Nápověda Doporučujeme:

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Na co vám berou POLACI?

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 57)
  • Autor
    Příspěvky
  • #3317
    Patrik
    Člen
    (9 odpovědí)

    Kde hledat tuto bojovnou rybu vím, ale zajímaly by mě Vaše oblíbené nástrahy. Budu Vám vděčný za jakékoliv foto nástrahy, která Vás nezklamala:-)Zajímají mě barvy, tvary a velikosti.

    Jo a díky za rady s kellerama.

    #6743
    Hans
    Člen
    (78 odpovědí)

    Zdravim Patrika. Zkušenost mám s různými nástrahami. První rok (vlastně to byla moje 2. ryba v Norsku) jsem chyt 80cm Polaka na zlatej pilkřík 30g. Jinak je chytáme ve středním Norsku hlavně na černé nástrahy tahané ve sloupci (nenecháme je padat až ke dnu), protože většinou útočí zespoda a celkem blízko hladiny. Černá guma je dobrá, velikosti různé, je potřeba vyzkoušet. Vloni se mi podařil Polak 96cm na švédský pilkřík 100g v padesáti metrech. Na přívlačák to byla celkem práce ho vytáhnout :)Jinak Polaky hledáme většinou tam, kde se voda z volného moře střetá s prvními ostrůvky u pevniny a taky tam, kde se pohybujou hejna menších Kellerů. Zkusim někde najít nějakou fotku, jestli tam bude i nástraha.

    #6744
    Hans
    Člen
    (78 odpovědí)

    P.S. Pro upřesnění – ten švédskej pilkr jsem hodil do hloubky a draftoval, protože jsem se chtěl nasvačit 🙂 Jinak Polaky v takové hloubce obvykle nehledám 🙂

    #6745
    Naki
    Účastník
    (900 odpovědí)

    Ahoj všichni,na polaky se mi nejvíc osvědčily zlaté gumy v délce 10cm.Má je tady Michal v eshopu,nebo je měl,posledně jsem jich bral 50 kusů.Chytáme je na vláčku ve fjordu u skal v hloubce kolem 15 metrů.Co rybář to názor,co místo to jiná nástraha.

    #6746
    Hans
    Člen
    (78 odpovědí)

    Pro Naki: Naprostej souhlas, nám se dařilo na černý gumy, tak jsem to sem dal. Ale předpokládal jsem, že zkušenosti jiných budou jiné :)))

    #6749
    Radek Mašinda
    Člen
    (41 odpovědí)

    Nejvíc,jsem jich chytil na oranžovo žlutý pilkr koupený v norsku.Mají je skoro v každém obchodě.Ale,jak píše Hans černý gumi jsou taky dobrý na ty chytá můj otec a má ůspěch. Největší polaky-oba 95 cm ,jsem chytil na střibrný pilkry 30 gramů.

    #6750
    dalibor
    Účastník
    (298 odpovědí)

    Treska Polack

    Při chytání z lodi se daří na dohoz od kolmých skal , je lepší na

    větší hloubce a při jasném počasí.Maximálně tak dva sjezdy potom se většinou rozplaší a odjedou. Používám menší stříbrný pilkr 60-80g s

    drobné návazce, někdy stači jen kulička s háčkem. Klepnout o skálu a potom nechávam propadávat obloukem pod loď a pomalu stáčím.

    Treska tmavá

    Většinou na otevřeném moři v hloubce kolem 5 – 10m pod lodí/na 120m/

    nespěchat při konečném stahování do lodě. Opět stříbrný pilkr a návazce používám norské kovové stříbrné lžičky s otočným jednoháčkem.

    Letos mám dabl 90cm a 82cm.

    #6753
    Salmon
    Účastník
    (603 odpovědí)

    Mě letos nejvíce fungovaly žlutooranžové a žlutočervené gumy. Hlavně twistry asi 8cm. I oranžový ripper byl dobrý. Za slunečného počasí jsou dobré černé nebo tmavé barvy. Jak psal někdo výše, často berou při propadu po náhozu. Sleduju odvíjení vlasce/šňůry a když se zastaví dříve, než očekávám dopad na dno, tak sekám. Při driftu se mi osvědčilo nahodit k mělčinové tyči, zaklopit naviják a nechávat propadnout obloukem. A barvy hlaviček jsem neřešil. Většinou jsem měl bezbarvou.

