Ahoj všichni, máte někdo nějaký doporučení na pořádný brousek na nože?? Dík za každou radu. PS: chci kvalitu na penezich skoro nezáleží
Už jsme to tu asi vícekrát řešili, ale rád budu opakovat s v ů j názor. Obecně systémy typu Lansky nejsou principiálně špatné, ale musí se respektovat přednastavené úhly na vodících pomůckách. Když si to nesedne s konkrétním nožem a jeho úhlem továrního výbrusu, je to často zprvu pořádná práce, probrousit se do požadovaného tvaru. Prošel jsem si tím (jako nadšenec do nožů a chladných zbraní) samozřejmě taky a teď už na tyto výrobky padá prach nebo leží na skládce pod vrstvou hlíny. Ale nikomu je násilím neberu 🙂
Já doporučuju, pokud skutečně až tak nezáleží na financích, něco takového :
https://brusnekameny.cz/cs/brusne-kameny-matsunaga/35-matsunaga-stone-kombinovany-250-1000-japonsky-brusny-kamen-king-4560272501583.html
Japonské vodní (před použitím vždy! na cca 20 minut ponořit do vody) kameny jsou první liga a když si dáš na YouTube nějáká videa sushi masterů, většinou budou mít v drápech cosi hodně podobného. Pokud by to bylo přeci jen moc drahé, pak sendvič obdobného gritu (zrnitosti) z českého karborunda.
Velká výhoda té Matsunagy je i délka 20 cm. Což vůbec není samozřejmé u jiných výrobků (spousta brousků končí na cca 12-15 centimetrech) a na dlouhé fileťáky se jedná o zásadní plus. Chce to samozřejmě zprvu trochu trpělivosti, naučit se udržet stejný úhel broušení z obou stran. Zaslouženou odměnou ti pak bude požadavek všech ostatních členů party, abys jim každý večer jejich kudly “trochu přelíznul”, zatímco oni budou sedět u jídla a pití 🙂 Mám s tím bohaté zkušenosti …