Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Celé ryby a nebo filety??

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 34)
  • Autor
    Příspěvky
  • #3433
    Bohuslav Poles
    Účastník
    (190 odpovědí)

    Tak jsem si říkal, že si letos přivezu místo 15 kg filet radši 48 ks celých ryb a to na uzení a na gril. Bohužel jsem si přečetl drobnou úpravu norských zákonů a zase si povezu jen filety. No snad chytím rybu těžší 15-ti kg, abych přivezl alespoň jednu celou jako trofej (ale ta je na gril nepoužitelná).

    Takže dle Norů :

    Norské Ministerstvo rybolovu a pobřežních záležitostí zavedlo vývozní kvótu pro mořské ryby a rybí produkty s platností od 1.června 2006. Kvóta se vztahuje na sportovní rybaření a omezuje množství vyvážených rybích produktů na 15 kg rybích filetů na osobu (odpovídá ca. 48 celých ryb).

    Rybí produkty, který nejčastěji sportovní rybáři ze země vyváží, jsou rybí filety. 15 kg filetů při převodním koeficientu 3,25, což je standardní koeficient u mechanicky zpracovaných filetů bez kostí, odpovídá 48 kg celých ryb.

    Čísla Institutu dopravní ekonomiky ukazují, že průměrný úlovek zahraničních turistů v roce 2004 odpovídal 14,5 kg filetů na cestující skupinu (t.j. ne na osobu) v sezóně a po zbytek roku byl nižší. Vývozní kvóta 15 kg na osobu se tak nedotkne obyčejných turistů.

    Limit se týká vývozu z Norska a není přímým omezením objemu úlovku. Vývozní kvóta nemá za cíl postihovat turistické rybaření.

    Rybářská výstroj:

    Cizí státní příslušníci, kteří nemají trvalý pobyt v Norsku, mají povoleno se účastnit sportovního rybaření s využitím výstroje držené rukou (vlasce, vlasce s třpytkou nebo prutu), ale nesmějí úlovek prodávat.

    Vývozní kvóta u ryb a rybích produktů:

    Z Norska nesmí být vyvezeno více než 15 kg rybích filetů nebo rybích produktů na osobu.

    Vývozní kvóta platí na úlovek ze sportovního rybaření v norských teritoriálních vodách.

    * Kvóta platí na celou / vykuchanou rybu nebo zpracované produkty jako jsou rybí filety.

    * Ryba nebo rybí produkty nebudou zahrnuty do kvóty, pokud bude možné prokázat, že byly zakoupeny z registrovaného obchodu.

    * Sladkovodní ryby, losos, pstruh a siven nejsou předmětem vývozní kvóty.

    * Kvóta platí pro každého včetně norských občanů.

    * Pokud se kvóta přesáhne, množství nezákonných ryb může být zabaveno.

    * Celní správa provádí kontroly, aby zajistila, že ryby nejsou vyváženy v rozporu s nařízením.

    * Je povoleno vyvážet celé trofejní ryby kvůli vypreparování atd. Předpisy kvóty nebrání vývozu jednotlivých celých ryb těžších než 15 kg navíc ke kvótě.

    Rybářské úřady doporučují provádění omezení v souvislosti s rybářskou turistikou.

    Minimální velikost:

    Rybářské úřady požadují po individuálních turistech, aby dodržovali stejné minimální velikosti ryb, jaké platí pro profesionální rybáře.

    #8600
    Havelka Stanislav
    Člen
    (110 odpovědí)

    Hlava,třeba s 20cm těla na preparování se do limitu snad nepočítá?

    #8605
    Bohuslav Poles
    Účastník
    (190 odpovědí)

    To záleží na tom, jakou bude mít náladu celník a jaký to bude rapl. Zarazilo mě to, že trofejní ryba je počítána ryba nad 15 kg hmotnosti, takže pokud si povezu na preparaci 10 hlav od koček do 1 metru (což se dá velikostí odhadnout), tak aktivní celník je schopen to zvážit a započítat do limitu. Logicky vzato kdybych si vezl domů 48 kellerů cca 80 cm jen vykuchaných o váze jednoho cca. 5kg, tak si vezu 240kg masa, čímž porušuji vývozní kvótu, ale pokud je vyfiletuju, tak bych se do limitu měl vejít. Můžeme se dohadovat kolik kil je z filety, někdo řekne, že bere jen “svíčkovou” a jiný i s břichem.Nehledě na to, že Norové nepřemýšlejí po našem, nejsou záludní a vyčůraní jako našinec. Mají přesně stanovený limit a toho se drží.

