budete mít u vody nebo po cestě na benzínce k dispozici mnohem pravděpodobněji než alpu.

Protrhnout durch

Další variantou, která ovšem není na ilustračním obrázku pod článkem je protáhnutí hrotu háčku dále, tedy pokud nenarazíte na kost a ustřihnutí, či zamáčknutí protihrotu kleštěmi. Tuto variantu mám mnohem raději a vždy když jsem měl jednoháček s protihrotem v místech, kde se dal prorvat a protáhnout ještě dále až do bodu, kdy vylízal protihrot, tak jsem právě aplikoval tuto variantu osvobození. Jednoduše řečeno je potřeba se nebát a háček protahovat dál a zároveň, takovým způsobem aby hrot směroval ke kůži. Poté protrhnout kůži v druhém bodě hrotem háčku, a jakmile vyleze i protihrot, tak máme vyhráno, jelikož po jeho zamáčknutí či ucvaknutí už se jedná o jednoduchou a téměř bezbolestnou záležitost. Pak lze totiž háček, který je zbavený protihrotu jednoduše vytáhnout.

A jak je to s trojháčkem?

Ze všeho nejdříve je nutné odstřihnout hroty, které nám na trojháčku zbývají. Obvykle se sekneme do těla jen jedním hrotem na trojháčku a tak se odstřihávají dva zbylé hroty. Někdy se ale může stát, že se zabodnou i dva hroty z trojháčku do těla a to už je pak mnohem složitější. Po odstřihnutí zbývajících hrotů trojháčku, navlékneme stejně tak jako je v ilustračním obrázku níže nějaký provázek a jistým tahem dostáváme háček z těla. Jeden hrot z trojháčku se mi takhle podařilo vydělat už třikrát za můj život. Když jsem měl zabodnuté z trojháčku celé dva hroty v prstu, potom jsem šel raději do nemocnice. Pokud to prostor umožňuje, potom doporučuji i v případě trojháčku využít druhou popisovanou techniku a tou je protáhnutí háčku dál přes kůži, jakmile vyleze protihrot, tak ho zamáčkneme nebo ušmikneme a poté už háček zbavený protihrotu jednoduše vytáhneme z těla. V případě trojháčku tuto metodu ovšem nelze většinou aplikovat. Pokud se vám podaří trojháček dostat z těla, tak ránu vydezinfikujte. Potom zkuste zastavit krvácení tak, že důkladně ránu omotáte nebo zalepíte.
Autor: Karel Chlumec

Tento článek zatím nikdo nekomentoval, buďte první!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(5)
(20)
(163)
(26)

Nahrávání ... Nahrávání ...