Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Přelézání červů z jater do masa ryb
- Toto téma obsahuje celkem 14 odpovědí. Do diskuze (9 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel PepaN a poslední změna proběhla před 12 roky a 5 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#38297 23.5.2012 v 7:02
Pokud je červík v játrech8-O je v játrech,v žádném případě ti nepřeleze do svaloviny během takové chvíle! Parazit je uložen(stočený do šnečku)na Svém Místě!!:-D a to si chrání8-O Brosma chycená ve 30m totálně prošpikovaná(úplně hrbatá kůže!:-S hnus!!!
#4385 23.5.2012 v 8:46Jak je to s přelézáním parazitů (těch stočených červů v mase)z jater do svaloviny ryb po jejich usmrcení? Jsou tito červi schopni opravdu přelézt z jater i do masa???
My vloni na Bakkanu nachytali spoustu silně začervených ryb a často byli tito parazité i přímo v "panence" 🙁 🙁 🙁
Pokud přelézají, tak za jak dlouho jsou podle vás schopni se z jater přesunout do masa?
My ryby vozili v bednách i 5 hodin, jelikož jsme jezdili dále a bylo příjemně chladné počasí, takže nehrozilo, že by se kazily díky teplu. No a pak ještě samozřejmě nějakou dobu před filetováním.
Některé kusy mohly tak být usmrceny před finální úpravou i 10 hodin.
#38311 23.5.2012 v 8:54Přelézání je bohužel pravda,dokonce je i předpis o okamžitém vykuchání chycených a zabitých ryb.Netýká se to ryb menších velikostí(sleďů ap.). Ryby už hned kuchám – viz Kim.Ty stočené je jedno z vývojových stádií.Jiní stočení nebývají,další jsou docela pohybliví.
#38330 23.5.2012 v 11:03Ahoj, parazitů je rok od roku víc a víc. Brosma to má obzvlášť 85%těchto mníků co jsme chytli letos, u těch šel brát pouze vrchní filet a zbytek byl prolezlej celej. Už jsme to pak radši kontrolovali na světle.
#38380 23.5.2012 v 21:44To ZM
ten predpis o kuchani me zajima, kde je to psano?
#38385 24.5.2012 v 3:58Nevím,jak v Norsku,i když norští profesionální rybáři kuchají ryby také okamžitě,ale v Německu určitě (Egon Binger) – http://www.receptyonline.cz/uzeni-ryb-kuchani–479.html
Platí-li ta vyhláška stále nevím,ale tomu okamžitému kuchání věřím.
#38397 24.5.2012 v 6:09ZM napsal:
Přelézání je bohužel pravda,dokonce je i předpis o okamžitém vykuchání chycených a zabitých ryb.Netýká se to ryb menších velikostí(sleďů ap.). Ryby už hned kuchám – viz Kim.Ty stočené je jedno z vývojových stádií.Jiní stočení nebývají,další jsou docela pohybliví.
Těch stočených červíků bývá bohužel docela hodně. Podle Tebe se tito nepřesunují tak rychle nebo to platí i pro ně???
Dík
#38405 24.5.2012 v 8:05Pro Salmona – Ahoj,dlouho jsi se nezúčastnil.
Bylo to tady již několikrát probráno,je zde i článek Parazité ryb.
Údajně – čím dál na volné moře,tím méně cizopasníků.Také je rozdíl v lokalitách.Jezdil jsem často Roksvagen u Aure,a tam ryby nebyly napadené i játra mívaly čistá a prý se to nezměnilo.Ale třeba Lysoysundet – to byla katastrofa,kromě halibuta včechno a nejen v játrech a žebrech,filetování bylo zkoumáním a většinou,zvláště větší ryby napadené na vyhození.Tím “větší” myslím tak kolem 70cm.. Letos v březnu u Tromsa jsem si přivezl ryby, které byly okamžitě vykuchány a jsou čisté.Bylo to ale z kutru,daleko na volném moři.
#38435 24.5.2012 v 11:17Pro ZM: Díky;-)
Já byl vloni na Bakkanu a celkem mazec s červama:-S
Předtím 3x na Hitře a každý rok trochu jinak. Jeden rok bylo nutné filety doslova prosvěcovat a předloni téměř bez červů!
Někde jsem slyšel, že to začervení prý může souviset i s větším výskytem tuleňů. Právě na tom Bakkanu jich bylo vidět hodně.
#38439 24.5.2012 v 11:43Salmon napsal: Někde jsem slyšel, že to začervení prý může souviset i s větším výskytem tuleňů. Právě na tom Bakkanu jich bylo vidět hodně.
Ja som zase počul, že najväčší vplyv na to majú rybie sádky. Niečo na tom asi bude, lebo kým v okolí Bakkanu tieto neboli, ani sme nevedeli že takýto problém môže existovať. Pritom tuleňov tam kedysi bývalo podstatne viac a skoro každé ráno sme ich videli priamo v Bennovom prístave.
#38440 24.5.2012 v 11:49#38441 24.5.2012 v 11:56V tej dobe však aj Bennov prístav vyzeral úplne ináč
#38442 24.5.2012 v 11:57#39877 11.6.2012 v 21:21Letos jsme poprvé zavítali na Lofoty do Hennesu.Ryby byly až na pár kousku všechny napadené.Lumbové měli napadené i maso na břišní dutině tak jsme to odrávali.Zajímavé že mnici byli čistí ani játru neměli napadenou.Lumbove měli 60-85cm.
#39883 12.6.2012 v 6:23skroban5 napsal:
Letos jsme poprvé zavítali na Lofoty do Hennesu.Ryby byly až na pár kousku všechny napadené.Lumbové měli napadené i maso na břišní dutině tak jsme to odrávali.Zajímavé že mnici byli čistí ani játru neměli napadenou.Lumbove měli 60-85cm.
My vyrážíme do hennes 24 tak by mě zajímalo všechno okolo ryb a lodí min. rok jsem na rybolov com nenašel úplně dobré recenze dvakrát jim upadla sonda od echolotu a majitel to celkem nijak neřešil ?? ,ale bohužel to bylo až po objednání a zaplacení zálohy .To s těma rybama je dost špatný ,když by jsi měl chvilku a napsal kam jste jezdily a co jste chytli ?? jestli jsou převážně červavý .Ještě jsem chtěl vědět jestli není náhodou Wifi už i na baráku hilestad na netu jí uvádějí jen v bungalovech v přístavu.a poslední dotaz jestli by se nedal v přístavu s někým domluvit kutr ,chtěli jsme se podívat opravdu dál na otevřené moře.
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Přelézání červů z jater do masa ryb