Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › kuchařské receptury a specialitky
- Toto téma obsahuje celkem 79 odpovědí. Do diskuze (44 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel Apnea a poslední změna proběhla před 7 roky a 1 měsícem.
-
AutorPříspěvky
-
#3279 31.10.2009 v 16:22
Při poslední náv?těvě Norska jsme zavařili pár sklenic tresčích jater a mohu říct, ?e chu?ově byly daleko lep?í, ne? kupované. V dubnu, a? zase nav?tívím zaslíbenou zemi, tach si chci zase nějaké zavařit. Hledal jsem na netu nějaký návod na zpracování tresčích jiker, zvlá?tě pak udělat si z nich kaviár, či je nějakým způsobem dopravit domů a vyudit. MÁTE-LI NĚJAKÉ ZKU?ENOSTI, PODĚLTE SE …. 🙂
#6442 31.10.2009 v 19:20Letos jsme je delali prvne a byly vyborne ale je stim dost prace musis tu blanu s parazitama sundat.My jsme letos meli sebou manzelky tak jsme je stim aspon zabavili ani jsme je nesterilovaly a v lednici vydrzi.
#6443 31.10.2009 v 21:28Práce je s tím opravdu dost, ale díky bohatým úlovkům jsme si mohli dovolit vybrat si ty nej. Samozřejmě, ?e byly ka?dé s červama, ale pokud jsou pěkný jatýrka, tak odblaňování je hotové za chvilku a červy jdou pryč hned s blánou. Kdybych v té době věděl, ?e to bude taková dobrota, tak bych jich nadělal víc skleniček.
Kalorická snídaně : na oleji zpěnit cibulku, přidat najemno nakrájená játra a nechat je trochu opéct. Pak přidat roz?lehaná vajíčka se solí a za stálého míchání osmahnout. K tomu čerstvý chléb s máslem. ….mňam…
#6447 1.11.2009 v 0:43Při zpracování jater si vybírám nejméně napadená a to dost pečlivě, jeto poznat dobře po hmatu. Pokud je na povrchu víc jak řekněme pět parazitů tak je vyhazuji, proto?e jsou napadeny i uvnitř a kdy? to potom křupe mezi zubama tak je z toho na b… S jikrama jsem to nezkou?el treska není jeseter a vůbec kaviár jsou sirové jikry a kdy? ten mak smrdí po kocourovi tak to nemusím.Vařené v rybí polívce , to je něco jiného.
#6462 2.11.2009 v 16:08Jojo játra jsou super.U? dva roky je v?dycky s kolegou děláme.Na filetárně to v?ichni přeberem a já je pak na baráku je?tě prohlí?ím a případný parazity vydloubnu.Nacpem je do sklenic,zalejem olejem,přidáme pepř,nový koření a myslím,?e tam kolega dává i bobkový list a pak sterilujeme.Je stim dost práce,ale v?ichni se po tom mů?ou utlouct.
#6467 3.11.2009 v 10:40Já si loni také udělal pár skleniček ale zdá se mi ?e jsem je tro?ku rozvařil,jsou o dost jemněj?í ne? z obchodu,nevíte někdo jak dlouho se mají vařit? já je vařil něco přes hodinku ve vět?ím hrnci,vařily se spí? v páře…
#6471 3.11.2009 v 13:31recept na jatérka mé ?eny,odblanit,odčervit,vařit vět?í mno?ství,5Lit.
hrnec. Vaří se ve dvouch vodách.
1- voda,osolit 5-7 l?ic,ocet-1,5 dl,vařit 20min,slít a nechat vychladnout,přebrat,odstranit rozvařené,musí být ztuhlý!!!
2-voda,osolit, "jak polévku",ocet,"jako zálivku na salát",5-7 bob.list,nové koření,celý pepř,1 cibule na plátky,vařit 10 min. Nechat
vychladnou,studený nandat do slenic,zalít olivovým olejem,musí být potopený,víko rádně dotáhnout,NEZAVAŘOVAT! Odzkou?ený,vydr?í a? 7 let,schoval jsem je tak dobře,vůbec nic jim nebylo.
#6476 3.11.2009 v 21:09nějaké tipy, co jsem pobral na netu :
Petr
Dej do hrnce vařit vodu (na 2 kg jater 2,5l vody) osolenou ?esti vrchovatými l?ícemi soli. Játra oper,odstraň blány. Nakrájej na přibli?ně stejnou velikost, dej do vařící vody a od okam?iku varu vař 10 minut. Předem si nachystej řádně umyté skleničky, na dno 1 men?í bobkový list, 2 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře. Horká játra naskládej do sklenic cca 0,5 cm od vrchního okraje. Nyní toté? koření co jsi dal na dno sklenice dej na játra a dolej a? po hrdlo olejem. Otři ubrouskem a zavíčkuj. Nyní sterilizuj (při varu 20 minut) v nějakém velkém hrnci, který v Norsku najde?. Pak pomalu zchlaď, a? sklenice neprasknou a ulo? do chladna. Po 24 hodinách sterilizaci opakuj.
