Nápověda Doporučujeme:

Domů Fóra Diskuze mořského rybolovu kuchařské receptury a specialitky

Zvolené téma obsahuje celkem 79 odpovědí. Do diskuze (44 hlasů) se naposledy zapojil uživatel Apnea Apnea a poslední změna proběhla před 1 týden, 6 dny.

Prohlížíte 15 příspěvků - 1 z 15 (z 80 celkově)
  • Autor
    Příspěvky
  • #3279
     Bohuslav Poles 
    Účastník
    (190 odpovědí)
    byl(a) online před 1 měsíc

    Při poslední náv?těvě Norska jsme zavařili pár sklenic tresčích jater a mohu říct, ?e chu?ově byly daleko lep?í, ne? kupované. V dubnu, a? zase nav?tívím zaslíbenou zemi, tach si chci zase nějaké zavařit. Hledal jsem na netu nějaký návod na zpracování tresčích jiker, zvlá?tě pak udělat si z nich kaviár, či je nějakým způsobem dopravit domů a vyudit. MÁTE-LI NĚJAKÉ ZKU?ENOSTI, PODĚLTE SE …. 🙂

    #6442
     Martin Rollo 
    Účastník
    (407 odpovědí)
    byl(a) online před 1 měsíc

    Letos jsme je delali prvne a byly vyborne ale je stim dost prace musis tu blanu s parazitama sundat.My jsme letos meli sebou manzelky tak jsme je stim aspon zabavili ani jsme je nesterilovaly a v lednici vydrzi.

    #6443
     Bohuslav Poles 
    Účastník
    (190 odpovědí)
    byl(a) online před 1 měsíc

    Práce je s tím opravdu dost, ale díky bohatým úlovkům jsme si mohli dovolit vybrat si ty nej. Samozřejmě, ?e byly ka?dé s červama, ale pokud jsou pěkný jatýrka, tak odblaňování je hotové za chvilku a červy jdou pryč hned s blánou. Kdybych v té době věděl, ?e to bude taková dobrota, tak bych jich nadělal víc skleniček.

    Kalorická snídaně : na oleji zpěnit cibulku, přidat najemno nakrájená játra a nechat je trochu opéct. Pak přidat roz?lehaná vajíčka se solí a za stálého míchání osmahnout. K tomu čerstvý chléb s máslem. ….mňam…

    #6447
    Radislav Kryl Radislav Kryl 
    Účastník
    (468 odpovědí)
    byl(a) online před 2 měsíců

    Při zpracování jater si vybírám nejméně napadená a to dost pečlivě, jeto poznat dobře po hmatu. Pokud je na povrchu víc jak řekněme pět parazitů tak je vyhazuji, proto?e jsou napadeny i uvnitř a kdy? to potom křupe mezi zubama tak je z toho na b… S jikrama jsem to nezkou?el treska není jeseter a vůbec kaviár jsou sirové jikry a kdy? ten mak smrdí po kocourovi tak to nemusím.Vařené v rybí polívce , to je něco jiného.

    #6462
     Martin 
    Účastník
    (70 odpovědí)
    byl(a) online před 1 rok

    Jojo játra jsou super.U? dva roky je v?dycky s kolegou děláme.Na filetárně to v?ichni přeberem a já je pak na baráku je?tě prohlí?ím a případný parazity vydloubnu.Nacpem je do sklenic,zalejem olejem,přidáme pepř,nový koření a myslím,?e tam kolega dává i bobkový list a pak sterilujeme.Je stim dost práce,ale v?ichni se po tom mů?ou utlouct.

    #6467
    mikulcak mikulcak 
    Účastník
    (371 odpovědí)
    byl(a) online před 2 hodiny

    Já si loni také udělal pár skleniček ale zdá se mi ?e jsem je tro?ku rozvařil,jsou o dost jemněj?í ne? z obchodu,nevíte někdo jak dlouho se mají vařit? já je vařil něco přes hodinku ve vět?ím hrnci,vařily se spí? v páře…

    #6471
     zdeněk křešnička 
    Účastník
    (417 odpovědí)
    byl(a) online před 6 měsíců

    recept na jatérka mé ?eny,odblanit,odčervit,vařit vět?í mno?ství,5Lit.

    hrnec. Vaří se ve dvouch vodách.

