OPRAVA RECEPTU - DOMÁCÍ CHLÉB
Musím opravit v receptu na chleba, který jsem na vlákně prezentoval. Oprava se týká doby kynutí těsta. Někteří z vás mi to už potvrdili a mají podobnou zkušenost. Těsto kyne rychleji než je v receptu uvedeno (8-12 hod). Upekl jsem už cirka 20 chlebů a zjistil jsem, že doba kynutí je někde mezi 4-6 hodinami. Záleží na tom, zda se použije studená, nebo vlažná voda a jaká je teplota okolí při kynutí. Když použiji vlažnou vodu a těsto nechám kynout při teplotě cca 25 st C (doma tak topíme), tak mám těsto vykynuté za 4 hodiny. Potom těsto pomalu padá dolů.
Dobré na tom zjištění je, že se tím zkracuje doba přípravy těsta na pečení zhruba na 1/2.
Tolik můj postřeh a zkušenost z praxe. Nikdy předtím jsem z mouky nic nepekl, tak se omlouvám zkušenějším pekařům. Ale chuť má skvělou, což ocenili i "bratia Slováci", kterým jsem dovezl vzorek a společně jsme další chleba u nich upekli. ;-) Do Norska výborná volba.
PS: lžička sušeného česneku dodá chlebu zase jinou chuť