    Já jsem si chtěl brát celé ryby na gril, ale nakonec zůstanu u filet a pro celé ryby si zajedu do Polska, tam limity nemají.

    #8606
    007krivanek
    Účastník
    (917 odpovědí)

    No vidíš, jak sis to pěkně spočítal. Jak tak poslední dny čtu, tak máš ve všem jasno. A pan ZAPA se od 16.12. neozval. Být tebou tak si zřídím ,,BOBOVU PORADNU,,  

    #8607
    Jisto
    Účastník
    (313 odpovědí)

    Bobo, nějak jsi se do té matematiky zamotal, v prvním příspěvku píšeš jednou 48 celých ryb, pak zase 48 kg celých ryb, to je docela rozdíl. Správně je jak píšeš  “15 kg filetů při převodním koeficientu 3,25, což je standardní koeficient u mechanicky zpracovaných filetů bez kostí, odpovídá 48 kg celých ryb”  – je tam sice malá nepřesnost 3,25×15=49 nikoliv 48,(3,2×15=48). To jak píšeš, že z 240 kg kelerů uděláš 15 kg filet je na první pohled ptákovina.  

    #8608
    Bohuslav Poles
    Účastník
    (190 odpovědí)

    4 007krivanek : na to nemám, jen se snažím zapojit do diskusí a při tom uvažovat jen trochu logicky, nic víc.  Poradit si musí každý sám, podle toho kolik si toho přečte a jak je vnímavý. Spíše bych zřídil “poradnu paní Janky”, neb její příspěvky jsou velice praktické, užitečné a smyslné. 🙂

     

    4 Jisto : drobný překlep, ano má to být 48 celých ryb. Za to se pokorně omlouvám. 🙂  Ptákovina, neptákovina, jen jsem uvažoval trochu matematicky a raději to zkusím znovu :

    podle Norské normy 48 celých ryb = cca 15 kg filet, pokud vezmu minimální lovnou délku kellera 45 cm, tak bude mít vykuchaný cca 1,5 kg = 72 kg masa a z toho plyne, že jsem přes limit. 🙁   Pokud tyto ryby vyfiletuji, měl bych dostat cca 15 kg filet a jsem v normě  🙂   Jenže já jsem nepočítal s tím, že takhle malé ryby budu zpracovávat. A že z 240 kg kellerů udělám 15 kg filet mi přece říká Norský předpis ne?? Já vím, je to blbost, uvažoval jsem teoreticky, ne prakticky.  Vždyť je to jen dětská úvaha = su přeci čech ne……. 🙂

    #8612
    Jirka
    Účastník
    (60 odpovědí)

    Zdrvím mám takovej dotázek co se týče odvozu ryb z Norska .jedeme v květnu banda 14 kousků na ty naše potvory ale jelikož jsou někteří naši členové postaršího data a cestu by v autě blbě snášeli tak letěj letadlem a mi mladší jsme zásobovací doprovod.nesetkal jste se někdo stím že vás drapli norci a v autě máte filety pro 14 lidí a v autě jste 3 a tak co stím to se vlastně týká i při jízdě do norska a máte pivo a liho pro celolu bandu a jek v tomto případě postupovat dík za info

    skrblík

    #8613
    Bohuslav Poles
    Účastník
    (190 odpovědí)

    toto už se rozebíralo v jiné diskusi, je třeba to hledat. Ale krátce :

    při dovozu alkoholu a potravin do Norska, taktéž při vývozu ryb z Norska můžete vést jen limit na osoby, které s vámi cestují a nemůžete vézt limit za někoho, kdo s vámi necestuje. Toto je vyjádření Norského zástupce v ČR. Do letadla si s sebou limit alkoholu může vzít každý sám za sebe, taktéž zpět bednu s filetami. Zásobovací vozidlo pak veze výbavu, osobní věci, jídlo a limity za osoby ve vozidle. Někteří to řešili tak, že si okopírovali letenky a pasy cestujících letadlem a při kontrole toto předkládali celníkům, ale na toto bych v žádném případě nespoléhal. Sice to některým prošlo, ale je více takových, kteří přijeli s prázdnou.