    1- voda,osolit 5-7 l?ic,ocet-1,5 dl,vařit 20min,slít a nechat vychladnout,přebrat,odstranit rozvařené,musí být ztuhlý!!!

    2-voda,osolit, "jak polévku",ocet,"jako zálivku na salát",5-7 bob.list,nové koření,celý pepř,1 cibule na plátky,vařit 10 min. Nechat

    vychladnou,studený nandat do slenic,zalít olivovým olejem,musí být potopený,víko rádně dotáhnout,NEZAVAŘOVAT! Odzkou?ený,vydr?í a? 7 let,schoval jsem je tak dobře,vůbec nic jim nebylo.

    #6476
     Bohuslav Poles 
    Účastník
    (190 odpovědí)
    byl(a) online před 1 měsíc

    nějaké tipy, co jsem pobral na netu :

    Petr

    Dej do hrnce vařit vodu (na 2 kg jater 2,5l vody) osolenou ?esti vrchovatými l?ícemi soli. Játra oper,odstraň blány. Nakrájej na přibli?ně stejnou velikost, dej do vařící vody a od okam?iku varu vař 10 minut. Předem si nachystej řádně umyté skleničky, na dno 1 men?í bobkový list, 2 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře. Horká játra naskládej do sklenic cca 0,5 cm od vrchního okraje. Nyní toté? koření co jsi dal na dno sklenice dej na játra a dolej a? po hrdlo olejem. Otři ubrouskem a zavíčkuj. Nyní sterilizuj (při varu 20 minut) v nějakém velkém hrnci, který v Norsku najde?. Pak pomalu zchlaď, a? sklenice neprasknou a ulo? do chladna. Po 24 hodinách sterilizaci opakuj.

    Misel

    Nebo to zkus malinko jinak – játra oper, odblaň a hlavně pořádně prohlédni (pozor na parazity – červi, mají to hlavně brosmy (lumb), ale na?li jsme to snad u v?ech druhů ryb ) , pak je nasol a nandej do čistých skleniček spolu s kouskem bobkového listu, kuličkou nového koření a celého pepře, skleničky plnit tak 1,5 cm pod okraj, zalít olejem tak 0,5 cm nad játra, uzavřít a sterilizovat. Posledně (v červnu 05) jsem je sterilizoval ve vodě při 90°C – 100°C hodinu a mam v lednici poslední vzorek je?tě teď.

    Vlkou?

    Zkou?el jsem to oběma způsoby. V tom druhém bude? mít ve skleničce méně jater, proto?e se trochu smrsknou, kdy? je vaří? u? v uzavřených skleničkách.

    Opravdu vydr?í hodně dlouho. Hlavně játra nemra?. Jsou plná tuku a velmi brzy se zkazí. Jediné co dělám jinak, kdy? si je předvařuji, tak tam neleju obyčejný olej, ale vyvařený tuk z jater. Je ho v hrnci na dva palce. Je to dobrota.

    Hynek

    Daleko nejlep?í, jak zavařovat játra a také nezasmrdět barák, je kdy? játra odblaníte a necháte odle?et v lednici do druhého dne. Pak je nasekáte na men?í kousky nasolíte a do připravené skleničky dáme 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření a bobkový list a kápneme malinko oleje potom nacpeme játra a to samé dáme z vrchu. pak sterilizujeme při 100 ° C asi 40 min. Játra se přitom i uvaří.

    Pomazánka z tresčích jater :

    -3 vrchovaté l?íce pomazánkového másla

    -2 konzervy tresčích jater (čistá váha cca 11 dkg)

    -1/2 men?í cibule

    – citrónová ??áva a sůl podle chuti

    Máslo rozmačkáme s játry (bez oleje), přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, citr. ??ávu a sůl podle chuti a promícháme. ma?eme na pečivo a ozdobíme cibulkou a rajčetem.

