Já nemám obavy o sociální status Norů, jen si myslím, že nic není černobílé a různé zájmové skupiny mohou a mají na věc různé názory. A pokud Jerghanz reprezentuje víceméně názor, že omezování vývozního limitu je správné a je to jediná možná cesta, někteří protidiskutéři jsou si zase jisti, že to je nesmysl, tak nemá pravdu ani jeden ani druhý, protože žádná pravda není a je to jen názor proti názoru. Stejně tak můžeme mít různé názory na to, jaký dopad to bude mít na norský turistický průmysl.
V září jsem byl na Islandu, u kterého bych předpokládal, že přírodní podmínky pro turistický rybolov by mohly být s Norskem srovnatelné. Že se tam nedá dostat jinak než letadlem, asi dnes už nehraje žádnou roli. Island je turisty dramaticky přetížený, ale rybáři turisté tam nejezdí, turistická rybářská infrastruktura prakticky neexistuje. Přitom když se podívám do aplikace Marine Travel, okolo Islandu je v tuto chvíli srovnatelné množství rybářských lodí jako poblíž nejlukrativnějších destinací severního Norska. Ale laicky si myslím, že Island nikdy cestou rybářského turismu nešel a jít nechtěl. Norsko ano, vytvořilo pro to exkluzívní podmínky a v návaznosti na to tam vznikl tam silný business. A jeho podmínky se mění.
Znovu říkám, jsem dalek toho soudit jestli je to dobře nebo špatně. Z pohledu nás turistů to možná nakonec bude dobře, protože poměr nabídky a poptávky se změní a třeba to bude mít i vliv na cenu služeb. Myslím, že je ale třeba vnímat, že každá ze zainteresovaných skupin na to má svůj názor a že se bude snažit si ho obhájit.