Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Vývozní limit filé z Norska 2025
- Toto téma obsahuje celkem 56 odpovědí. Do diskuze (20 diskutujících) se naposledy zapojil uživatel
meky a poslední změna proběhla před 4 dny a 7 hodinami.
-
AutorPříspěvky
-
#358933 18.1.2025 v 14:22
NORSKO TO MYSLÍ S RYBÁŘSKÝMI TURISTY VÁŽNĚ
O opatřeních zahájených oddělením komerčního rybolovu se již nějakou dobu diskutuje. Nyní „Kyst og Fjord“ předkládá tyto návrhy,
jak naložit s turistickým rybolovem.
Rybářská turistika vyvolala mnoho kontroverzí a nyní ředitelství pro rybolov předkládá svá navrhovaná opatření k diskuzím.
Ministerstvo obchodu, průmyslu a rybolovu požádalo Ředitelství pro rybolov o konzultaci návrhů, které by mohly být předloženy již 1. dubna 2025.
Období pro připomínky končí 28. února 2025 a připomínky je třeba zaslat ředitelství e-mailem.
Nyní jsou oficiálně navržena tato opatření:1. Snížení vývozní kvóty:
Vývozní kvóta se sníží z 18 kg na 10 kg ryb na osobu, a to až dvakrát ročně. Věková hranice pro vývozní kvótu je stanovena na 12 let.
Vývozní kvóta nezahrnuje mušle a měkkýše.2. Zákaz zmrazení:
Všeobecný zákaz zmrazení ryb pro osoby, které nemají bydliště v Norsku, s výjimkou hostů v registrovaných turistických rybářských zařízeních.
Hosté mohou zmrazit ryby pouze do výše jejich vývozní kvóty.
Všechny zmrazené položky musí být označeny jménem majitele, druhem ryb a množstvím.
Zmrazování měkkýšů a korýšů je zakázáno.3. Denní zprávy o úlovcích:
Požadavky na podávání zpráv se změní z „průběžného“ na „denní“, aby byla zajištěna lepší přesnost dat.
Společnosti – hostitelé jsou odpovědné za podávání zprávi.4. Standardizované exportní dokumenty:
Vývozní dokumenty musí obsahovat:
Osobní údaje o vývozci.
Informace o turistické rybářské společnosti.
Jedinečné číslo dokladu.
Délka odlovu, délka pobytu a plánovaný přechod hranic.
Potvrzení o dodržování předpisů.
podpis zaměstnance.5. Sankce:
V případě porušení předpisů mohou být úlovky a rybářské náčiní administrativně zabaveny, nebo uložena pokuta.
Porušení předpisů může mít za následek ztrátu vývozní kvóty a zákaz vstupu do země za účelem rybolovu.Zdroj: Kyst og fjord.no
-
Téma bylo upraveno před 3 týdny a 6 dny uživatelem
Sim.
#358935 19.1.2025 v 8:12Což o to, my se s tím nějak popereme, tedy jak kteří, ale domnívám se, že pronajímatelé to budou mít těžší za předpokladu, že jim budou rybáři rušit své objednávky. Stále tady čteme, jak rekreační rybolov nevyloví ani x % z toho, co sportovní rybolov atd. Samozřejmě záleží na úhlu pohledu, náš bude jiný než norských úřadů, ale přiznejme si, že ten tlak na rekreační rybolov se dostává do úrovně nesnesitelné buzerace ze strany norských úřadů. Já za sebe více, než 2/3 ryb dám obchodním partnerům, tak holt budu rozdávat méně a sám si i méně nechám. Každopádně budu dál jezdit a užívat si krásy Norska, možnosti rybařit bez povolenek, ale občas mi to tak trochu zhořkne.
