Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › TEST Outdoor 2000/Companion MG – komentáře ke článku
- Toto téma obsahuje celkem 23 odpovědí. Do diskuze (10 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Kotala Rudolf a poslední změna proběhla před 12 roky a 12 měsíci.
-
AutorPříspěvky
-
#4146 1.11.2011 v 10:23#26416 3.11.2011 v 10:41
Ahoj,
Nože Mora mám ve velké oblibě a jako pracovní nože a nože na zpracování masa jsou nejlepší volbou vůbec.
Co se týče broušení, tak pár tahy se dá docílit toho, že nůž jak se říká ,,holí,,. Výborná řezivost je znakem všech nožů Mora.
Už jsem to zde uváděl, pokud by někoho zajímalo broušení nožů Mora, stačí kouknout na můj kanál na youtubu. Jsem spíše velký milovník nožů a nože mně baví.
http://www.youtube.com/user/Lakous24
Broušení
[yt=2VW3kh8wUo4&feature=yt]2VW3kh8wUo4&feature[/yt]
#26420 3.11.2011 v 13:43Zajímá mě, když bych použil companion na čištění ryb a řezání hlav nebo ocasů, jak dlouho to ostří vydrží? Má někdo zkušenost? Fileťák od Rapaly bývá po 10 hlavách dost tupej. 🙁
#26429 3.11.2011 v 16:57Ke konci roku jezdím hodně po výlovech, protože hodně známých má rybník. Minulý víkend jsem dělal 4 kapry uhlíkovým companionem (komplet i vyfiletovat) a ostří bylo pořád stejné.Týden předtím jsem dělal 2 amury a 2 tolstolobiky a to už bylo malinko ztupení znát, ale ne nějak razantně. Stačilo obtáhnout na keramické ocílce a nůž opět holil.
Otázkou je, z čeho ta rapala je a jak je ocel zpracována a upravena. Protože i když různé firmy koupí stejnou ocel, tak tepelné zpracování hodně ovlivní kvalitu výsledného ostří. Výdrž, řezné vlastnosti, brusitelnost…
Mora má tohle celkem dost zmáklé.
Snad to pomohlo 😉
#26433 3.11.2011 v 16:58#26434 3.11.2011 v 17:01to Lakous: Používáš na filetování klasický fileťák, nebo máš raději dvrdý a ostrý nůž?
#26435 3.11.2011 v 17:06Glum napsal:
to Lakous: Používáš na filetování klasický fileťák, nebo máš raději dvrdý a ostrý nůž?
Ahoj,
každý to má určitě jinak, ale mě osobně více vyhovuje čepel pevná. Mám rád, když je nůž v ruce při řezu jistý a nehne se. Pokud řežu ploutve, hlavu a potřebuju se do nože více opřít, tak ocením právě tu tvrdší (pevnou) čepel. A co se týče filetování samotného, tak ani tam nemám problém s pevnější čepelí.
#26436 3.11.2011 v 17:17Tak to jsme na tom podobně, taky nemám vlásce měkké fileťáky, se kterými si připadám, že pracuji se šavlí.
#26437 3.11.2011 v 17:19Já používám tento
#26492 3.11.2011 v 20:15glum :
Přesně tak, já mám rad v ruce taky pevný nůž který mi nikam neutíká, ale samozřejmě je to věc názoru 😉
Jinak Mora co používáš je moc povedená. Čepel jako na noži Mora 2000. Ona je celkem proslulá tím zůzěním čepele směrem ke špičce, díky kterému ta čepelka ještě lépe proniká rybou, nebo zvěřinou. Určitě výborná volba ! Narozdíl od té dvoutisícovky má trochu více tvarovanou ručku pro lepší úchop.
#26495 3.11.2011 v 20:29Ještě bych měl jednu otázku, včera mě přišel od Mory fire steel, tak celý nadšený jsem ho vyrval z krabičky a hned jsem křesal. Jiskry létaly, jako když plive čert, ale noviny jsem nezapálil. Je v tom nějaký fígl. Pomalé tahy, prudké tahy, škrkání hranou nebo plochou? Vhodný podpalovací material?? 🙂
#26497 3.11.2011 v 20:52Glum napsal: Ještě bych měl jednu otázku, včera mě přišel od Mory fire steel, tak celý nadšený jsem ho vyrval z krabičky a hned jsem křesal. Jiskry létaly, jako když plive čert, ale noviny jsem nezapálil. Je v tom nějaký fígl. Pomalé tahy, prudké tahy, škrkání hranou nebo plochou? Vhodný podpalovací material??
Co takhle kanystr benzínu?:-D
#26512 4.11.2011 v 6:30Glum napsal:
Ještě bych měl jednu otázku, včera mě přišel od Mory fire steel, tak celý nadšený jsem ho vyrval z krabičky a hned jsem křesal. Jiskry létaly, jako když plive čert, ale noviny jsem nezapálil. Je v tom nějaký fígl. Pomalé tahy, prudké tahy, škrkání hranou nebo plochou? Vhodný podpalovací material??
Já mám firesteel hrozně rád, a bude to znít divně, ale pak si toho ohně víc vážím 🙂
Každopádně noviny s tím určitě nezapálíš. Jeden z nejlepších materiálů je kůra z břízy. Stačí menší kousek, na povrchu ji nožem naškrabeš, aby se roztřepila a do toho pak hodíš jiskru. Málokdy to chytne napoprvé, takže to pár tahů chce, než jiskra dopadne na správné místo. Ta březová kůra hoří i když je mokro a je vlhká. Co se týče těch tahů, tam se snaž mít tyčku co nejblíže u zapalovaného materiálu, ale nesmíš si do toho drknout a kůru si rozházet. Tahy musí každý poznat sám, ale než zbrklé tahy, tak raději ,,pomalejší,, a malinko na tyčku přitlačit. Celkem dobře hoří třeba různá stará konopná lana, právě ta březová kůra, hoblinky dřeva (jemně nastrouhat nožem a malinko rozlámat)
Já Ti to ukážu na videu 😉 asi od poloviny tam je vidět právě ta březová kůra. To jsem zrovna dělal když lilo, vše bylo mokré, ale ta bříza po chvíli chytla jako by nic.
[yt=j2_8U-whh98=yt]j2_8U-whh98[/yt]
#26584 7.11.2011 v 19:10Mám tu jednu svoji fotku, kde jsou vidět velikostní rozdíly mezi modely 😉
#26587 7.11.2011 v 23:01Díky za předváděčku, na videích je vidět, že občas pracuješ i s rybami, nemáš nějakou zkušenost s tímto nožem Mora?
Já ho používám v Norsku a jsem velmi spokojen. Chtěl bych si koupit fire steel a nevím, jestli pilka, kterou požívám na ostranění šupin, nebude pro křesání překážkou. Nemáš s tím nějakou zkušenost? Pokud bys pořizoval nůž na práci s křesadlem, co by jsi doporučil?
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › TEST Outdoor 2000/Companion MG – komentáře ke článku