    #6755
    Pavel Mádl
    Člen
    (12 odpovědí)

    Polaky chytám na stříbrné pilkříky 25 až 60g, gumy s tmavým hřbetem nebo průsvitné twistery. Nástrahu nechám klesnout na dno a potahuji vzhůru. K záběru velmi často dojde při prvním potažení ze dna. Mnohokrát jsem pozoroval při pomalém driftu, kdy je klesající pilkr stále v dosahu sonaru, jak se proplétající čáry polaků na obrazovce sonaru ohnou směrem ke dnu, když jejich hloubku mine potápějící se pilkr. Čáry ryb a pilkru se pak protnou na dně a zvednutí pilkru v tomto okamžiku je z 90% zásek.

    Chytám na otevřeném moři nad podmořskými kopci mezi 10 až 30m. Přes kopce driftuji pomocí GPS, pak se obloukem vracím, abych přes vrchol driftoval opět bez motoru. Tímto způsobem se ryby nerozplaší a lze jich na jednom místě nachytat spoustu.

    Největšího polaka mám 102 cm na zeleně-stříbřitý pilkr se 40g červenou hlavičkou ve 20m (ze dna). Tato nástraha vytáhla z vody ten den ještě dalších cca 20 polaků mezi 70 až 80 cm. Prut mám Shimano 270cm 15-40g. Používám vlasec protože se mi zdá, že při použití šňůru počet záběrů klesá. Žádné přídavné návazce nepoužívám.

    #6790
    Martin
    Účastník
    (70 odpovědí)

    Mě se nejvíc osvědčil oranžový tvistr 10cm.Ale kolegové chytaly na jiné barvy a braly taky.Jinak,jak už tady bylo napsáno,chtáme je hlavně u kolmých skal a ostrůvnů s chaluhama.Velice často zabere hned po dopadu.Projíždí těsně kolem skály a když to tam hodím,tak se stává,že než překlopím naviják,už s tím jede.Je to krásný chatání.

    #6791
    Martin
    Účastník
    (70 odpovědí)

    Ještě dotaz.Skoušel někdo chytat polary na voblery?Rapaly atd?

    #6793
    Sim
    Správce
    (11225 odpovědí)

    Zkoušeli jsme troling s Pavlem a nebylo to vůbec úspěšné, většinou se nám tam věšeli jen menší tresky tmavé do 50cm. Je to hodně pracné dostat wobler do 40-50m tak, aby se ti to nezasukovalo a sotva jsme se rozjeli už tam visela ryba / bohužel prcek/.

    #6795
    Martin
    Účastník
    (70 odpovědí)

    Já měl na mysli spíš vláčení u skal.Jen na odhoz při driftu,ale místo tvistru,použít rapalu.

    #6813
    indy
    Účastník
    (157 odpovědí)

    marty: používat rapalu v Norsku je ztráta času. Twister nebo ripper je mnohem účinnější. Zkoušel jsem Magnum Countdown a bez nějakých dodatečných zatížení klesá velmi pomalu. Všude jinde ale vláčím skoro výhradně na Rapaly, mám jich okolo 300 kousků.

    Na polaky se mi nejlépe osvědčil ripper Relax 3" a 4" žluté barvy s červeným hřbetem. Dále twistery Tenki 10cm fluozelený s tmavězeleným ocáskem nebo průhledný žlutý s flitrem a oranžovým ocasem. V době max přílivu se dají dobře chytat na vrcholcích podmořských kopců okolo 10-20m hloubky a při odlivu jsou zaparkovaní u skal. Dobrý fleky jsou v místech, kde je za odlivu vidět na skalách velké množství slávek. Pokud jsou tam jen takový ty přilepený placatý škeble, tak to místo většinou za mnoho nestojí. Je to asi kvůli přísunu kyslíku nějakým proudem.

    #6815
    Sim
    Správce
    (11225 odpovědí)

    Na odhoz nemáš šanci dostat Rapalu do požadované hloubky. Voda strašně nadnáší a max hloubka, kam ti sjede wobler na odhoz, bude tak 7m, což bude asi málo. Jinak je to jak píše Indy, v Norsku jsou lepší nástrahy na moře než woblery.

Aktuálně je na stránce zobrazeno 15 příspěvků - 1. až 15. (celkem z 57)

Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.

Úvodní stránka Fóra Diskuze mořského rybolovu Na co vám berou POLACI?

Lokality

Bakkan Wahl

Soroya

Seter Brygge

Madagaskar

Maledivy

Poslední fotogalerie

Madagaskar » listopad 2022

Maledivy » únor 2022

Tanzanie » Listopad 2022

Anketa

Jak hodnotíte system registrací a vývozu ryb?

(4)
(16)
(117)
(17)

Nahrávání ... Nahrávání ...