#358951 19.1.2025 v 20:51Jezdím do Norska několik let a nesetkal jsem se s rybáři, kteří by do Norska jezdili výhradně metodou Chyť a pusť. I přes současné sankce je většinovou vývozní kvótou jedna plná bedna. Pokud dojde k drastickému omezení vývozu ryb a hlavně, k jeho kontrolování a tvrdým sankcím,tak výrazně klesne návštěvnost rybích kempů v Norsku. Pro hlásání nepodložených názorů,kterými jsou některé skupiny ,hlavně zelených , známé ,budou dopady na celkovou turistiku Norska výrazné . Tim se silně omezí podnikání určité skupiny místních obyvatel. Mám ale dojem,že tito lidé spí a čekají,jak to dopadne. A právě tito lidé by měli za sebe výrazněji bojovat. Je pravdou, že část rybářů je tvořena Švédy, kteří ryb moc neodvážeji,ale ti rybářskou turistiku nespasí, protože Švédů velké procento není. Osobně si myslím, že ztráty z turistiky budou podstatně vyšší než ztráty z odlovených ryb. Takže raději nechají lovit velké rybářské lodě a budou doslova buzerovat malé rybáře. Hlavně,že se bude bojovat za udržitelnost mořského rybolovu. Za mě, Norové,zameťte si hlavně před vlastním prahem!
-
Odpověď byla upravena před 3 týdny a 5 dny uživatelem
meky.
#358953 20.1.2025 v 10:24Už jsem se začínal obávat že se uplakaná povaha Čechů změnila a ejhle, je to tady. Postěžovat si, poukázat na chyby jiných a na konec přidat dobrou radu.. jak typické.Tvůj naprosto zmatečný a nic neříkající příspěvěk je dokladem toho, že jsi problém nedokázal pochopit a i z tohoto důvodu je tedy naprosto mimo mísu. Zmiňuješ Švédy, Zelené, “rybí kempy”a neschopnost jejich majitelů,výrazné dopady na celkovou turistiku a buzeraci. Cítíš se ukřivděn? Někdo ti ubližuje? Bylo na tobě spácháno bezpráví? Příště než se necháš zcela ovládnout těmito pocity, tak si něco více přečti o problému, co je jeho příčinou a proč je nutné jej řešit. To zásadní co ti zcela uniklo, je problém s rybí populací a nutností zavést dočasná opatření pro ozdravení stavu rybích hejn a celkové udržitelnosti mořského rybolovu a týká se to nejem Norů, ale i mnoha jiných států. Ten kdo to pocítí jako první a nejvíce, jsou samotní Norové a jejich rybářský průmysl. Dokonce očekávají i poškození dlouhodobé, a to díky drastickému znížení kvót, předpokládané ztráty trhů, svého dominantního postavení na nich a poškození léta budované a světově uznávané značky. Samotní rybáři to odnesou nejvíce v podobě nižších příjmů, možné ztráty zaměstnání a mnoha jiných, s tímto souvisejících problémů. Proto se obrátil na kompetetni místa a prosadili si pod heslem “když tedy my,tak všichni” omezení i pro sportovní rybáře. Logické a sprvedlivé. Chtěl bych vidět totožnou situaci v Čechách. To by bylo řevu….Proto se zkus na celou věc podívat z té druhé ztránky. Tobě nikdo nic z tvého nebere a zatím pořád z cizího stále dostáváš. Je tedy opravdu nutné se citit jako oběť a ukřivděný? A za tvojí radu tě utčetě navrhnou do širší nominace na Nobelovku. “Norové zameťte si před vlastním prahem”. No snad si to vezmou k srdci…
#358954 20.1.2025 v 10:52Myslím, že problém cítíme všichni, je však s podivem, že s touto případnou legislativní změnou přicházejí v době, kdy je již sezona tzv rozebraná, spousta kempařů a pronajímatelů by přišla o předpokládaný zisk. Vždyť kdyby se dospělo k tomuto omezení, bylo by aplikovatelné někdy v dubnu, potažmo až v květnu. To by byl bugr, když by spousta rybářů odříkala své zájezdy v probíhající sezoně.