Misel
Nebo to zkus malinko jinak – játra oper, odblaň a hlavně pořádně prohlédni (pozor na parazity – červi, mají to hlavně brosmy (lumb), ale na?li jsme to snad u v?ech druhů ryb ) , pak je nasol a nandej do čistých skleniček spolu s kouskem bobkového listu, kuličkou nového koření a celého pepře, skleničky plnit tak 1,5 cm pod okraj, zalít olejem tak 0,5 cm nad játra, uzavřít a sterilizovat. Posledně (v červnu 05) jsem je sterilizoval ve vodě při 90°C – 100°C hodinu a mam v lednici poslední vzorek je?tě teď.
Vlkou?
Zkou?el jsem to oběma způsoby. V tom druhém bude? mít ve skleničce méně jater, proto?e se trochu smrsknou, kdy? je vaří? u? v uzavřených skleničkách.
Opravdu vydr?í hodně dlouho. Hlavně játra nemra?. Jsou plná tuku a velmi brzy se zkazí. Jediné co dělám jinak, kdy? si je předvařuji, tak tam neleju obyčejný olej, ale vyvařený tuk z jater. Je ho v hrnci na dva palce. Je to dobrota.
Hynek
Daleko nejlep?í, jak zavařovat játra a také nezasmrdět barák, je kdy? játra odblaníte a necháte odle?et v lednici do druhého dne. Pak je nasekáte na men?í kousky nasolíte a do připravené skleničky dáme 2 kuličky pepře, 2 kuličky nového koření a bobkový list a kápneme malinko oleje potom nacpeme játra a to samé dáme z vrchu. pak sterilizujeme při 100 ° C asi 40 min. Játra se přitom i uvaří.
Pomazánka z tresčích jater :
-3 vrchovaté l?íce pomazánkového másla
-2 konzervy tresčích jater (čistá váha cca 11 dkg)
-1/2 men?í cibule
– citrónová ??áva a sůl podle chuti
Máslo rozmačkáme s játry (bez oleje), přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, citr. ??ávu a sůl podle chuti a promícháme. ma?eme na pečivo a ozdobíme cibulkou a rajčetem.
Jestli chcete mít pomazánku tu??í, tak musíte dát pravé máslo.
#6530 9.11.2009 v 12:31Ked u? sme pri tom jedle tak toho roku u niektorych tresiek ma prekvapila silna chut za jodom. Boli sme na Arnoy Brigg.Chytali sme na mori v rôznych hlbkach.Je to tym alebo ich potravou?
#6537 10.11.2009 v 10:11Ahoj , máte někdo dobrou zku?enost jak dobře a hlavně chutně upravit Halibuta?Dík Za radu.
#6539 10.11.2009 v 12:02Nejlep?í je halibut jen na másle, tro?ku osolit a k tomu si udělat "český" salát Caesar s krutonky a je to opravdu pecka.
#6543 11.11.2009 v 14:03To Honzák.Nazdárek receptů je dost jen ten Halivůůd nejni.o)))Jak se máme v Práglu??
#6551 12.11.2009 v 15:22Ahoj Komboj, mám se super, a co ty? tak mi prosím nějaký fakt dobrý recwpt po?li. Dík Jenda Jo a kam jede? pří?tí rok na ryby?
#6577 14.11.2009 v 23:07Ahoj,játra děláme několik let a to jak vý?e popisuje Petr.ale také přidám jeden recept na pomazánku z tresky.
Tresčí filety uvaříme ve vodě,do které jsme přidali,1 bobkový list,2 kuličky nového koření,4 kuličky pepře,polovinu cibule,sůl.
Maso rozmixujeme,ale stačí vidličkou rozmačkat,přidáme máslo,l?ičku sardelové pasty,jemně nakrájenou cibuli,,trochu majolky a tatarky…..
mů?e? přidat hořčici,nebo česnek….
Podle Ornulfa je halibut nejlep?í jen uvařit ve slané vodě…..
#6582 15.11.2009 v 17:23Letos jsme dle receptu na?í paní domácí v Norsku vyzkou?eli tento recept na tresčí játra a bylo to docela dobré:
Na cca 0,5 -0,7 kg jater dát do hrnce tolik vody ,aby játra plavala.K tomu přidat 5 kuliček celého pepře,5 kuliček nového koření, 1 celá cibule, sůl, ocet(ale pouze trochu,aby byl ve vodě jen cítit – něco mezi malým a velkým panákem), trochu cukru a 1 bobkový list. Voda se předehřeje asi na 90-95 °C (nesmí být ve varu) a játra se v tom vaří(ale pořád jen pod bodem varu!!) 15-20 minut; nesmí se ale rozvařit(doba vaření zále?í na tom,zda je necháte celá nebo je nakrájíte na men?í kousky).Poté je z vody vyndat, nakrájet nebo nasekat na men?í kousky, dle chuti mo?no přisolit nebo pokapat citronem.Játra se mají jíst údajně kdy? nejsou teplá ani studená.Já to jedl i studené a nemělo to chybu.Pokud se správně trefíte při jejich přípravě,tak jsou jako z konzervy. Dá se z toho udělat pomazánka nebo jen natřít na chleba s máslem. Dobrou chu?.
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › kuchařské receptury a specialitky