Úvodní stránka › Fóra › Diskuze mořského rybolovu › navijaky vseobecne › Odpověď na: navijaky vseobecne
to shark: Ryby v Norsku jsou trochu něco jiného než ryby v teplých mořích. Nechytil jsem ještě nikdy halibuta, tak nevím, jaký je to bojovník, ale nejbojovnější mi zatím přišla černá treska (keler). A i tu 112cm jsem vytáhl na celkem malý naviják Ryobi Applause a prut Penn Charisma 120g. V Norsku se používají většinou šňůry, a to i na přívlač, takže kapacita smekacího navijáku nemusí být bůhvíjak veliká. Někdo používá smekací navijáky i na pilkrování, tam pak je kapacita cívky důležitá. Já chci chytat na jigové hlavy a v menších hloubkách, kolem 50m, a kdyby čirou náhodou přišel halibut, tak na něj potřebuju pořádnej a pro někoho možná těžce předimenzovanej vercajk, t.j. prut cca 30lbs a smekací naviják, na kterej můžu namotat 270-300m alespoň 45kg šňůry. Jistě, i na jigging se dá použít pilkrovací prut s multiplikátorem, ale já mám na tohle nějak radši smekací naviják, proto Spinfisher 750 SSM s 270m 47kg Strenu.