#358969 20.1.2025 v 20:17Pán Jegrhans to vidi svojim pohľadom, teda človeka ktorý v Nórsku žije. My rybári čo tam prídeme chytíme 3 slušnejšie ryby a ak chceme chytať ďalej, budeme pozerať jak desiatky nami chytených rýb plávajú hore pupkom alebo po 2-3 dňoch to zbaliť. Navyše ak dá človek len 10 kg filetov do bedne, pri príchode domov budú rozmrazené. Myslím že rýb vo fjordoch pribúda, je to z roka na rok lepšie. Bývali časy keď sa v strednom Nórsku halibut nechytil a dnes, navyše s oteplením sa chytajú pravidelne. Kontroly by sa mali zamerať na mäsiarov čo vozia domov 40 a viac kg na osobu a takým trebárs aj zakazat vstup do Norka. Zníženie kvoty bude znamenat úbytok rybárov ale aj skrátenie pobytov.
#358971 21.1.2025 v 7:56Mino:
Můj pohled na věc není nikterak ovlivněn tím, že trávím většinu roku v Norsku. Pouze se snažím pochopit důvod, proč norové upravují pravila pro lov a vývoz ryb. Schopnost a hlavně ochota pochopit celý problém mi umožňuje dívat se na něj bez emocí a pocitu, že mi je ze strany norských úřaů ubližováno. Kažý, kdo sportovně rybaří a svého koníčka miluje v tom nejčistším slova smyslu, by se měl snažit o to samé. Aktivně se zapojit, obnovu rybí populace automaticky podpořit a nehleat v tom pouze zlomyslnost a snahu norských úřadů o zákeřnou a svévolnou likviaci turistického rybolovu. Důvod proč se zavádí některá nepopulární opatření spočívá jedině a výhradně ve snaze zastavit klesající populaci rybích hejn a není to pouze rozhodnutí úřadů norských, ale i ostatních zainteresovaných států, které situace donutila najit společnou řeč a tedy i společně jednat. Rozhodnutí “padni komu padni” se nakonec ukázalo jako jediné možné. Nejedná se ale o nějakou zlomyslnou a svévolnou rozjívenost někomu znepříjemnit život, nýbrž o nezbytnost, která naopak napomůže k udržitelnosti rybolovu a i do budocna umožní všem rybářům, sportovní nevyjímaje, rybařit ve stejném rozsahu jako rybařili dosud.Vše ostatní jsou jen problémy zástupné a jestli bude po nachytání limitu 10 kg. za tvojí lodí bílo, nikoho nezajímá. Tato dočasná omezení (věřím že dočasná) nejsou tedy cílená proti vám, ale pro vás. Není třeba se automaticky na vše dívat pouze černě. Ono se klidně může i stát, že snaha uchovat si návštěvnost donutí ubytovatele a rybářské kempy k výrazným slevám a vy si tak za ušetřené peníze dokoupíte zbytek limitu přímo v Norsku, nebo doma. Osobně jsem věděl že se toto chystá, ale v konečném důsledku jsem i já překvapen důsledností s jakou to norové provedli a omezení vývozu mražených ryb, kromě těch nalovených v certifikovaných kempech, mě překvapilo. Je z toho tedy patrné, s jakou vážností k tomu přistupují a jak důsledně to hodlají prosazovat. Těm, kteří se mě budou snažit případně kritizovat, mohu vzkázat, že jsem se vždy snažil aby si každý odvezl tolik, co jim limit umožnil a stejné množství i sám vozil domu. Ryby osobně sice jím jen minimálně, ale dárky v podobě kvalitního rybího filé pokaždé potěšily jak rodinu, tak i kamarády a budou chybět. Musíme se tedy na nějaký čas uskromnit všichni, ale neberme to jako zlomyslný útok na sportovní rybáře, nebo dokonce příkoří osobní, ale jako naději a příslib, že se brzo vrátí vše do normálu a Norsko si v našich srdcích opět najde své místo tak, jako to bývalo dříve.