    Jestli chcete mít pomazánku tu??í, tak musíte dát pravé máslo.

    #6530
     Ladislav Seregely 
    Uživatel
    (44 odpovědí)
    offline

    Ked u? sme pri tom jedle tak toho roku u niektorych tresiek ma prekvapila silna chut za jodom. Boli sme na Arnoy Brigg.Chytali sme na mori v rôznych hlbkach.Je to tym alebo ich potravou?

    #6537
    honzak honzak 
    Účastník
    (2372 odpovědí)
    byl(a) online před 12 dny

    Ahoj , máte někdo dobrou zku?enost jak dobře a hlavně chutně upravit Halibuta?Dík Za radu.

    #6539
     Tomáš 
    Uživatel
    (29 odpovědí)
    offline

    Nejlep?í je halibut jen na másle, tro?ku osolit a k tomu si udělat "český" salát Caesar s krutonky a je to opravdu pecka.

    #6543
     Josef Čtvrtnik 
    Uživatel
    (274 odpovědí)
    offline

    To Honzák.Nazdárek receptů je dost jen ten Halivůůd nejni.o)))Jak se máme v Práglu??

    #6551
    honzak honzak 
    Účastník
    (2372 odpovědí)
    byl(a) online před 12 dny

    Ahoj Komboj, mám se super, a co ty? tak mi prosím nějaký fakt dobrý recwpt po?li. Dík Jenda Jo a kam jede? pří?tí rok na ryby?

    #6577
     lukluk 
    Uživatel
    (37 odpovědí)
    offline

    Ahoj,játra děláme několik let a to jak vý?e popisuje Petr.ale také přidám jeden recept na pomazánku z tresky.

    Tresčí filety uvaříme ve vodě,do které jsme přidali,1 bobkový list,2 kuličky nového koření,4 kuličky pepře,polovinu cibule,sůl.

    Maso rozmixujeme,ale stačí vidličkou rozmačkat,přidáme máslo,l?ičku sardelové pasty,jemně nakrájenou cibuli,,trochu majolky a tatarky…..

    mů?e? přidat hořčici,nebo česnek….

    Podle Ornulfa je halibut nejlep?í jen uvařit ve slané vodě…..

    #6582
     treska50 
    Uživatel
    (29 odpovědí)
    offline

    Letos jsme dle receptu na?í paní domácí v Norsku vyzkou?eli tento recept na tresčí játra a bylo to docela dobré:

    Na cca 0,5 -0,7 kg jater dát do hrnce tolik vody ,aby játra plavala.K tomu přidat 5 kuliček celého pepře,5 kuliček nového koření, 1 celá cibule, sůl, ocet(ale pouze trochu,aby byl ve vodě jen cítit – něco mezi malým a velkým panákem), trochu cukru a 1 bobkový list. Voda se předehřeje asi na 90-95 °C (nesmí být ve varu) a játra se v tom vaří(ale pořád jen pod bodem varu!!) 15-20 minut; nesmí se ale rozvařit(doba vaření zále?í na tom,zda je necháte celá nebo je nakrájíte na men?í kousky).Poté je z vody vyndat, nakrájet nebo nasekat na men?í kousky, dle chuti mo?no přisolit nebo pokapat citronem.Játra se mají jíst údajně kdy? nejsou teplá ani studená.Já to jedl i studené a nemělo to chybu.Pokud se správně trefíte při jejich přípravě,tak jsou jako z konzervy. Dá se z toho udělat pomazánka nebo jen natřít na chleba s máslem. Dobrou chu?.

Prohlížíte 15 příspěvků - 1 z 15 (z 80 celkově)

Pro reakci na tento článek se musíte přihlásit.

Domů Fóra Diskuze mořského rybolovu kuchařské receptury a specialitky

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Havoya

Maledivy

Poslední fotogalerie

Soroya » Září 2017

Soroya » Červen 2017

Soroya » Únor 2017

Anketa

Navštěvujete srazy mořského rybolovu?

(4)
(21)
(91)

Nahrávání ... Nahrávání ...