Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › Odkrvenie a spracovanie › Odpověď na: Odkrvenie a spracovanie
Vážení kolegové.
Přimlouvám se za vykrvování a vykuchání ryby v čase co nejkratším
po vylovení. Pokud to samozřejmě okolnosti umožňují. Při letošním
prvním turnusu na Smole (kemp Havfiskesenter) nám neobyčejně přálo
počasí a úlovky odpovídaly tomu, že jsme bez problému mohli na plo-
šiny daleko za smolský maják, kde kadence záběrů byla taková, že
jsem prakticky jeden den jen kuchal a čistil úlovky kamarádů z lodi.
Podotýkám, že ryby pod šedesát jsme pouštěli zpět. Odměnou nám byla,
krom následně perfektních filetů, i stafáž 93 racků (1. den) resp.
158 racků (2. den), kteří utvořili kolem naší lodi vděčný kruh
strávníků – plus nevšední zážitky z toho všeho. Kdy se podaří nalá-
kat racka až těsně k lodi pro játra takříkajíc z ruky? Vykuchané
ryby jsem vypral v mořské vodě a v kempu pak vyfiletoval. Lodě
Oien 530F jsou pro tuto činnost velice vhodné (nízký bort) a v se-
dací lavici je zabudován veliký bílý “kalfas”, ve kterém ryby lze
bez újmy z pražícího slunce převézt do kempu. Jen uloveného devate-
náctikilového halibuta jsem pouze vykrvil a kuchání si nechal až
po návratu (kvůli zvážení). Navíc si tímto způsobem i ulehčíte prá-
ci ve filetárně – nebudete se patlat s vnitřnostmi.