Pane Snytek.
Máte naprostou pravdu. Turistický ruch a zájem o danou destinaci je dán nabídkou a poptávkou. Jestliže se do Norska jezdí, jak někteří říkají, pro ryby, tak se tam jezdí pro ryby. Zachytat si můžu i jinde v, třeba teple, o 1 000 km blíže. A nebudu potřebovat sebou tahat 20 kg rybářského vybavení a všechno jídlo, protože to do marketu to budu mít, možná, do 5 km a za celkem přiměřené ceny, oproti Norsku. Navíc pro některé odpadnou problémy s proclíváním alkoholu. Příroda je všude pěkná, ale uznávám, že každému se líbí něco jiného. Strašně se mi „líbí“, jak někdo dokáže z paluby rybářské lodi, která drancuje přírodu nehorázným způsobem, kázat, jak je třeba upravit nějaké limity, pro ty co si jedou zachytat a něco málo si odvezou domů, v porovnání s tím kolik škody udělá jedna takováto „těžební“ loď. Jen pro informaci, to kilo tresky, které si odvezu, mne stojí cca 1 500,- kč a z toho je min. polovina pro místní za poskytnuté služby o které, možná, v budoucnu přijdou. To jen kdyby někdo chtěl říkat, že je to zadarmo. Daná země má samozřejmě právo si podmínky upravit podle svého, dopady na místní podnikatele si musí vyhodnotit sama. Takové kecy, „podpořte ty co se o vás celou dobu starali, možná bude lépe“, jsou úplně mimo mísu, to může napsat jen ne zcela … jedinec. Jsme v tržním prostředí. Já taky nepojedu na hory si zalyžovat, když nebude sníh, protože jsou tam krásné výhledy a po tom co nato místní podnikatelé je mi „prd“, byť by se o mne starali sebelépe, může to akorát mrzet. Rybářské destinace (kempy, chaty, apod.) jsou v Norsku postaveny a zařízeny právě z důvodu, momentálně, atraktivních podmínek pro rybářské turisty a na tomto je to celé postavené. Nic méně a nic více. Co se týče limitů, které jsou stanovovány pro mezinárodní rybolov, tak ty se určitě nezabývají rybáři na loďkách o síle třech prutů, i když by se třeba něco takového od evropské komise dalo očekávat. To je asi jen „truc“ a nasranost norských podnikatelů-rybářů na změnu podmínek. Turista rybář to určitě nemá jako výdělečnou činnost a dopady, v porovnání s rybářským průmyslem, jsou na stav rybí populace zanedbatelné. Naopak přínos této turistiky je pro poskytovatele ubytování, lodí apod. nemalý, rozhodně se do Norska nepojedu koupat.