To, že se někomu zdá, jak naopak ryby přibývají, je pohled pouze subjektivní. Rybařil jsem po celém Norsku od severu až na úplný jih, ale stále na stejném místě chytám pravidelně již 29 let. A protože nerybařím pouze sportovně, ale příležitostně i komerčně, mohu s naprostou jistotou prohlásit, že ryb ubývá a to výrazně. Některé mé zkušenosti a poznatky z dlouhodobého rybaření ve stejné lokalitě, byly prostřednictvím mého kamaráda dokonce poskytnuty k možnému nahlédntí norskému námořnímu institutu, jako jeden z poznatků a pohledů ničím neovlivněného tudíž i nezávislého sportovního rybáře. Ten, kdo navštíví jako rybář Norsko pouze jednou do roka, třeba i více po sobě jdoucích let, má sice jisté zkušenosti , ale jeho pohled na věc může být ovlivněn momentálními okolnostmi, které pak jeho úsudek mohou zkreslit. A těch okolností je při mořském rybolovu nepočítaně. Jedni se vrací zklamáni a bez úlovku, druzí s bohatým úlovkem v přesvědčení, že je moře nevyčerpatelné. Ryb ubývá a nám nezbývá, než bez emocí opatření přijmout a věřit, že kompetetní orgány své práci rozumí a vše se v dohledné době vrátí tam, kde to bylo dříve.
#358972 21.1.2025 v 9:06Pán Jegrhans vy potrebujete k živobytiu sem tak chytať ryby aj komerčne, teda vo veľkom? Koľko TON tresky takto ročne nachytate keď nám vnucujete 10 kg s vysvetlením nech si zvyšok dokupime? Čo športovy rybári platia lepšie ako nórske výkupne za komerčné ulovené ryby? Ešte ste mohli napísať nech si ten zvyšok kúpime priamo od vas, športového rybára ktorý sem tam loví aj komerčne. To by dalo tú správnu logiku spolu s potvrdením že váš názor nie je ničim ovplyvnený.
#358973 21.1.2025 v 10:44Ve snaze vysvětlit z jakého důvodu Norové zavádějí tato opatření už jsem napsal dost a nehodlal jsem se k tématu již více vracet. No, jeětě jednou tedy reagovat budu. Pán Mino. Asi jsem se vašeho ega dotkl až příliš a omlouvám se. Nebyl to úmysl a jestliže jsem dospěl k čistě hypotetické myšlence, že třeba kempy zlevní a že by si ti, kteří mají norské ryby rádi, za ušetřené peníze mohli dokoupit zbytek limitu a zůstali “na svých”, nejednalo se žádné direktivní nařízení, nebo dokonce povinnost, ale pouze rozvinutou myělenku. Ale kdyby k tomu čistě teoreticky došlo, nikdo vás nenutí si koupit zrovna ryby a ušetřené peníze si můžete ponechat, nebo investovat jinam. Je mi to jedno. A jestli potřebuji, nebo nepotřebuji lovit i komerčně je pouze moje osobní věc a vám to může být s prominutím zcela ukradené. Co se týká množství ulovených tresek, tak třeba 180 tun za 3 měsice. A věřte, nebo nevěřte, není to pro mojí osobní spotřebu (ryby nejím), ale pro lidi na celé planetě co je jedí. Stejně jako jedí prasata,kuřata, hovězí atd. Tkže nic spekulativního, pouze obyčejná práce jako každá jiná….Přeji vám ještě více ůlovků, ve stále bohatějším norském moři.
#358974 21.1.2025 v 16:08Najradšej mám takých ako vy pán Jegrhans, čo nemusia loviť ryby preto aby prežili, lovia ich komerčne za prachy, nejedia ich, ale vylovia ich mnoho ton a nám tu budú vysvetľovať prečo je potrebné aby sme si nechali Max 10 kilo. He he no to je dobré fakt. Už toho nechajte.
