Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Tresčí játra, recepty Odpověď na: Tresčí játra, recepty

#11538
dalibor
Účastník
(298 odpovědí)

Napsal Láďa V.před 351 dny

Tresčí játra jsou super delikatesa,ale zpracovat je znamená po celodením rybolovu a filetování místo odpočinku a relaxace,ještě dosti práce .Jezdím do Norska 14let každý rok dělám játra,ale poslední 2roky používám Norský recept od jednoho kamaráda .Je jednoduchý a super.Základ je, játra perfektně očistit(odblanit),naskládat do sklenic,bobkový list,nové koř.kul.pepře(sůl) já sůl dávám Norci ne.Játra 2x sterilizovat po 15min.Vždycky jsme játra vařili ve vodě pak dávali do sklenic,zalívali olejem a také 2x steril.Teď s sebou netaháme žádný olej játra si ho pustěj samy.Nemusí být v lednici,stačí tma,aby olej nežluknul vydrží cca 1 rok.

Játra není třeba zalejvat olejem, pustěj si ho samy vůbec to neni poznat,že je to jen olej z jater a ne stolní nebo slunečnicový.

Dobrou chuť

Napsal Béďa před 350 dny

Tresčí játra už děláme několik let podle stejného receptu:

3dcl sklenice,jeden bobkový lis,dvě kuličky pepře a dvě kuličky nového koření. Odblaněná játra zalijeme rostlinným olejem,zavíčkujeme a dvě hodiny zavařujeme na cca70-80C. Játra bez problémů vydrží rok a hlavně je to rychlý recept.

Napsal petr před 1481 dny

Dej do hrnce vařit vodu(na 2 kg jater 2,5l vody)osolenou 6.vrchovatými lžícemi soli.Játra oper,odstraň blány.Nákrájej na přibližně stejnou velikost,dej do vařící vody a od okamžiku varu vař 10 minut.Předem si nachystej řádně umyté skleničky,na dno 1 menší bobkový list,2 kuličky nového koření,6 kuliček pepře.Horká játra naskádej do sklenic cca 0,5 cm od vrchního okraje.Nyní totéž koření co jsi dal na dno sklenice dej na játra a dolej až po hrdlo olejem.Otři ubrouskem a zavíčkuj.Nyní sterilizuj (při varu 20 minut)v nějakém velkém hrnci, který v Norsku najdeš. Pak pomalu schlaď a» sklenice neprasknou a ulož do chladna.Po 24 hodinách sterilizaci opakuj. Nech si chutnat.

Napsal misel před 1479 dny

Nebo to zkus malinko jinak – játra oper, odblaň a hlavně pořádně prohlédni (pozor na parazity – červi, mají to hlavně brosmy (lumb), ale našli jsme to snad u všech druhů ryb ) , pak je nasol a nandej do čistých skleniček spolu s kouskem bobkového listu, kuličkou nového koření a celého pepře, skleničky plnit tak 1,5 cm pod okraj, zalít olejem tak 0,5cm nad játra, uzavřít a sterilizovat. Posledně (v červnu 05) jsem je sterilizoval ve vodě při 90°C – 100°C hodinu a mam v lednici poslední vzorek ještě teď.

Napsal Vlkouš před 1476 dny

Zkoušel jsem to oběma způsoby. V tom druhém budeš mít ve skleničce méně jater, protože se trochu smrsknou, když je vaříš už vuzavřených skleničkách.

Opravdu vydrží hodně dlouho. Nedávno jsem koštoval vzorek z května 2005 a další dvě skleničky nechávám na prub ještě dýl. Hlavně játra nemraž. Jsou pná tuku a velmi brzy se zkazí. Jediné co dělám jinak, když si je předvařuji, tak tam neleju obyčejný olej, ale vyvařený tuk z jater. Je ho v hrnci na dva palce. Je to dobrota – nech si šmakovat.

Napsal MIRO před 1193 dny

Když jsme byli podruhé v Norsku na Sjernaroy ,skusili jsme si udusit treščí játra tak jak vepřové a pod. Páni! To jste nezažili ten smrad. Jest se to nedalo a dvojhodinové větrání bylo nutností.Skusili jste to?