    #8621
    deda
    Účastník
    (263 odpovědí)

    Ahoj,

    zdravím všechny závisláky.Někdy v zimě byly v diskuzi dotazy na polystyrenové bedny z Makra.Dnes jsem tam byl a přivezl.Mají každý den po ránu nové ,1x použité(jsou mírně cítit rybami ale nesmrdí!)Likvidují je tak,že někde vzadu ve skladě je lisují .a odvážejí jako tříděný odpad.Do skladu nechodit!Přímo mně je dali pánové u ryb v prodejně.Mám dva rozměry: 42 litru(ta stojí v Makru nová 186,-Kč) a menší 23 litrů.Nic za to nechtěli,přesto jsem jim dal na několik piv a ve čtvrtek si můžu přijít zase.Přes pokladnu jsem prošel v pohodě,ani se nedívali jestli v nich něco není.Asi to tak bude fungovat všude,kde prodávají cchlazené ryba prosypané ledem.

    #8625
    Vlkous
    Účastník
    (484 odpovědí)

    To skrblík – přečti si ve  – stará diskuze – Jak jsme přišli o ryby a 3 000 EUR !!!! – 

    vytvořeno před 973 dny.

    Pro vás nevidím jiné řešení, než, že si každý kdo letí letadlem vezme ryby sebou letadlem.

     

    #8630
    Jirka
    Účastník
    (60 odpovědí)

    Tak jsem si tu starou diskuzi přečet a opravdu je s toho smutno ale dík moc

    #8634
    ZM
    Účastník
    (1125 odpovědí)

    Vývoz ryb z Norska

    Od 1.6.2006 mohou sportovní rybáři z Norska vyvážet pouze 15 kg vlastnoručně chycených mořských ryb. Na sladkovodní ryby – jako losos, pstruh, siven a na ryby a rybí produkty, které byly prokazatelně (nutný doklad) zakoupeny u registrovaných živnostenských podniků, se toto omezení nevztahuje. K těmto 15 kg je povoleno vyvést jednu trofejní rybu v celku o jakékoliv hmotnosti.

    #8635
    Bohuslav Poles
    Účastník
    (190 odpovědí)

    opětovně se setkáváme pane ZM. Nevím kde čerpáte informace, ale ty vaše jsem tu prezentoval vloni, ale od nového roku se trochu změnilo a na oficiálních stránkách norské ambasády se dočtete přesně to, co jsem psal. Tak nevím komu bych měl věřit více.  http://www.noramb.cz/News_and_events/travel/touristinformation/fishing/

    #8638
    stipko
    Účastník
    (980 odpovědí)

    Zdravím všetkých. Možno som trochu vyčúraný, ale z toho textu mi vychádza, že tých trofojových rýb nad 15 Kg može byť neobmedzené množstvo.

    Presné znenie:

    Je povoleno vyvážet celé trofejní ryby kvůli vypreparování atd. Předpisy kvóty nebrání vývozu jednotlivých celých ryb těžších než 15 kg navíc ke kvótě.

    Je to písané v množnom čísle, že?

    #8641
    Bohuslav Poles
    Účastník
    (190 odpovědí)

    Taky jsem na to koukal, ale je to jen překlad a kdyby byl problém na hranicích, kde by tvrdili, že se smí vést jen jedna trofej, tak by se překladatel jen omluvil se slovy “mýliti se je lidské.” Kdybych chtěl trofejku z okouníka, tak mám nejspíš smůlu. Kočka by se taky musela podařit hodně velká. 🙂

    A kolik člověk chytne za pobyt ryb těžších 15-ti kg ???   Logicky je to holý nesmysl.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 34)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Celé ryby a nebo filety??

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(16)
(117)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...