#358975 21.1.2025 v 18:51Pro jegrhanz: předpokládal jsem,že jako známý obhájce norských restriktivních opatření se ozvete a to se i stalo. Na jiném místě jsem psal příspěvek na velmi podobné téma,proto jsem nepovažoval za vhodné jej jsem prakticky okopírovat. Pro vás je toto téma formou zábavy a pro mnohé čtenáře utrpením spojené s vaším jménem. Vaše příspěvky považuji za dogmatistické. Je to opakovaná přednáška vašich názorů, která nepřipouští žádnou diskuzi. Názory , které nejsou v souladu s vašimi,jsou pro vás jako červený prapor na býka. Vaše sebereflexe je minimální. Micháte hrušky s jabkama a pomeřujete nepoměřitelné. Zhlédl jsem v tv několik dokumentů o mořském rybolovu v této oblasti. Když jsem viděl ,byť jednu obrovskou rybářskou loď,tak jsem si říkal, kolik těch 18ti kg bedýnek se do nich vejde? Kdo asi je větší škůdce? Že by pouze jedna velká průmyslová rybářská loď,nebo třeba 1000 rybářů, kteří se vracejí po 10 dnech. A vy ty giganty obhajujete a na rybáře hážete apokalypsu moře. Neustále se schovaváte za drobné a menší domorodé rybáře. Dobře vím, že je to pro ně tradice a obživa..lAle i oni si musí uvědomit svoji negativní roli na množství ryb v moři. Všem domorodým (velkým i malým)se hodí humbuk kolem omezení vývozu ryb rybáři z jiných zemí, protože od nich odvádí pozornost. Ano, omezení se týkají všech skupin rybářů,ale domnívám se,že největší postihy jsou právě pro sportovní rybáře a to je také jeden z těch nepoměrů, který obhajujete.
#358978 22.1.2025 v 9:57chvíli jsem váhal, ale přece jen… po ujasnění si vícero informací z různých zdrojů neobhajuji ani jednu stranu. Myslím si, že je třeba něco udělat, ale styl Norů je poněkud zarážející. Druhá strana mince u nich je, že jsou schopni za dva roky vyhodnotit plusy a mínusy a velice rychle změnit zákon a třeba v rámci podpory rybářského turismu zvednou kvotu na 25kilo. 🙂 Nicméně si je třeba uvědomit, že Norsko je možná poslední země, kde nepotřebujete povolení k lovu (povolenku). Pokud to zavedou, je to naprosto korektní opatření. V Chorvatsku taky nemůžete chytat jak se Vám zamane. Kdo trochu zná pravidla a podmínky živobytí v Norsku a to jak tam stát funguje…. jsem přesvědčen, že nikdo z Vás kdo tam jezdí “jen” na ryby by neměnil.
pro mino a meky: my sportovní rybáři v Norsku zdarma bereme z cízího, v tom má Jegrhanz pravdu, taky si nemůžete jít do státního lesa na dříví a říct, že je to všech tak si každý nabere, včetně Nora , který sem přijel na dovolenou :).
#358979 22.1.2025 v 12:18Pro OS:
Většinou se do debat nijak nezapojuji. Ale tady si dovolím poznámku. Dřevo z lesa si mohu vzít, pokud jeho průměr nepřesahuje 7 cm. Jinak si z lesa mohu odnášet veškeré (samozřejmě ne chráněné) plody – houby, jahody borůvky… a to bez jakéhokoli omezení a státní příslušnosti. Vím, že v tomto je náš stát víceméně výjimkou, ale je to prostě tak. Tvrzení že ryba, která je momentálně u norských břehů je výlučně majetkem Norů je pro mne poněkud nepochopitelný, za týden bude třeba ruská. Nijak bych se nebránil zavedení povolenek k rybolovu (samozřejmě za rozumných podmínek). Vůbec nejjednodušší by bylo – kup si povolenku, na ni si chyť a odvez třeba 10 kg filetů, chceš více? Kup si další. Rozumných řešení by se našlo určitě daleko více.