Jednou to u nás Nor povařil jen ve slané vodě společně s naším celým pepřem, bobkem (ne kozím ani králičím – listem!) a novým kořením a bylo to po vychladnutí na chlebu s máslem posolené, popepřené a s cibulkou celkem konzumovatelné. Rychlé, ale žádný zázrak. Zavařená v oleji jsou super, ale nepřesolit.

Napsal Rk před 1192 dny

Zdravím vás pánové,s těma játrama to není tak tragické, na smažení sice nejsou, ale jsou vinikající zavařené a potom s cibulkou a pokapané citronem.

Co se týká parazitů dají se lehce odstranit. Jsou pouze v povrchové blance, která se dá lehce sloupnout i s parazitama.Pokud jich je tam však příliš tak je prostě vyhodím.

Dobrý recept na zpracování je v brožurce Rybaříme v Norsku, jen místo doporučeného stolního oleje používám vyvařený rybý tuk. V hrnci je asi 2cm tuku, samozřemostí je, že se k vaření používá k tomu určený jeden velký hrnec a vaří se to venku.

napsal Larry.

Ty máš eskymácké předky? Může to být dobré, ale nezlob se. Rybí tuk od mateřské školky nesmím. Když si na to ještě dnes vzpomenu, tak mě jímají závratě.: Zlatý slunečnicový olej!

Napsal Hynek před 1191 dny

Daleko nejlepší jak zavařovat játra a také nezasmrdět barák je když játra odblaníte a necháte odležet v lednici do druhého dne. Pak je nasekáte na menší koustky nasolíte a do přpravené skleničky dáme 2 kuličky pepře, 2 kujičky nového koření a bobkový list a kápnem malinko oleje potom nacpeme játra a to samé dáme z vrchu. pak sterilizujem při 100 ° C asi 40 min. Játra se přitom i uvaří.

Napsal Larry před 1191 dny

.

Nemám Eskymácky předky ani zadky,su čistokrené Moravák.

Napsal Rk před 1190 dny

To Larry

Já jsem se taky nenaštval,jen jsem odpověděl ve stejném duchu,to co radí Hynek je zajímavé, ale ve skleničkách bude ještě víc tuku a míň jater protože se vyškvaří, osahují sami o sobě hodně rybího tuku,ale aspoň to nesmrdí.

Napsal Glum před 938 dny

Mám dvě otázky:

1, Počítají se tresčí játra do celkového limitu 15kg?

2, Jak dlouho by měla játra vydržet skladovat ve sklenicích?

Dík za odpověď!

Napsal Rk před 938 dny

Ahoj,mám dojem, že o tom někde psala Janka, že limit se vztahuje na všechny vlastnoručně ulovené mořské ryby včetně jejich částí a produktů. Nicméně, pokud budeš mít játra zavařené nejlépe ve sklinečkách od výživy a přibalené k potravinám, tak si jich nikdo nevšimne. Ono těch jater zas tak moc po uvaření není, já jsem vezl nejvýš deset skleniček a to jsem si je bral i od dalších kolegů kteří o ně neměli zájem.

Co se týká trvanlivosti,mně nevydrží dýl jak jeden rok a to si je musím moc šetřit , myslím ty tresčí zavařené,protože pokud se do sklinky nedostane vzduch, tak by se jim nemělo nic přihodit.

Napsal petras před 938 dny

Měl jsem letos možnost porovnat obě varianty zavaření,jak přímo,tak po uvaření ve slané vodě.Ta první varianta se nedá vůbec srovnat s tou druhou.Játra byla daleko chutnější,rozplývala se na jazyku,nehledě k jednoduchosti celé operace,a pokud to někomu vadí i bez zápachu.Doma je pro jistotu nechávám v ledničce.Máte štěstí že jsem asi před půl hodinou dojídal poslední skleničku,jinak se mi mohlo udělat špatně.

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(8)
(23)
(195)
(30)

Nahrávání ... Nahrávání ...