Nicméně jsem stále přesvědčen, že to co rybáři-turisté naloví a odvezou je kapka v moři toho co “vydrancují” velké rybářské flotily a to nemluvím o neskutečném plýtvání právě kvůli špatně a nesmyslně nastaveným kvótám.
#358980 22.1.2025 v 18:36a já si ještě rýpnu do jedné věci, norské vody jsou poměrně pravidelně drancovány kutry jiných národů, Rusy, apod. Nejedná se o příbřežní plavby, ale i tak to dost ovlivňuje stav rybí populace . To by mě zajímalo, co s tím se dělá. To by mohl někdo z informovaných pustit do vlákna.
#358981 22.1.2025 v 19:11Pane Meki a spol co mě kritizujete. Kritizujete mě za názor, kerý jsem v podstatě nikde neprezentoval. Pouze jsem se snažil vysvětlit důvody proč k úpravě legislativy došlo. Rozumný člověk pochopí, jiný buďto není schopen, nebo nechce. Slušný to pochopí jako dočasné a rozumné opatření, druhý bude plakat, špatně spát a týrat se jak jak zlovolně je mu ublíženo a jak hluboce byl znectěn. Všichni jsme rybáři. Komerční i ti sportovní. Všichni neseme svůj částečný podíl na dočasném stavu rybí populace a všichni svým dílem musíme přispět aby se situace zlepšila. Jedni vidí jednoduché a přijatelné řešení a uměli by případně poradit, další jde rovnou k jádru pudla a výkřikem do tmy “norové zameťte si před vlastnám prahem” jedinou větou problém vyřeší. Určitě by si vašich rad vážili, ale nepodceňujte je. I oni si už léta lámou hlavu nad rozumným kompromisem, ale veškeré pokusy o přijatelnou dohodu naráží stále na stejný problém a vrací se jim jako bumerang. Oním problémem není nic jiného, než neochota spolupracovat, vynalézavost a hamižnost prosťáčků, nevidících o nic dál, než na dno svého vlastního talíře. Norové o spolupráci stojí, ale lidská touha urvat pro sebe za každou cenu co nejvíce, každý návrh na rozumné řešní ze stolu opět smete. Pašeráci, nebo masaři kteří bezohledně vyřezávají z ryb jen exkluzivní části a zbytek v lepším přípaě hodí do moře a v horším nechají válet na očích veřejnosti, přivedly norské ůřady k závěru, že jakýkoliv pokus o smír je zbytečný a je nutné začít jednat tvrdě a nekompromisně. Nikoho nebudou zajímat názory jedinců neustále poukazujících na to,kolik ulovi ten,či onen, nebo jejich pláč jak byli okradeni. Tím nechci házet všechny sportovní rybáře do stejného pytle, jsem přesvědčen, že drtivá většina se chová slušně a že dočasná omezení chápou a zrovna tak je ve vší slušnosti a pokoře přijmou. No a ti ublížení si musejí uvědomit, že z jejich jim nikdo níc nevzal, ale naopak z cizího stále dostávají. A už jen tak pro zajímavost. Přesná data neexistují, ale kompetetní orgány odhadují, že sportovně rybařící turisté uloví ročně 15 000 tun ryb.Jestli je to hodně nebo málo ať každý posoudí sám, ale faktem je, že do vody je už nikdo nikdy nevrátí.
Joure: povolenky a možnost přikoupení dobrý nápad, ale nikoliv na filé. Pouze na kulaté ryby. Třeba bez hlavy, ale ne filetované. Filé by byla doslova katastrofa.
-
Téma bylo upraveno před 3 týdny a 6 dny uživatelem
-
AutorPříspěvky
Pro reakci na toto téma se musíte přihlásit.
Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Vývozní limit filé z Norska 2025